Kimchi er fermenterte grønnsaker, en genial måte å bruke restemat på! Kimchi smaker nydelig til kjøttretter, og det er faktisk superenkelt å lage.

Kimchi er sunt og enkelt å lage av grønnsaksrestene

Kimchi er en genial måte å bruke opp grønnsaksrestene på. Fermenterte grønnsaker er sunt og lekkert tilbehør som får selv den enkleste kjøttrett til å smake himmelsk!

– Kimchi er enkelt å lage, og når du først har lært deg å like det, så bare må du ha det, smiler den populære matbloggeren Julie Ilona Balas.

Hun simpelthen elsker den koreanske nasjonalretten, som oftest består av fermentert kål og grønnsaker, hvitløk og chili.

Ikke bare smaker kimchi fantastisk, det er også en veldig praktisk rett.

– Ettersom den kan varieres på så mange måter, egner den seg nemlig optimalt til å bruke opp grønnsaksrester du har liggende, sier Julie.

Julie Ilona Balas er opptatt av å bruke restene i stedet for å kaste mat.
BRUK ALT: Resteentusiast, matblogger og kokebokforfatter Julie Ilona Balas har tipsene du trenger  for å spise opp restene i stedet for å kaste demFoto: Anne Valeur

👇Nederst i saken finner du Julies oppskrift på kimchi. 👇

KIMCHI KAN VARIERES PÅ MANGE MÅTER

Hvilke ingredienser du velger å bruke og hvor lenge de får stå og fermentere, avgjør smaken. Men generelt kan man si at kimchi smaker friskt, sterkt, syrlig og masse umami.

– De fleste kimchier er røde, men jeg synes det også er gøy å lage en grønn variant av grønnkål, vårløk og grønn chili. Gulrot er også veldig godt, og gir en fin farge, sier Julie.

Vanligvis brukes det røkte koreanske chilipulveret gochugaru, som har en litt mild og røkt smak.

– Men du kan fint bruke vanlig chilipulver eller chiliflak, og gjerne litt røkt paprika eller chipotle i tillegg for å få en ganske lik smak. Det går også an å bruke fersk chili, men da vil ikke kimchien få den karakteristiske røde fargen.

🌿 LES OGSÅ: Slik lager du pesto av urterester 🌿

FINN DIN FAVORITT

Tradisjonell kimchi lages gjerne med en fiskesaus eller reke-paste.

– Men det kan du droppe om du vil ha en litt «snillere» smak, tipser Julie, som faktisk ikke likte kimchi første gang hun smakte det.

– Heldigvis smaker alle kimchier ulikt. Det er noe av sjarmen. Noen er ekstremt spicy, mens andre er mer syrlige. Det gjelder å finne ut hva du liker best.

KIMCHI ER YPPERLIG TILBEHØR

Du kan bruke kimchi som et friskt tilbehør til masse godt, for eksempel et stykke stekt eller grillet oksekjøtt, som tilbehør til dumplings eller rett og slett som en egen liten forrett eller snacks.

Julie bruker det først og fremst som tilbehør til annen asiatisk mat.

– Jeg har også brukt kimchi som en ingrediens og laget kimchi mac & cheese og kimchivafler. Det var kjempegodt!

LES OGSÅ: Topp kyllinggryte av restemat

Kinakål er veldig vanlig i kimchi.
MYE BRUKT: Her er gjenganger i kimchi – kinakål! FOTO: Istock

SLIK LAGER DU KIMCHI

Å lage kimchi er ikke spesielt vanskelig. Du vasker og knar grønnsakene sammen med salt, før du blander inn en miks av løk, hvitløk, ingefær og chili.

Det hele tar neppe mer enn 30 minutter. Deretter skal kimchien stå og fermentere på kjøkkenbenken i romtemperatur i 3-10 dager.

Fermentering er en konserveringsmetode, så om glasset oppbevares i kjøleskap etter åpning vil kimchien holde seg i cirka to-tre uker, kanskje lenger.

– Bruk luktesans og øynene. Lukta vil bli litt strammere jo lenger den står i kjøleskap, men ser du mugg har den stått for lenge. Da må du kaste hele kimchien og absolutt ikke finne på å spise den.

🥕 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du gulrøtter 🥕

Kimchi kan lages med mange typer grønnsaker, og det er viktig å være renslig når du fermenterer.
VASK, VASK! Det er viktig med både rene hender og rene grønnsaker før du fermenterer. Foto: Istock

DETTE ER FERMENTERING

– Fermentering er gøy, men det er viktig å tenke litt matsikkerhet for å unngå å bli syk, og i verste fall utvikle botulisme , sier Julie.

