Riktig oppbevaring av gulrøtter betyr mye for holdbarheten. Hvor bør de ligge, kan du fryse dem, hva må du unngå? Gode tips til oppbevaring av gulrøtter.

Slik oppbevarer du gulrøtter

Følger du disse tipsene, holder gulrøttene seg friske og knasende lenger.

Oppbevarer du maten riktig, er det mindre risiko for at du må kaste den – og det er både økonomien og miljøet interessert i! Derfor er det gull for deg å vite dette:

Oppbevaringstips for gulrøtter

🥕 I kjøleskap: Generelt holder alle rotgrønnsaker seg best i kjøleskap, og det gjelder gulrøtter også.

🥕 Ideell temperatur: Gulrøtter bør oppbevares mellom 0 og 4 ˚C, noe som betyr i nedre halvdel av kjøleskapet. Bare pass på at de ikke fryser. Gulrøttene skal også tåle å ligge i en grønnsaksskuff, som i moderne kjøleskap gjerne har noe høyere temperatur – opp mot 10 ˚C.

🥕 Emballasje: Gulrot kan holde lenge i kjøleskapet, så lenge den ligger kaldt og får puste. Den den skal verken ligge helt lufttett, fordi den da blir fuktig og råtner fortere, eller helt åpent fordi den da tørker raskt ut.

🥔 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du poteter 🥔

 
HOLDER SEG LENGE: Vanligvis selges gulrøtter i perforerte plastpakker eller -poser, og disse fungerer fint til videre oppbevaring også. Lukk igjen åpningen så godt det lar seg gjøre. 

Om gulrøttene fortsatt har stilk, bør denne fjernes. Gulrotstilken kan forresten fint brukes til koking av kraft.

🥕 Unngå for all del: Det er påvist at gulrøtter kan bli bitre om de utsettes for etylengass, som utskilles av en rekke frukter, blant annet eple, tomat og banan. Så om du pleier å ha epler i kjøleskapet, bør disse ikke ligge inntil gulrøttene.

🥕 Holdbarhet: Gulrøttene er sårbare på grunn av det tynne skallet som ikke lenger er beskyttet av fuktig jord, men om du oppbevarer dem kjølig og med riktig luftfuktighet, vil gulrøttene kunne holde seg så lenge som i tre-fire uker, om ikke lenger.

🍃 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du spinat 🍃

 

🥕 Sykdomstegn: Om gulrøttene har noen svarte råteflekker, kan du skjære bort disse og spise resten. Skjær i så fall bort med god margin, og pass på at restene lukter og smaker ok.

Om bare et par gulrøtter har råtnet eller mugnet i pakken, kan du skylle de andre og spise dem.

🥕 Oppskriftstips: Så lenge gulrøttene ikke er angrepet av mugg eller råte, men bare er litt slappe og triste, så kan de brukes til å koke kraft, i rotmosen eller revet i brøddeiger eller gulrotkaka. 

🐟 LES OGSÅ: Slik holder fisken seg mye lenger i kjøleskapet 🐟


SØTERE MED ALDEREN: Godt modne gulrøtter er perfekt å bruke i deiger og og kaker, siden de smaker litt søtere når de er eldre.

KAN OGSÅ FRYSES

🥕I fryser: Har du veldig mye gulrøtter og er redd du ikke får brukt dem opp før de blir dårlige, kan du fryse dem ned. Skrell, skyll og legg dem i en plastboks. Skriv på frysedato.

🥕 Holdbarhet i fryser: Grønnsaker holder seg generelt svært lenge i en dypfryser. Gulrøtter holder fort over ett år.

🥕 Tinetips: Tin gulrøttene helst i kjøleskapet.

🥕 😂 Hva er vitsen? 😂
Hva er den mest rotete grønnsaken?
Gulrot, selvsagt!

Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat