Med enkle grep kan du få orden i fryseren. Sjekk hvor lett det kan gjøres, og har du god oversikt i fryseren, kaster du også mindre mat.

Slik får du orden i fryseren

God oversikt i fryseren betyr at du vet hva du har, og får brukt det før det må kastes. Sjekk Jannes system!

Du har sikkert opplevd å grave rundt i fryseren på jakt etter noe du erindrer å ha fryst ned en gang, hvorpå du finner masse mat du har glemt eller som er gått ut på dato – og så havner det gjerne i søpla ...

– Dette er ganske meningsløst, men heldigvis enkelt å gjøre noe med, sier Janne Nesset, som driver nettstedet Travel mamma.


FÅ JANNES TIPS: 
Janne Nesset og familien har som mål å kaste minst mulig mat, og er hun er blitt rå på smart organisering og planlegging.

MANGLET SYSTEM OG PLAN

– Vi har også hamstret inn kjøtt på tilbud, puttet i fryseren, for så å glemme å bruke maten før den hadde ligget for lenge, innrømmer Janne.

Grunnen var en kombinasjon av mangel på system i fryseren og lite gjennomtenkt plan da de handlet.

– Vi kjøpte maten kanskje fordi den var rimelig eller hadde noen tanker om den og den gourmetmiddagen vi skulle lage når vi fikk gjester, eller at det er kjekt å ha når vi skulle grille. Men så ble det rett og slett glemt, eller vi hadde valgt kjøtt vi egentlig ikke var så veldig glad i, forklarer hun.

Men på et tidspunkt tenkte Janne at nok måtte være nok, og så tok hun grep.

👌 LES OGSÅ: Sjekk Jannes geniale påleggsboks! 👌


ORDEN: Glad i bacon? Lag en egen skuff til det. Da slipper du å rote igjennom alle skuffene og finne litt her og litt der. 

FRA KAOS TIL KONTROLL I FRYSEREN

Her er grepene Janne gjorde:

Kjøpe et helt fryseskap og dele opp maten i kategorier. Nå er fryseren delt opp i to skuffer for kjøtt, én for brød, én for glutenfritt, én for frukt og bær og én for is og andre ting som ikke faller under noen av de andre kategoriene.

– I tillegg har fryseren vår også et par småskuffer, hvor vi har fått plass til bacon og karbonadedeig, forteller hun.

Hver skuff er merket med kategori. Dette gjør det veldig oversiktlig for hele familien å finne fram, og det er også lett å holde oversikten når det skal planlegges middager, og ikke minst er det økonomisk. 

– Dessuten er vi blitt mer selektive når vi kjøper inn mat, så nå fryser vi stort sett ned kun ting vi vet vi liker og det går mye av.

LES OGSÅ: Slik ble Janne helt rå på å planlegge middag! 🗒️

SPARER PENGER

Janne har erfart at kontroll i fryseren bidrar i veldig stor grad til at husholdningen hennes sparer penger i hverdagen.

– Nå kaster vi aldri mat lenger, og ettersom jeg har full oversikt er det enklere å ta utgangspunkt i ingredienser vi har i fryseren når jeg skal planlegge middager.

I og med at Janne merker både skuffene og ofte også pakningene, slipper hun og familien hennes å bruke tid på å lete etter ting.

– Nå finner vi det vi skal ha med en gang. Det er så deilig, jubler den travle mammaen.

LES OGSÅ: – Alle burde fryse ned brødskivene 🍞

FOR DEG SOM HAR FRYSEBOKS

Om du har en stor fryseboks, er det viktig å merke maten tydelig. Videre er det lurt å tenke kategorier også her.

– Hvis fryseboksen er stor nok, kan du kjøpe noen bokser eller kasser som du kan sette nedi, gjerne en boks til hver kategori, tipser Janne.