Koriander trenger litt omsorg for å trives, og her er tips til pleie, emballasje og oppbevaringssted, slik at korianderen holder seg lengt mulig.

Slik oppbevarer du koriander

Koriander kan være litt vrien å holde liv i, men med disse tipsene får du maks ut av urteplanten din.

Kunnskap om oppbevaring er viktig. Rett oppbevart holder maten lenger, og risikoen for at du må kaste den blir mindre.

Er det én ting som er vanskelig å holde liv i, så er det friske urter, og spesielt koriander. Men oppbevares den på riktig måte, kan du øke holdbarheten.

OPPBEVARINGSTIPS FOR KORIANDER

🍃 På kjøkkenbenken: Korianderplanten du får kjøpt i butikken er dyrket fram i drivhus under perfekte forhold, og slik er det neppe hjemme hos deg... Det beste alternativet er antakelig å plassere den på kjøkkenbenken, hvor det er jevn temperatur. 

🍃 Ideell temperatur: Oppbevar korianderplanten i vanlig romtemperatur. Temperaturen bør være så jevn som mulig, og det bør ikke være trekk. 

🍃 Emballasje: Det kan hjelpe på holdbarheten å oppbevare korianderplanten med plasten opp, slik at den står oppreist og ikke henger for mye med hodet.

🍃 Unngå for all del: Ikke la urtene stå i vinduskarmen om sola står på hele dagen. Da kan det bli så varmt at plantene tørker ut. Sett dem heller ikke i nærheten av komfyren, hvor det kan være store temperatursvingninger. Samtidig er det viktig å holde plantene unna kulde og trekk. Men en lun vinduskarm uten mye direkte sol eller trekk kan fungere.

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du spinat

Behold plasten på korianderen, så holder den seg oppreist.
PLAST OG VANN: Beholder du plasten på, står planten mer oppreist. Fyll på med vann i skåla etterhvert. 

🍃 Pleie: Sett potta i en dyp skål, og vann jevnlig i bunnen av skåla. Men vær forsiktig med å vanne for mye! Dersom urten vokser veldig tett, kan du tynne den ut ved å plukke ut hele stilker med rota når du bruker av den.

🍃 Holdbarhet: Kort! Merk at det ikke er så farlig om den tørker litt. Den vil fortsatt smake godt og kan fint brukes i alt som skal kokes eller stekes. Men sørg helst for å bruke urtene så mye som mulig mens du har dem, og tørk eller frys dem ned før de blir dårlige.

🍃 Sykdomstegn: Det gjør som nevnt ingenting om korianderen blir tørr og litt vissen, men om den råtner og blir brun og seig, skal disse delene kastes. Stilker som eventuelt fortsatt ser friske ut, kan du bruke.

🍃 Bruk gjerne: Ikke kast stilken! Det er faktisk den som har mest smak. Stilkene kan du bruke til mye av det samme som bladene, og er perfekt for eksempel i en hjemmelaget curry paste.

🍃 Oppskriftstips: Ser du at korianderen begynner å falle sammen, bør du bruke restene så fort som mulig. Lag gjerne en korianderpesto.

🍞 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du brødet 🍞

Koriander trenger fuktighet og stabil temperatur for ikke å visne.
LITT SÆR: Koriander vil ikke blir for tørr, den liker ikke trekk og temperaturforandringer. En skikkelig diva, med andre ord! Men den er så velsmakende at det finner vi oss i. 

KAN OGSÅ FRYSES

🍃 I fryseren: Det går fint å fryse koriander. Konsistensen blir en annen, men fryst koriander kan fint brukes i supper, sauser og gryter, eller i guacalome eller i pesto.

🍃 Emballasje: Grovhakk blader og stilker når de er helt tørre, og frys ned i en liten plastboks eller frysepose. Husk å skrive på hva det er.

🍃 Holdbarhet i fryser: Urter holder lenge i dypfryst tilstand.

🥕 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du gulrøtter 🥕

Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boken Kunsten å ikke kaste mat.