Pølser er kanskje den beste restematen du kan ha! Her er tipsene til hva du kan bruke pølserestene til, pluss oppskriften på en deilig bondeomelett.

Med pølser blir restemiddagen et høydepunkt

Når du griller pølser, bør du sørge for at det blir noen til overs. Det er nemlig utrolig mye digg du kan lage av restene!

– Det blir ofte igjen ei pølse eller to i pølsepakken etter at jeg har grillet. Heldigvis er det flust av ting pølsene kan brukes til om du ikke har lyst til å grille dem dagen etter, sier matblogger og kokebokforfatter Julie Ilona Balas.

Å kaste pølsene er selvfølgelig ikke et alternativ for resteentusiasten.

👇Du finner Julies oppskrift på bondeomelett med pølse lenger ned.👇


FAVORITT: Har du pølse, har du middag! Det er veldig mye godt å få ut av pølserester. FOTO: Julie Ilona Balas

ET HAV AV MULIGHETER

Julies favorittoppskrift med pølse er en bondeomelett, men det finnes uendelig mange andre lunsj- og middagsretter du også kan lage med pølserestene.

– Pølsene kan erstatte saltkjøtt i de fleste oppskrifter. Gode eksempler er ertesuppe, lapskaus eller grønnsakssuppe. Her er det bare å kutte dem opp i små biter og tilsette mot slutten.

Mange liker også å lage pølsegrateng med makaroni, tenk en klassisk fiskegrateng med pølsebiter i stedet for fisk.

– Pølsegryte med hvite bondebønner og tomatsaus er også herlig, her snakker vi klassisk italiensk husmannskost, sier hun.

🍲 LES OGSÅ: Julies favorittgryte av kyllingrester 🍲

JULIES BONDEOMELETT

Når Julie har pølserester til overs, havner de som oftest i en bondeomelett sammen med potet, løk og ost.

– Den smaker fantastisk godt både til frokost, lunsj og middag, og er dessuten perfekt å ta med på piknik eller i matboksen, sier matbloggeren, som liker å servere en enkel grønn salat til bondeomeletten.

Den er veldig enkel å lage, og tar rundt en halvtime fra start til slutt. Om du har kokte potetrester, så tar det antakelig bare 15-20 minutter.


LITEN NOK: Resultatet blir best om du bruker en relativt liten stekepanne, ellers vil omeletten bli veldig stor og flat. FOTO: Julie Ilona Balas

BRUK LOKK

– Liten omkrets på pannen er best, sånn at den blir skikkelig høy. Pass også på at du har et lokk som passer til stekepannen du bruker. Uten tar det nemlig lenger tid å gjennomsteke omeletten, som igjen kan føre til at bunnen blir svidd, tipser Julie.

Har du ikke lokk, pleier som regel et vanlig grytelokk å passe, eventuelt kan du pakke litt aluminiumsfolie over.

TIPS: Så enkelt lager du kimchi av grønnsaksrestene 🥕🥗


BRUK DET DU HAR: Omelett er skikkelig restemat! Her vil de fleste grønnsaksrester kunne brukes, sier matblogger Julie. FOTO: Anne Valeur 

VARIERE OMELETTEN?

Julies bondeomelett kan selvfølgelig varieres, og passer ypperlig til å få brukt opp mange slags rester.

– Har du en paprikabit eller en halv boks mais igjen, så er det bare å slenge det oppi, sier matbloggeren bak Julies matblogg.

Varier også gjerne med forskjellige typer ost.

– For en litt skarpere smak kan du for eksempel bruke blåmuggost eller parmesan, tipser hun.

TIPS: Slik oppbevarer du spinat

PØLSERESTENE KAN FRYSES

Restene i pølsepakken kan også fryses. Om du gjør dette før de går ut på dato, og uten at de har ligget lenge i romtemperatur, vil de antakelig holde seg i minst tre måneder i fryseren. Bare husk å pakke dem inn i en frysepose eller -boks først.

– Del gjerne pølsene i biter før du fryser dem ned, så er det enda enklere å ta dem opp for å bruke i gryter eller supper, tipser resteentusiasten.

Oppskrift på bondeomelett med pølse


ENKEL MAT: Omelett er superlett å lage, den metter godt og er en solid middag. FOTO: Julie Ilona Balas 

DU TRENGER (TIL 4 PORSJONER):
2 store poteter
2 grillpølser
1 ss nøytral olje
1 gul løk
1 hvitløksfedd
6 egg
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
50 g raspet gulost
1 håndfull gressløk
Grønn salat som tilbehør

SLIK GJØR DU:
1. Kok potetene møre og kutt dem i tykke skiver.

2. Kutt grillpølsene i små biter og stek dem gylne i en liten stekepanne med nøytral olje. Legg pølsebitene til side.

3. Kutt gul løk i strimler og finhakk hvitløken. Surr løken i panna til det er mykt. Legg løken til side sammen med pølsebitene. Ha potetskivene i panna og stek dem i 2-3 minutter før du legger løken og pølsebitene over potetene. 

4. Visp eggene godt sammen med litt salt og pepper. Tilsett revet ost. Hell eggeblandingen over potet- og pølseblandingen og sett på lokk. La bondeomeletten stekes på medium temperatur i ca. 10 minutter, eller til egget har «satt seg». 

5. Vend omeletten over på et fat og del i stykker. Server med finhakket gressløk og en enkel grønn salat til.