Pesto trenger ikke bare å lages med basilikum. Om du har rester av friske urter og/eller gulrotstilker, kan det blir en fantastisk urtepesto.

Slik lager du pesto av urterester

Julie samler avkuttet i en plastboks slik at hun kan lage en deilig pesto av det i stedet for å kaste det.

Når du bruker friske urter og grønnsaker med «busk» får du igjen både stilker, derter og topper med mye smak i. Disse er mange vant til å hive i søpla.

– Ikke gjør det! Lag heller en smakfull pesto av dem. Det er så raskt og enkelt, lover den populære matbloggeren Julie Balas.

🥒 LES OGSÅ: Bruk hele agurken 🥒


BRUK ALT: Resteentusiast, matblogger og kokebokforfatter Julie Ilona Balas har tipsene du trenger  for å spise opp restene i stedet for å kaste demFOTO: Anne Valeur

👇Nederst i saken finner du Julies oppskrift på restepesto. 👇

SAMLER AVKUTT I EN BOKS

Julie har gjort det til en vane å samle alle stilkene og toppene hun får til overs i en lufttett boks i kjøleskapet.

– Der holder de seg i et par-tre dager, forteller kokebokforfatteren, som gjerne blander alle restene i samme pestoen.

Det du virkelig må passe på er at avkuttet må skylles godt så det ikke kommer noe jord med i restepestoen, ellers kan man bli ordentlig syk, advarer Julie.

LES OGSÅ: Vær forsiktig med ris- og pastarester

GRUNNOPPSKRIFT PÅ RESTEPESTO

Restepestoen lager du på samme måte som vanlig pesto.

– Aller best blir den om du bruker en god olivenolje, ristede pinjekjerner og parmesanost, men du kan også bruke for eksempel valnøtter, mandler eller cashewnøtter, som er litt billigere nøttevarianter.

Det går også an å droppe osten, om du vil ha en vegansk restepesto. Liker du hvitløk tilsetter du selvfølgelig det. Bare pass på å finhakke den først.

Her er det med andre ord ganske fritt fram å eksperimentere, så lenge du følger en slags grunnoppskrift av grønt + olje + nøtter, samt revet ost og hvitløk etter smak.

– Min favoritt er en supergrønn restepesto bestående av restespinat, basilikumstilker, ristede pinjekjerner, parmesan og god olivenolje, forteller kokebokforfatteren.

LES OGSÅ: Få nytt liv i salaten

OPPBEVARING OG HOLDBARHET

Når pestoen er ferdig, har du den over i et rent glass.

– Steriliser det gjerne på forhånd, eller ta det rett fra oppvaskmaskinen, så holder pestoen seg lenger, tipser matbloggeren.

Glasset med restepestoen bør oppbevares i kjøleskapet.

– Holdbarheten avhenger veldig av tilstanden restene var i da du laget pestoen, så her må du nesten bruke luktesansen og se etter forandringer. Skulle du finne mugg må pestoen utvilsomt kastes, sier Julie. 

BRUKSOMRÅDER

Restepestoen kan du bruke på akkurat samme måte som vanlig pesto.

Her er noen tips fra Julie:

🍝Som pastasaus

🍞Som pålegg på brødskiva sammen med spekeskinke

🌿Som base for en grønn pizza

🍕Som topping på klassisk pizza

🍳Som topping på speilegg

 
GRØNN GLEDE: La restene havne på glass i stedet for i søpla! FOTO: Julie Ilona Balas

Oppskrift på Julies restepesto

Pesto er perfekt å lage hvis du har rester av for eksempel spinat eller ruccola, noen slappe urter eller dusk fra gulrot eller reddiker. Sammen med ristede pinjekjerner, parmesanost og olivenolje blir dette en restepesto som passer til det aller meste. Husk å vaske bort all jord fra restene du skal bruke!

TIPS: Bruk cashewnøtter, mandler eller valnøtter istedenfor pinjekjerner for en rimeligere variant!

TIL CA. 5 DL PESTO TRENGER DU: 
50 g
pinjekjerner
100 g spinat eller ruccola
1 håndfull basilikum, koriander eller persille
3 dl urtestilker eller dusk fra gulrot eller reddik
50 g parmesanost
1-2 dl olivenolje
1 klype salt

SLIK GJØR DU:

1. Start med å riste pinjekjernene i en varm og tørr stekepanne. Rist rundt på pannen ofte så de ikke svir seg.

2. Ha rester av spinat, urter, urtestilker og dusk fra gulrot eller reddik i en blender. Husk å vaske alt godt, så det ikke er noe rester av jord.

3. Grovrasp parmesantost og ha oppi blenderen sammen med pinjekjernene. Start med litt olivenolje og kjør blenderen. Juster med olivenolje til du får ønsket konsistens. Til slutt tilsetter du en liten klype salt.

4. Hell pestoen over på et helt rent glass med lokk. Kan oppbevares et par dager i kjøleskap.