Agurken holder seg lenger i plastfolie og ikke i kjøleskapet.

Slik oppbevarer du agurk

Oppbevarer du agurken i kjøleskapet? Det er strengt tatt feil.

Agurken inneholder mer enn 96 prosent vann. Det er faktisk mer enn havet, som «kun» har 95 prosent. Dette gjør blant annet at agurken ikke trives i for kalde temperaturer.

Her får du vite det du trenger om oppbevaring av den vannholdige grønnsaken:

OPPBEVARINGSTIPS FOR AGURK

🥒 Hvor: Veldig mange har agurken i kjøleskapet. Det er strengt tatt feil. Den klarer seg helt greit der noen dager, men holder seg mye bedre på kjøkkenbenken.

🥒 Ideell temperatur: Optimal temperatur er mellom 10 og 14 ˚C Under 8 ˚C får agurken kjøleskader. Da vil den få myke områder som lett begynner å råtne og til slutt mugne. Har du en grønnsakskuff i kjøleskapet som holder over 8 ˚C, kan du godt ha den der.

Ellers vil en kald kjeller eller spiskammers fungere perfekt, men det har de færreste tilgang på, så da er kjøkkenbenken best. Unngå at den ligger i sola.

TIPS: Ikke kast enden på agurken! 

Plasten rundt agurken gjør at den holder seg bedre.
PAKKET OG KLAR: Ingen grunn til å fjerne plasten agurken kommer i fra butikken. FOTO: Istock

🥒Emballasje: Agurk kommer som regel i en tettsittende plastinnpakning. Ikke fjern den. Ta bare bort plasten fra den delen du skal forsyne deg med, og dekk til snittflaten. Fjerner du plasten vil agurken veldig raskt tørke og skrumpe inn. Det fører til at celleveggene kollapser, og at den raskere begynner å råtne.

🥒Tar til seg aromaer: Om du oppbevarer agurken ved siden av frukt med sterke lukter, vil agurken lett ta til seg disse, for eksempel sitrus, men om den er godt pakket inn i plast, vil det overføres minimalt med aromaer.

🥒Pleie: Vær klar over at agurken ikke er vasket på forhånd. Derfor bør du vaske agurken før bruk.

🥒Vær oppmerksom på: Hold agurken unna etylenproduserende grønnsaker/frukt som epler, tomater og bananer, da dette modningsfremmende hormonet bryter ned klorofyllet i agurken og gjør at den misfarges. Det er ikke farlig, men gjør den mindre delikat. 

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du bananer 🍌
LES OGSÅ: Slik oppbevarer du gulrøtter 🥕

Agurk og tomat bør ikke oppbevares sammen. Tomaten slipper ut stoffer som gjør at agurken modner fortere.
GODE SAMMEN: Agurk og tomat funker godt som par, men de bør ikke bo sammen ... FOTO: Istock

🥒Unngå for all del: Om agurken utsettes for støt vil den råtne eller mugne mye raskere.

🥒Holdbarhet: Oppbevarer du den riktig, kan agurken holde seg fint i minst en uke, om ikke lenger.

🥒Sykdomstegn: Smaker den normalt, er det bare å spise. Tydelig råtne områder kan skjæres bort med god margin, og resten av agurken kan spises. Begynner den å mugne, må dessverre hele kastes.

I svært sjeldne tilfeller kan agurken smake bittert med en tydelig metallisk bismak. Da kan den gi matforgiftning, og skal naturligvis kastes. Dette er ytterst uvanlig, og som regel ingenting å bekymre seg for.

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du epler 🍏
LES OGSÅ: Slik oppbevarer du brødet 🍞

Lag smoothie av agurk, grønnkål og avokado.
GRØNT: Sammen med for eksempel avokado og grønnkål, er agurk deilig å bruke i smoothie. FOTO: Istock

🥒Oppskriftstips: Om agurken begynner å få myke eller misfargede områder, er det om å gjøre å spise den opp så fort som mulig. Da vil den nemlig bli dårlig i løpet av en dag eller to. Ha den i en smoothie, lag gazpacho eller server en ørretmiddag med den gode gamle agurksalaten.

🥒Et annet tips er å lage agurkchips: Skjær den i tynne skiver, fordel utover et stekebrett med bakepapir, dryss over litt salt og urter, og tørk på 70-80 ˚C i tre timer.

🥒Konserveringstips: En klassiker er å sylte agurk. Du kan skjære agurken i skiver eller staver og sylte med en god eddik- og sukkerblanding, gjerne med urter.

Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat

😂 Hva er vitsen? 😂😂

Hva er det som er grønt og som går opp og ned?
Svar: En agurk i en heis. 🥒