Smoothies kan du lage av alt på fruktfatet – og vel så det! Her er 8 smakskombinasjoner som er ekstra gode. Fin måte å bruke opp rester på!

8 deilige smoothies du kan lage av fruktrester

Småskrukkete druer og brune bananer på fruktfatet? Ikke kast! Her er de aller beste smakskombinasjonene du kan lage smoothie av.

– Det ligger som regel alltid igjen en klementin, en brun banan og noen skrukkete druer i mitt fruktfat. Heldigvis er det mange ting man kan bruke slitne fruktrester til, smiler matblogger og kokebokforfatter Julie Ilona Balas.

Så lenge de ikke har fått mugg på seg, er det ingen grunn til å kaste dem, minner reste-entusiasten om.

– Skjær bort eventuelle stygge flekker, og bruk heller restene fra fruktfatet i en forfriskende og deilig smoothie. Det er enkelt, og så godt!

👇Du finner Julies beste smoothie-oppskrift og 7 andre favorittkombinasjoner du kan prøve lenger ned i saken.👇

RESTENE EGNER SEG YPPERLIG I SMOOTHIE

– Som regel planlegger jeg hva jeg skal lage smoothie av, men når jeg har bananrester eller jordbær som har ligget en dag for lenge, så havner de fort i en restesmoothie, forteller Julie.

Det er til og med en fordel at frukt og bær er godt modne.

– Da smaker de litt søtere – helt naturlig. Myk frukt og bær er dessuten enklere å mikse sammen.

🥗 TIPS! Lag fantasisalat av grønnsaksrestene! 🥗


FAVORITTEN: Banan er spesielt godt egnet til å bruke i smoothie, både for sødmen og fordi den gir en kremet konsistens. Det gjelder avokado også. FOTO: Istock

GRUNNOPPSKRIFT PÅ SMOOTHIE

En sikker vinner er én del banan, én del bær (f. eks jordbær) og én del væske (f. eks appelsinjuice). 

Alle bær egner seg godt, og husk at du for eksempel kan bruke appelsiner eller grapefrukt i stedet for juice.

– Pass også på at det er både noe søtt og syrlig i smoothien slik at den blir balansert, råder Julie.

7 lekre smakskombinasjoner

🍓 Jordbær, banan og appelsinjuice
🍍 Ananas, mango, banan, spinat, ingefær, lime og appelsinjuice
🍌 Banan, peanøttsmør, kanel og melk/plantemelk
🥑 Avokado, banan, havre, kakaopulver og melk/plantemelk
🍓Jordbær, bringebær, blåbær, banan og melk/plantemelk
🍈 Vannmelon, vannmelon, mynte og eplejuice
🍑 Fersken, bringebær og grapefruktjuice

Okei, det var 7 smaker – vi lovte deg 8. Julies favoritt kommer nederst i saken!

GJØR SMOOTHIEN MER NYTTIG

Vil du lage en ekstra mettende drikk, kan du for eksempel blande inn havregryn, nøtter eller egg.

– Det høres kanskje litt merkelig ut med egg i smoothie, men det er proteinrikt og du kommer ikke til å smake det, beroliger Julie.

– Og om du har noen spinatblader igjen nederst i posen er det bare å hive dem oppi også, legger hun til.

🍹 TIPS! Lag punsj av brus- og juicerestene 🍹

BRUK RESTENE: Det finnes alltid noe du kan bruke frukt og grønnsaker til, selv om de ikke er helt ferske, mener kokebokforfatter Julie Ilona Balas. FOTO: Anne Valeur

JULIES TIPS FOR Å LYKKES:

👍 Hvis alle ingrediensene dine er romtempererte, må du tilsette noen isbiter for å kjøle ned smoothien.

👍 Bananer som holder på å bli for modne, kan du dele i biter og fryse ned. Når de er kalde, fungerer de ekstra godt i smoothie.

👍 Kjør blenderen lenge nok slik at alle ingrediensene blir ordentlig blandet sammen, det tar som regel 60 sekunder.

... og her er Julies absolutte favoritt:

Oppskrift på Julies favorittsmoothie:

Gir 2 glass smoothie

DU TRENGER (til 2 glass):
1
banan
½ avokado
10 jordbær
5–6 mynteblader
4 dl appelsinjuice
1 håndfull isbiter

SLIK GJØR DU: 

1. Ha banan, avokado, jordbær og mynteblader i en blender. Hell appelsinjuice over, og tilsett en håndfull isbiter.

2. Sett på lokk og kjør blenderen til alt er godt blandet sammen, ca. 60 sekunder.