Poteter holder seg lenge, og med disse tipsene til oppbevaring får du fine poteter i månedsvis. Visste du for eksempel potetens verste fiende er lyset?

Slik oppbevarer du poteter

Med disse tipsene kan du øke potetenes levetid.

Kunnskap om oppbevaring er viktig. Oppbevarer du maten riktig, holder den lenger. Og det minsker risikoen for at du kaster den!

Når potetene blir dårlige blir de skrukkete og myke, og det kan vokse spirer ut av dem. Dette er uunngåelig om de blir liggende lenge nok. Men om vi oppbevarer dem riktig,  kan vi utsette dette i det lengste.

🥕 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du gulrøtter 🥕

 OPPBEVARINGSTIPS FOR POTETER

🥔 I potetkjeller eller kjøleskap: Poteten holder seg klart best slik den har levd – mørkt, fuktig og kjølig. For de som er så heldige å ha en potetkjeller er det selvsagt optimalt å lagre potetene der, men for de fleste er det kjøleskapet som gjelder.

🥔 Ideell temperatur: Det beste er å ha potetene i grønnsakskuffen, som holder litt høyere temperatur enn resten av kjøleskapet. Poteter bør ikke oppbevares under 3 ˚C. 


NEDERST: Poteter bør bo i kjelleren, også i kjøleskapet. Altså i skuffen nederst, helst inni den mørke posen sin. 

🥔 Emballasje: Beste innpakning er som regel posen potetene er solgt i, og aller best er det om de fremdeles er uvaskede og med jord på. Bare fold sammen posen og legg den i kjøleskapets grønnsaksskuff med bretten ned.

Har du ikke originalemballasjen, går det helt fint å legge dem i en pose. Hvis du vil ha dem til å holde seg riktig lenge, er det også en fordel at de ikke ligger i en tett plastpose, for da kan de bli fuktige og lettere råtne. Men de skal heller ikke ligge helt åpent, da tørker de raskere ut.

🍃 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du spinat 🍃

🥔 Unngå for all del: Det viktigste er å holde potetene unna lys. Lyset gjør nemlig at de utvikler groer raskere, samt at de kan bli grønne. Dette er klorofyll, som i seg selv er ufarlig. Men det er også et tegn på at potetene kan ha utviklet giftstoffet solanin, og det skal man være forsiktig med å få i seg.
🥔 Holdbarhet: Oppbevart mørkt, kjølig og med riktig luftfuktighet, kan poteter holde seg i månedsvis.
🥔 Sykdomstegn: Om en potet råtner og får brune, myke områder, kan disse skjæres bort, og du kan antakelig bruke resten. Groer kan også skjæres bort med litt margin, mens grønne poteter skal du være forsiktig med. Er det bare litt grønt, kan du skjære det bort og spise resten. Skulle potetene mot formodning mugne, må de kastes.

🥔 Oppskriftstips for poteter som synger på siste verset: Poteter som skrumper inn og ser stakkarslige ut, men som ikke er grønne, råtne eller fulle av groer, kan brukes slik de er. Stek dem i ovnen eller skrell dem og lag potet- eller rotmos.

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du koriander

Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boken Kunsten å ikke kaste mat.

😂 🥔 Hva er vitsen? 😂
En appelsin og en potet gikk over en bro. Plutselig falt poteten uti. Da ropte appelsinen: – Prøv og svøm til jeg har skrelt en båt!