Mango er en av verdens mest populære frukter, og her er tipsene til å oppbevare den slik at du får mest og best mulig nytte av den.

Slik oppbevarer du mango

Enten du har kjøpt en moden eller umoden mango – her får du vite det du trenger om oppbevaring av den tropiske godsaken.

extra-bannere-900x450-fruktoggront.jpg

Det er en del ting å ta hensyn til når det kommer til oppbevaring av den tropiske frukten mango. Blant annet er det viktig å ta hensyn til hvor moden den er og om du vil bremse eller fremskynde modningsprosessen.

Her får du oppbevaringstipsene du trenger for å ta best mulig vare på mangoene:

OPPBEVARINGSTIPS FOR MANGO:


POPULÆR: Mango er faktisk en av de mest spiste fruktene i verden, etter banan. Foto: Istock

Hvor: Umoden mango bør helst oppbevares i romtemperatur, 18-20 ˚C, for da modnes den raskere. Når mangoen er blitt helt moden, kan den med fordel oppbevares svalt, rundt 8 ˚C. Putter du den i kjøleskapet, er det best å legge den i grønnsakskuffen som gjerne holder litt høyere temperatur enn resten av skapet.

Emballasje: Mango kommer i sin egen emballasje, altså skallet, så det er ikke nødvendig å pakke den inn i plast.

Vær oppmerksom på: Mango skiller ut etylengass for å fremskynde sin egen modning. Denne gassen påvirker også annen frukt den ligger i nærheten av.

🍌 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du bananer 🍌


HER MODNES DET: Jo flere vi er sammen, jo modnere blir vi! Mango og annen frukt påvirker hverandre. Foto: Istock

Fremskynd modning: Mangoen modnes raskere i romtemperatur, særlig hvis den ligger sammen med frukt som produserer etylengass, slik som eple, pære, banan og tomat. 🍎 🍐🍌🍅

Brems modning: Om mangoen oppbevares svalt, helst ved 8 ˚C, vil den produsere mindre etylengass og modningen bremses opp.

Holdbarhet: Holdbarheten avhenger helt av hvor umoden eller moden mangoen er når du kjøper den. En umoden mango vil holde seg fint i flere uker, men når den først er blitt moden, bør den spises i løpet av et par-tre dager. Dette merker du ved at fruktkjøttet gir litt etter om du klemmer forsiktig på det. Dessuten lukter den litt sterkere enn når den er hard og umoden.

🍞 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du brødet 🍞

Sykdomstegn: Skallet skal helst være glatt og fast uten mørke flekker eller tegn til råte. Råtne områder kan du skjære bort med litt marging og bruke resten. Muggen frukt må dessverre kastes.

Ikke vær redd for: Om skallet er litt skrukkete gjør det ingenting, det er kun et tegn på at frukten er skikkelig moden. Sorte prikker i skallet tyder på høyt sukkerinnhold, og er heller ikke noe å være redd for.


SMOOTHIE: Mango egner seg veldig godt ti smoothie, frisk og god og fin i fargen som den er. Foto: Istock

Oppskriftstips: Hvis mangoen begynner å bli skikkelig overmoden, kan du for eksempel lage smoothie eller mangosorbet av den.

Oppbevaring av mango som er delt opp: Hvis du for eksempel har brukt halve mangoen og skal ta vare på resten, lønner det seg å dekke den med plastfolie og oppbevare den i kjøleskapet.

I fryseren: Det går veldig fint å fryse mango. Skrell den, fjern steinen og del frukten opp i biter eller båter. Nå kan den fryses, men helst i små bokser eller poser, i og med at fruktkjøttet gjerne fryser sammen til en stor klump.

🥕 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du gulrøtter 🥕

Holdbarhet i fryser: Mango holder svært godt i fryseren, minst ett år, slik som det meste annen frukt.

Bruk tint mango til: Fruktkjøttet får en slappere konsistens, så det er ikke like delikat som fersk frukt. Bruk mangobitene i smoothie, iskrem eller sauser.

Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat