Riktig oppbevaring av gulrøtter betyr mye for holdbarheten og hindrer matsvinn.

Slik oppbevarer du gulrøtter

Vi gjør det vi kan for å hindre matsvinn. Følger du disse tipsene holder gulrøttene og andre grønnsaker seg friske og sprø lenger, og du slipper å kaste dem.

extra-bannere-900x450-fruktoggront.jpg

Å hindre matsvinn er bra både for økonomien og miljøet. Oppbevarer du maten riktig, er det mindre risiko for at du må kaste den. Derfor er det gull for deg å vite dette:

Oppbevaringstips for gulrøtter

🥕 I kjøleskap: Generelt holder alle rotgrønnsaker seg best i kjøleskap, og det gjelder gulrøtter også.

🥕 Ideell temperatur: Gulrøtter bør oppbevares mellom 0 og 4 ˚C, noe som betyr i nedre halvdel av kjøleskapet. Bare pass på at de ikke fryser. Gulrøttene skal også tåle å ligge i en grønnsaksskuff. I moderne kjøleskap har den gjerne noe høyere temperatur – opp mot 10 grader.

🥕 Emballasje: Gulroten kan holde lenge i kjøleskapet, så lenge den ligger kaldt og får puste. Den skal ikke ligge helt lufttett. Da blir den fuktig og råtner fortere. Den skal heller ikke ligge helt åpent, for da tørker den raskt ut.

🥔 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du poteter 🥔

 De fleste grønnsaker oppbevares best i kjøleskapet.
UNNGÅ MATSVINN: Vanligvis selges gulrøtter i perforerte plastpakker eller -poser, og disse fungerer fint til videre oppbevaring også. Lukk igjen åpningen så godt det lar seg gjøre. 

Om gulrøttene fortsatt har stilk, bør denne fjernes. Gulrotstilken kan forresten brukes til å koke kraft på.

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du spinaten

🥕 Unngå for all del: Gulrøtter kan bli bitre om de utsettes for etylengass, som utskilles av en rekke frukter, blant annet eple, tomat og banan. Så om du har epler i kjøleskapet bør disse ikke ligge inntil gulrøttene.

🥕 Holdbarhet: Gulrøttene er sårbare på grunn av det tynne skallet som ikke lenger er beskyttet av fuktig jord. Hvis du oppbevarer dem kjølig og med riktig luftfuktighet, vil gulrøttene likevel kunne holde seg så lenge som i tre-fire uker, om ikke lenger.

🥕 Sykdomstegn: Om gulrøttene har svarte råteflekker, kan du skjære dem bort og spise resten. Skjær i så fall bort med god margin, og pass på at restene lukter og smaker ok.

Hvis et par gulrøtter har råtnet eller mugnet i pakken, kan du skylle de andre og spise dem.

🥕 Oppskriftstips: Ikke kast slappe og triste gulrøtter så lenge de ikke er angrepet av mugg eller råte. Bruk dem til å koke kraft, i rotmosen eller revet i brøddeiger eller gulrotkaka. 

🐟 LES OGSÅ: Slik holder fisken seg mye lenger i kjøleskapet 🐟

Hvis gulrøttene begynner å bli litt slappe kan du bruke dem i kaker, brøddeig eller i rotmosen.
SØTERE MED ALDEREN: Godt modne gulrøtter er perfekt å bruke i deiger og og kaker. De smaker litt søtere når de er eldre.

KAN OGSÅ FRYSES

🥕I fryser: Har du veldig mye gulrøtter og er redd du ikke får brukt dem opp før de blir dårlige, kan du fryse dem ned. Skrell, skyll og legg dem i en plastboks. Skriv på frysedato.

🥕 Holdbarhet i fryser: Grønnsaker holder seg generelt svært lenge i dypfryser. Gulrøtter holder fort over ett år.

🥕 Tinetips: Tin gulrøttene helst i kjøleskapet.

Vi vil unngå matsvinn, og mye mat kan reddes fra søppelkassen. Bruk for eksempel grønnsakene i grønnsakssuppe eller rotmos.

🥕 😂 Hva er vitsen? 😂
Hva er den mest rotete grønnsaken?
Gulrot, selvsagt!

Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat

LES OGSÅ: Flere tips for å hindre matsvinn og slippe å kaste mat