Enden på agurken kan like fint brukes som resten av agurken. Derten du skjærer av kan for eksempel fungere som «lokk» på resten av agurken!

– Nei, ikke kast enden på agurken

Ett hugg med kniven, så ligger enden på agurken i søpla. Mataktivist Thomas Horne mener at vi trenger mer kunnskap om mat, slik at vi kan kaste mindre.

– Hele agurken kan spises, også de to endene, sier mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat Thomas Horne.

Han kaster selv så å si aldri mat. Selv derten på agurken går sjelden i søppelkassa hjemme hos matentusiasten.


TAR VARE PÅ DERTEN: Det gjelder å kaste minst mulig, og selv småting teller – som agurderten, mener Thomas Horne. FOTO: Oda Hveem

– Jeg har aldri kommet over noen som mener at den er farlig på noe vis. Om du virkelig ikke liker å spise stilkfestet, kan du skjære det bort med noen få millimeter, men noe mer er ikke nødvendig, sier han.

LES OGSÅ: Frys ned brødskivene 🍞

KUNNSKAP ER VIKTIG

Horne er klar over at derten på agurken er en liten sak i det store bildet, men alt teller. 🥒

– Det viktigste er at vi alle får bedre kunnskap om maten, vet hvor lenge det går an å spise den, og ikke minst at vi ser, lukter og smaker før vi kaster. Det er svært mye mat som holder godt lenge etter datostemplingen.

 

HOLDER AGURKEN FRISK

Selv pleier Horne å bruke den ene enden som et «lokk» på agurkens snittflate, slik at den holder seg bedre.

– Den vanligste grunnen til at agurken blir dårlig, er at den tørker ut. Den består tross alt hovedsakelig av vann. Husk også å alltid dekke hele agurken med plast, tipser Horne.

LES OGSÅ: – Ikke kast mat for å rydde 

KASTER SJELDEN AGURK

Men, det skal mer til enn en litt tørr agurk før Horne kaster den i søpla.

– Om den får et råttent, innsunket og brunt område, skal dette skjæres bort. Resten av agurken kan vel og merke spises om den ser grei ut. Begynner den å mugne, må hele agurken kastes.


MER DERT: Bare skjær av akkurat stilkfestet, så kan faktisk hele derten brukes også. 

VI ER FOR KRESNE

Grunnen til at vi kaster så mye mat er ikke bare mangel på kunnskap, men også at vi er for kresne, mener Horne.

– Kresenhet er en vesentlig grunn. Enten det er restemat som har begynt å se litt udelikat ut eller frukt og grønt som ikke lenger er perfekt som går i søpla. Vi må rett og slett skjerpe oss, oppfordrer mataktivisten.

LES OGSÅ: Slik organiserer du kjøleskapet