Riktig oppbevaring av epler betyr mye for holdbarheten. Hvor bør de ligge, kan du fryse dem, hva må du unngå? Gode tips til oppbevaring av epler.

Slik oppbevarer du eplene så de holder seg godt

Det er ekstra viktig å vite hvordan du oppbevarer epler. De slipper nemlig ut mye etylengass som får annen frukt og grønt til å modne og bli dårlig mye fortere.

Oppbevarer du maten riktig, er det mindre risiko for at du må kaste den – bra både for miljøet og lommeboka! Derfor er det gull for deg å vite dette:

OPPBEVARINGSTIPS FOR EPLER

🍎 I kjøleskap eller et kjølig rom: Epler holder seg mye bedre i kjøleskapet enn på kjøkkenbenken. Om du har et kjølig rom, kan du oppbevare epler i trekasser i månedsvis. Plasser dem i så fall med stilken opp.

🍏 Ideell temperatur: Optimal temperatur er 1-2 ˚C for epler, men de holder seg også veldig godt opp mot 10 ˚C.

🍎 Emballasje: Eplene holder seg best pakket inn i plast ettersom den beskytter mot uttørking.

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du gulrøtter

Epler som er pakket i plast holder seg friske lenger.
PRAKTISK MED PLAST: Plastpakkede epler både holder seg lenger og holder etylengassene unna andre matvarer. FOTO: Istock

 

extra-bannere-900x450-fruktoggront.jpg

 

🍏 Unngå for all del: Hold eplene unna annen frukt og grønt for å unngå at eplenes etylengass gjør at de modner og blir dårlig fortere. Dette trenger du ikke tenke på om eplene er godt pakket inn i plast.

Pass også på at du ikke plasserer epler sammen med annen etylengassproduserende frukt, som tomat eller banan, om du ikke vil at eplene skal modnes raskere, da.

🍎 Holdbarhet: Epler kan holde seg i mange måneder, så lenge de ligger kjølig. Men det er nokså stor forskjell på holdbarheten til de forskjellige epletypene.

Noen, som Granny Smith eller Torstein, kan holde seg fint et helt år med optimal høsting og lagring. Vanlige butikkepler som Aroma og Gravenstein vil holde fint i et par måneder i kjøleskap. Sommerepler kan høstes allerede i august og holder som regel til over jul. Vinterepler høstes i oktober og november og holder seg godt utover våren.

🍏🤒 Sykdomstegn: Epler uten stilk råtner raskere. De påvirker også hverandres modning, så hvis et eple er i ferd med å råtne, vil de andre følge etter om du ikke fjerner dette.

Epleskallet beskytter eplene mot angrep fra bakterier og sopp, så dersom du oppdager epler med rift i skallet eller små myke flekker, bruk disse først. Disse flekkene er ikke farlige. Dersom eplene derimot har fått råtne, brune områder, kan du skjære bort disse og bruke resten.

Har de blitt mugne, må de dessverre kastes. Selv om du skjærer bort de mugne delene kan giftstoffene soppene produserer ha spredt seg i hele frukten.

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du poteter

Hvis eplene begynner å bli litt skrukkete i skinnet kan du bruke dem i eplekake.
SKRUKK: Akkurat som oss blir eplene også litt mer skrukkete med alderen. Da er de perfekte til å bake med! FOTO: Istock

🍎 Oppskriftstips: Med tiden blir eplene rynkete, fargen endres, og selve fruktkjøttet vil få en litt annen konsistens, men også bli søtere. Dette er på ingen måte farlig, men om du syns eplene ikke er delikate i denne tilstanden, kan du lage for eksempel eplekake, smoothie, coleslaw, juice eller hjemmelaget sider.

🍏 Oppbevaring av delte epler: Skallet beskytter eplekjøttet mot oksidering og uttørking, så delte epler bør pakkes inn i plastfolie og legges i kjøleskapet. 

Oppdelte epler som er godt pakket inn, vil holde seg fint i kjøleskapet i mange dager. Blir snittflaten brun, er det bare å skjære bort et tynt lag. Ser fruktkjøttet normalt ut under, kan du bruke eplet som planlagt.

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du brødet

KAN OGSÅ FRYSES

🍎 I fryser: Det går helt fint å fryse epler, men da bør du skrelle dem, fjerne stilken og skjære fruktkjøttet i passe biter. Hvis du vil unngå at de blir brune i fryseren, bør du forvelle dem før nedfrysning i en svak sukkerlake (for eksempel 1 liter vann, ½ dl sukker, saften av ½ sitron).

Om du vil unngå at de fryste eplebitene klumper seg i fryseposen, bør du først fryse dem lagvis på matpapir i en boks, og deretter legge dem i en pose – det vil gjøre det lettere å skille dem fra hverandre.

🍏 Holdbarhet i fryser: Frukt holder minst ett år i fryseren. Etter det kan kvaliteten gradvis bli dårligere, men de blir ikke farlig å spise.

Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat

🍎 😂 Hva er vitsen? 😂 
Hvorfor kommer ikke eplet inn i kjøleskapet?
Fordi det står en eplenektar i døra!