Oppbevarer du fisken i kjøleskapet, holder den seg mye lenger hvis du lærer deg kjølebokstrikset. Du kan fordoble holdbarheten ved å oppbevare fisk riktig!

Slik holder fisken seg mye lenger i kjøleskapet

Lær deg kjølebokstrikset, så kan du nesten doble holdbarhetstiden for fisk.

En av grunnene til at fisk har kort holdbarhet, er at bakteriene fisken omgir seg med i havet dessverre trives ganske greit i normal kjøleskapstemperatur på ca. 4 ˚C. 

– Men får du temperaturen lavere enn dette, ned mot 0 ˚C, så kan du øke holdbarheten betraktelig, forteller mataktivist og forfatter Thomas Horne.

Hvordan er det mulig, da? I boka Kunsten å ikke kaste mat presenterer Horne løsningen: Kjølebokstrikset er like enkelt som det er genialt. Bare se her:

 

– Kjølebokstrikset er enkelt å gjennomføre, og det kan forlenge holdbarheten til fisk og skalldyr med flere dager. I noen tilfeller vil det faktisk kunne doble holdbarheten, forteller Horne.

LES OGSÅ: Slik organiserer du kjøleskapet


SUPERENKELT: Plastboks med lokk, isbiter, plast og fisk er alt du trenger. 

SLIK LAGER DU KJØLEBOKSEN

Alt du trenger for å lage kjøleboksen, er isbiter og en plastboks med lokk.

– Lokket må kunne festes så godt at det blir tett, slik at boksen holder bedre på kulda. Størrelsen avhenger av om du vil bruke en hel eller halv hylle i kjøleskapet, men merk at den må være høy nok til at du får plass til et godt lag med isbiter nederst og fisk oppå, forklarer kokken.

Pass også på at boksen er enkel å ta inn og ut av kjøleskapet.

– Med boks og isbiter på plass er det bare å ta den i bruk, men merk at det blir en del smeltevann i bunnen etter hvert. Husk derfor å bytte ut med ny is kontinuerlig. Jeg pleier å sjekke minst annenhver dag.


GODE RÅD: Thomas Horne vil matsvinnet til livs, og har også skrevet bok om temaet. FOTO: Oda Hveem

BEHOLD EMBALLASJEN

Fisk ferdigpakket fra produsenten holder seg aller best i originalemballasjen.

– Har du pakket den ut av emballasjen, kan du pakke den tett inn i plastfolie eller en plastpose før den legges oppå isen i boksen, forteller Horne.

Det gjelder selvsagt også om du har kjøpt fersk fisk.

🍞 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du brødet 🍞

FISKEN KAN OGSÅ FRYSES

Om du har mer fisk i kjøleskapet enn du rekker å få spist opp før den blir dårlig, kan du alltid fryse den ned. Pakk den inn som beskrevet over.

– Fersk fisk kan holde seg et halvt år i fryseren, men merk at fet fisk har noe kortere holdbarhet, sier Horne.

Tin fisken så sakte som mulig, og helst i kjøleskap. Det er bra både for holdbarhet og konsistens.

– Når du tiner fisken, vil den faktisk kunne ha igjen samme antall dager før den blir dårlig som den hadde før du frøs den ned, sier mataktivisten.

🥗 LES OGSÅ: Isbittrikset som får liv i salaten 🥗

Hvor lenge holder fisken seg?

Hvor lenge fisken holder seg i kjøleskapet, og hvor lenge den holder i kjøleboksen, er vanskelig å si helt konkret. 

– Det er avhengig av eksakt hvilken temperatur man har i kjøleboksen, samt kjølehistorikken til fisken fra slaktedato frem til kjøleboks, sier Horne.

– Men hvis fisken bare er et par dager gammel, har jeg erfaring med at den fortsatt er ok etter ti dager i kjøleboks, mot fire-fem dager i vanlig kjøleskapstemperatur. 
Han understreker imidlertid at dette ikke er noen hovedregel, det må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Og skal fisken serveres til gravide, små barn, eldre eller folk med nedsatt immunforsvar, bør fisken være så fersk som mulig.