Hvor bør basilikumen stå, hvor mye vann trenger den og hva kan den brukes til? Her er alt du trenger å vite om basilikum, slik at den holder lengst mulig.

Slik oppbevarer du basilikum

Med riktig pleie kan du få basilikumsplanten fra butikken til å holde seg i ukesvis.

Urter kan være litt ekstra vanskelig å holde liv i. Her får du vite alt du trenger å vite om oppbevaring av basilikum, slik at du slipper å kaste planten før den er spist opp:

OPPBEVARINGSTIPS FOR BASILIKUM


FLERE SAMMEN: Bruker du mye urter i matlagingen, kan det være praktisk å ha dem samlet på kjøkkenbenken. Foto: Istock

🌿 På kjøkkenbenken eller en lun balkong: Basilikumplanten trenger mye lys, men bør ikke utsettes for kjølig trekk. Da faller den fort sammen. Stort sett vil den klare seg fint på kjøkkenbenken i nærheten av et vindu, men om du skal lufte kan det være greit å flytte litt på den.

På den annen side kan basilikumplanten også tørke ut og svi seg hvis den blir stående i solsteken i en altfor varm vinduskarm. Det optimale er på kjøkkenbenken under vekstlys. Om sommeren kan planten også trives godt på en lun balkong.

🌿 Ideell temperatur: Romtemperatur fungerer fint for basilikum. Heller litt kjølig enn veldig varmt, men ikke under 16 ˚C. Det vesentligste er å unngå kjølig trekk og varm solstek.

🌿 Emballasje: Så lenge planten er levende, trives den godt i pakken den kjøpes i, eventuelt pottet om i en litt større potte.

🍌 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du bananer 🍌


TØRSTE: Basilikumen vil ha vann hver dag – gjerne to ganger om dagen også. Så ha vannkanna innen rekkevidde! Foto: Istock

🌿 Pleie: Basilikum bør vannes ofte, gjerne to ganger daglig. Sett potta i en skål med vann og la den trekke vannet opp gjennom den perforerte bunnen. Bare pass på at basilikumsplanten ikke blir stående for lenge i mye vann,da vil røttene drukne og planten dø.

Knip av blader med stilk rett over et bladfeste. Da vil stilken fortsette å vokse der. Ofte er de ferdige plantene veldig tettvoksende, så det kan være greit å tynne litt ut om du ønsker å ha den lenge.

Du kan også potte den om i et par-tre potter med mer jord og større avstand mellom stilkene. Da kan de faktisk klare seg i flere måneder.

🐟LES OGSÅ: Slik holder fiske seg mye lenger i kjøleskapet 🐟

🌿Holdbarhet: De fleste basilikumplantene du kjøper i butikken er dyrket frem under helt optimale forhold i drivhus, og vil derfor sjelden overleve særlig lenge på den mer «uperfekte» kjøkkenbenken din. Men én uke eller to skal den uansett holde, og enda lenger med riktig pleie.

🌿Sykdomstegn: Slappe blader tyder på for lite vann. Gule blader tyder på at planten får for lite næring, og at jorda trenger gjødsel.


TRIO: Tomat, mozarella og basilikum passer utmerket godt sammen – en ypperlig forrett. Foto: Istock

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du spinat

🌿 Oppskriftstips: Ingenting slår perfekte basilikumblader i en tomat- og mozzarellasalat med god olivenolje, men husk at også litt slappe og tørre blader smaker og lukter godt! Bruk dem i pesto, eller finhakk dem og ha dem i tomatsausen.

🌿Bruk stilkene: Disse kan også brukes, selv om de ikke er like delikat som bladene. Funker fint i en pesto, for eksempel.

🌿I fryseren: Om basilikum grovhakkes før den fryses, vil den ta godt vare på smaken, men konsistensen forandrer seg dramatisk. Den blir veldig slapp, og vil da fungere best i sauser og supper.

🌿Holdbarhet i fryser: Svært lenge, minst ett år.

Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat