Hvordan lage matpakke til barna (eller deg selv!) hver dag som er både næringsrik og fristende? Her er ekspertens matpakketips!

Slik lager du populære matpakker

Snart skolestart! Her er tipsene til næringsrike matpakker som ungene spiser opp rubbel og bit av.

Hvem er vel bedre rustet til å gi matpakketips enn en travel mamma med to barn? 

Janne Nesset driver nettstedet travelmamma.no, og hennes generelle matpakkeråd er å ikke gjøre ting for avansert når hverdagen er så hektisk som den er.

– Vi legger hovedsakelig vekt på planlegging av middager, og de dagene vi har middagsrester som egner seg i matpakka, sender vi med det. Men siden vår datter går på skolen, og ikke har mulighet til å varme opp maten der, så går det kun i kaldmat, forteller Janne.


FÅ JANNES TIPS: Janne Nesset og familien har som mål å kaste minst mulig mat, og er derfor blitt helt rå på smart organisering og planlegging.

MATEN SOM HOLDER SEG HELE DAGEN

– Det viktigste er å sende med mat som holder seg godt en hel dag i sekken. Det blir ofte polarbrød med pålegg, samt grønnsaker kuttet i staver. 

Her er Jannes tips til typisk restemat som egner seg i matpakka, som kan spises både varm og kald, og som holder seg bra:
🍱Pasta
🍱Kjøttboller
🍱Fiskekaker
🍱Pizzarundstykker
🍱Kyllingvinger
🍱Egg
🍱Omelett
🍱Ris
🍱Pitabrød som de kan fylle selv, eventuelt er ferdigfylt i matpakken
🍱Tortillalefse, med fyll eller som de kan fylle selv
🍱Biter av kyllingfilet
🍱Mais
🍱Agurk
🍱Paprika
🍱Sukkererter
🍱 Gulrøtter

TIPS: Lag sunne havrekjeks med bare 3 ingredienser

DETTE PÅLEGGET EGNER SEG

Når Janne sender med brødskiver eller polarbrød, foretrekker hun å smøre på leverpostei, servelat, skinke, hamburgerrygg, kalkun-falukorv, vossafår eller skinkeost. Ting som ikke egner seg like godt i matpakka er hvitost, syltetøy og salami.

– Hvitosten blir gjerne litt svett, syltetøy vått og klissete og er dessuten ikke så sunt, mens salamien ofte smitter all den andre maten med sin kraftige lukt, forklarer hun.


MIDDAGSRESTER: Er det mulighet for å varme opp maten, er middagsrester fint å ta med – bare boksen er tett! FOTO: Istock

VARM MAT

Om det er mulighet for å varme opp maten, kan det meste av restemat sendes med.

– Jeg har til og med sendt med grønnsakssuppe i barnehagen. Er barna store nok, så spør dem gjerne om de har lyst til å ha med restene. Det er jo ikke alltid vi voksne har lyst på alt av rester heller, og det er trist om barna sitter med en matpakke de overhodet ikke har lyst på, minner Janne om.

Janne bruker vanlige bokser med ett rom eller med plass til mindre bokser oppi, men også løsninger hvor det er ferdiginndelte rom.

PRØV OGSÅ: Grove tacosnurrer


SMART BOKS: En boks med mange rom er praktisk og ryddig. Janne sender med både brødmat kalde middagsrester. FOTO: Janne Nesset

Ettersom Jannes datter alltid har med kaldmat, har hun kjøpt inn noen små kjøleelementer som legges i matpakken. Disse gjør at maten holder seg ekstra frisk og god.

– Bare pass på å pakke inn brødet så det ikke blir fuktige av kjøleelementene. Det kan også være lurt å surre grønnsakene inn i litt plast- eller aluminiumsfolie så de holder seg bedre, tipser Janne.

For øvrig er det viktig at boksen er helt tett, så maten ikke faller eller renner ut i sekken. Det er også viktig at matboksen er stor nok til å romme mat for hele dagen.

😋 TIPS: 3 sunne snacks som barna vil elske! 😋

HVOR MYE MAT

Jannes råd er å prøve å følge med på hvor mye barna spiser, og se på mengden mat som er med hjem igjen, så kan du regulere ut ifra det.

– Dager barna er på tur eller er ute hele dagen, spiser de gjerne mer mat, så da kan det være lurt å sende med litt ekstra. Har de ofte mye med hjem, sjekk om de har spist noe annet de har fått servert der. Eller om de alltid har tom matboks med hjem, sender du med nok mat? avslutter Janne.

🍞 SE OGSÅ: Her har vi samlet en rekke fristende oppskrifter til matpakker