Her er hennes trygghetstips til deg som skal gå i gang med kimchi:

✅ Vask alltid hendene godt, eller bruk plasthansker underveis. Plasthansker beskytter også huden mot chilien.

✅ Vask grønnsakene godt, det er ekstremt viktig at det ikke er noe jord på dem ettersom dette kan forårsake botulisme.

✅ Bruk rent utstyr.

✅ Steriliser glasset du skal ha kimchien i før bruk.

Bruker du grønnsaksrestene unngår du matsvinn. Det er bra for miljøet og for lommeboka.

BRA FOR MAGEN

– Følger du rådene over, skal det ikke være noe problem å spise kimchi. Merk at den lukter litt «funky» uansett, men ser du tydelig mugg har noe gått galt.

Julie er aldri blitt syk av å spise kimchi, men har erfart at det kan få litt fart på magen. Både fordi det er spicy, og fordi det har en probiotisk effekt.

– Fermenteringen gjør at næringsstoffene tas lettere opp i kroppen, og at den inneholder probiotika som er sunt for tarmfloraen – litt på samme måte som med Biola, sier Julie, som driver Julies matblogg.

Kimchi er fermenterte grønnsaker og lages ofte av kinakål.
SUPERENKEL KIMCHI : Denne kimchien er ganske mild, og den er så lett å få til at også folk som ikke har fermentert før kan klare det. Foto: Julie Ilona Balas

Oppskrift på kimchi

Denne oppskriften er ganske tradisjonell, ettersom den hovedsakelig er laget av kinakål og rester av gulrot, eple og løk.

Du kan også tilsette reddik, rettich, grønnkål eller pære. Eller prøve deg på en helt annen kombo – hva med en grønn variant med grønnkål, vårløk og grønn chili?

Gir ca. 1 liter ferdig kimchi

DU TRENGER: 
1
gul løk
4 hvitøksfedd
2 ss raspet ingefær
1-2 ss chilipulver eller chiliflak
1 ts paprikapulver (kan utelates)
1 kinakål
2 gulrøtter
1 eple eller pære
2 ss salt
3 ss soyasaus

SLIK GJØR DU: 

1. Start med å skrelle løk, hvitløk og ingefær. Del løk og hvitløk i biter, og rasp hvitløken. Ha det over i en blender eller foodprocessor og kjør til en jevn masse. Tilsett chilipulver eller chiliflak, og gjerne røkt paprika eller chipotle. Bland godt sammen.

 2. Del kinakålen i fire båter. Skrell gulrøtter og eple eller pære. Vask grønnsakene godt. Vær ekstremt nøye, slik at det ikke kommer noe jord med. Vær også nøye med håndvask og bruk helt rene fjøler og kniver!

 3. Fjern «stammen» i kinakålen og riv den opp i grove biter. Grovrasp gulrøttene og eple eller pære.

 4. Ha alle grønnsakene i en stor bolle og hell salt og soyasaus over. Bruk gjerne plastikkhansker og begynn å kna grønnsakene. Du skal kna grønnsakene helt til de begynner å slippe væske. Dette kan ta 10-20 minutter. Sett på en podcast imens!

 5. Når grønnsakene begynner å slippe væske, tilsetter du løkblandingen og blander det godt sammen. Bruk hansker eller en sleiv til dette, da chilien kan svi på huden.

 6. Ha blandingen over i et helt rent eller sterilisert glass. Press grønnsakene ned så de dekkes av væske. Legg gjerne et stort kålblad på toppen for å «forsegle» det. Det er viktig at kimchien hele tida er dekket av væske for at det skal fermenteres riktig og ikke dannes mugg.

 7. Legg et rent kjøkkenhåndkle eller et par lag kjøkkenpapir over glasset og fest med et strikk eller en snor. Du skal IKKE lukke glasset med lokk. Da vil det for det første ikke fermentere, men det er også en fare for at glasset eksploderer hvis det lukkes.

8. La glasset stå på kjøkkenbenken i 3-10 dager for å fermentere. Det går raskere om sommeren eller hvis du har det varmt hjemme. Når det begynner å lukte syrlig og «funky», er den klar. Smak underveis når den er passe syrlig for deg.

9. Når du synes den er klar, heller du av den overflødige væsken og har kimchien over i et nytt glass. Nå skal det oppbevares i et tett glass i kjøleskapet for å stoppe fermenteringsprosessen. Det vil bli litt syrligere etterhvert som dagene går.

 OBS! Det er viktig å ikke la det lukkede glasset stå i romtemperatur!