Oppbevare brød i plastpose, papirpose eller brødboks? Her er tipsene til å oppbevare brød slik at det holder seg best mulig.

Slik oppbevarer du brødet

Du må for all del ikke legge brødet i plastpose! Her er tipsene som gjør at du aldri mer kommer til å kaste brød.

– Blir brødet liggende på benken i papirpose, tørker det ekstra fort ut. Men om du oppbevarer det i en tett plastpose eller bæreposen fra butikken, vil det lett bli seigt og udelikat og mugne raskt, advarer mataktivist og forfatter av Kunsten å ikke kaste mat Thomas Horne.

Heldigvis er det enkle grep du kan gjøre for å gi brødene økt holdbarhet. Bare se her! 

 

– Det aller beste er faktisk bare å pakke det inn i en papirpose, eller i posen av papir og plast som det kommer i fra butikken, og deretter ha det i en brødboks eller en nokså tett skuff, sier Horne.

Denne metoden vil nemlig kunne gjøre at brødet tørker saktere ut, samtidig som det skal mye til for at det mugner.

Her bruker du altså ikke en pose av plast som er helt tett. Butikkposene har gjerne områder av papir, som gjør at brødet kan slippe ut fuktighet – og du unngår mugg.


LETTVINT: Butikkposen som brødet kommer i funker helt fint i brødboksen.

🐟 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du fisk i kjøleskapet 🐟

LINHÅNDKLE

Du kan også bruke et kjøkken- eller linhåndkle, men merk at brødet i så fall må pakkes helt inn.

– Håndkle av lin er smartest fordi det holder på fuktigheten, slik at brødet tørker saktere ut, samtidig som det slipper ut såpass mye fuktighet at det ikke mugner.

For la det ikke være tvil: finner du mugg på brødet, så kast det!

– Muggsoppgift er farlig, og selv om det bare er muggent i den ene enden, vil disse giftene sannsynligvis ha spredt seg til hele brødet, advarer Horne.

🥕 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du gulrøtter 🥕

VI KASTER ALTFOR MYE BRØD

Vi nordmenn kaster faktisk gjennomsnittlig 5,5 kilo brød i året, ifølge en rapport fra ForMat, et prosjekt drevet av Østfoldsforskning og Matvett.

Dette tilsvarer faktisk så mye som drøyt 13 prosent av alle 42 kiloene spiselig mat vi hiver i søpla i løpet av et år.

Horne mener hovedårsaken til mye av brødkastingen er at brødene ikke oppbevares riktig.

– I tillegg er vi for kresne. Vi vil ha brødet dagsferskt, og siden det ikke svir veldig i lommeboka, kjøper vi heller nytt brød enn å spise opp det gamle, forteller Horne, som selv nesten aldri kaster brød.

 🥔 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du poteter 🥔


KASTER IKKE EN SMULE: Mataktivist Thomas Horne har mange gode forslag til hva du kan bruke gammelt brød til. FOTO: Oda Hveem

DETTE GJØR DU MED TØRT BRØD

– Ikke finn på å kaste brødet selv om det er tørt! Det blir stort sett fint spiselig etter en runde i brødristeren. Der har du hemmeligheten til at vi nesten aldri kaster brød hjemme hos oss, forteller Horne.

Til og med om brødet blir for tørt til å helbredes av en runde i brødristeren, kan det fortsatt brukes til å lage masse godt, tipser matentusiasten.

Her er Thomas Hornes tre favoritting å bruke det tørre brødet til:

🍞 Arme riddere. Uslåelig, enten det er til dessert eller frokost!

🍞 Brødpudding. Ta fram den glemte skolekjøkkenklassikeren.

🍞 Krutonger. Skjær opp gammelt brød i terninger og stek i ovnen med olje, krydder og litt salt og pepper. Perfekt i salater og supper.

😂En liten gåte til slutt:  😂

Jeg er brød, men jeg er uspiselig. Likevel kan du leve av meg. Hva er jeg?

Svar: Levebrød