Banan er enkel å ha med å gjøre, men vet du hvilken temperatur du bør oppbevare banan i? Og hvilke frukter den helst ikke bør ligge ved siden av?

Slik oppbevarer du bananer

Bananen kommer ferdig innpakket i sin egenproduserte gule frakk, og er enkel å ha med å gjøre. Men det er et par ting du bør passe på likevel.

Oppbevarer du råvarene riktig, er det mindre risiko for at du må kaste mat – bra både for miljøet og lommeboka! 

Bananer er greie å ha med å gjøre, men siden de inneholder etylengass er det ekstra viktig å vite hvordan de bør oppbevares.

OPPBEVARINGSTIPS FOR BANANER

🍌 På kjøkkenbenken: Det går helt fint å ha bananene i en skål på kjøkkenbenken, eventuelt i et spiskammer eller et skap som er litt kjøligere, men unngå kjøleskapet. Der er det nemlig så kaldt at de vil få kjøleskader.

🍌Ideell temperatur: 14 til 16 ˚C er optimalt, men romtemperatur går fint.

🍌 Emballasje: Bananene kommer jo i sin egen geniale emballasje, og så lenge skallet er intakt vil ikke mikroorganismer angripe kjøttet. Men så fort det får skader eller rifter vil både modning og forråtnelse eller muggangrep skje raskere. Vil du at bananene skal holde seg ekstra lenge, kan de pakkes i perforert plast slik at de får puste.


GAMMEL ELLER NY?: Ingen grunn til å kaste bananen selv om den blir brunere. Da smaker den faktisk bedre! FOTO: Istock

🍌 Holdbarhet: Så lenge skallet er intakt kan bananer holde i mange uker. Det gjør ingenting om de begynner å få brune flekker. Noen synes til og med de smaker best da ettersom de får mer banansmak og blir søtere – stivelsen omgjøres nemlig til sukker under modningen. 

Når bananene blir helt brune – eller nesten svarte – kan fruktkjøttet ofte bli litt melent, og noen ganger få myke og mørke flekker. Det er fortsatt ikke farlig å spise den slik, men det kan være litt ekkelt. Derfor egner den seg best til matlagning ved denne tilstanden.

🍌 Oppskriftstips: Om bananene er blitt skikkelig brunsvarte,  smaker den fortsatt sannsynligvis godt. Nå er de også ekstra sødmefulle! Lag banankake, ha banan i en smoothie eller iskrem, eller lag bananpannekaker. Nam!

🍌Sykdomstegn: Om bananene oppbevares under 14 ˚C får de kjøleskader – dette ser du ved at skallet blir grått. Mister du en banan i gulvet, får rifter i skallet eller brekker av stilken og lar den ligge, kan den også begynne å råtne. Da kan du skrelle den og skjære bort de råtne delene. Om resten ser greit ut, kan det brukes. Men om bananene begynner å mugne, skal de kastes.


MODNINGSPROSESS: Legger du bananer og epler sammen, bør du huske på at de modnes mye fortere. 

🍌Vær oppmerksom på: Bananer produserer etylengass, et veksthormon som fremskynder modning. Det gjelder både bananen selv og andre frukter som modnes av denne gassen. Når ulike etylengassproduserende frukt ligger ved siden av hverandre, forsterkes denne effekten for alle.

De fruktene som produserer mest etylen er eple, banan, avokado, fiken, mango, oliven, fersken, pære, plomme og tomat.

🍌Modningstips: Modne bananer bør ikke oppbevares sammen med frukter som produserer etylengass ettersom dette vil føre til at de raskere blir overmodne (om ikke det er hensikten vel og merke, ref. oppskriftstips). Om du har umodne, litt grønne bananer, kan du derimot gjerne legge dem i nærheten av etylengassproduserende frukt slik at modningsprosessen fremskyndes.


SIKKER?: Skreller du en banan, er løpet kjørt. Da bør du enten spise den innen relativt kort tid, eller fryse den ned. FOTO: Istock

🍌Oppbevaring av delte bananer: Bananer som er delt opp har dårlig holdbarhet. Bitene kan enten puttes i plast og fryses. Da holder de lenge, minst ett år. Eller de kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager.

🍌Opptinte bananer: Tinte bananbiter blir ikke helt som nye. Konsistensen blir litt mushy. Bruk dem i kake, smoothie, iskrem eller i tynne skiver på pannekaker eller ristet brød.

Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat

🤣 Hva er vitsen? 🤣

To bananer var ute og gikk. Så løp den grønne bananen og gjemte seg bak et tre. Like etter kom den gule bananen. I det den gule bananen passerte treet skremte den grønne bananen den gule. Da sa den gule bananen:
– Å, du er så umoden.

Kilde: humoristen.no