Med disse tipsene lever spinaten lenger!
Det er viktig å vite hvordan du oppbevarer matvarer. Da holder maten lenger, og risikoen for at du må kaste den blir mindre.
Fersk spinat har en lei tendens til å bli fort dårlig. Her er tipsene som kan øke holdbarheten.
KJØLESKAP: Originalemballasjen funker helt fint til å oppbevare spinaten i.
OPPBEVARINGSTIPS FOR SPINAT
🍃 I kjøleskap: Spinat holder seg helt klart best i kjøleskap.
🍃 Ideell temperatur: Ligger den for varmt vil den tørke ut raskere, bli slapp og mer utsatt for råte. Det beste er om spinaten får ligge i den delen av kjøleskapet der det er kaldest, altså så langt nede det lar seg gjøre. Kjøleskapet er nemlig som regel varmere jo lenger opp du kommer.
🍃 Emballasje: Originalemballasjen fungerer helt fint. Har du åpnet posen og brukt halvparten, for eksempel, kan du bare folde posen en gang og legge den i kjøleskapet med bretten ned. Du kan også bruke en strikk, men den bør være nokså slakk, siden spinaten ikke bør ligge i klem/press. Da blir den fortere dårlig, siden den blir fuktig når den blir knust, og begynner å råtne.
Du kan også oppbevare spinaten i en tett plastboks eller en vanlig fryse- eller ziplock-pose.
🍃 Bør ikke i nærheten av: Så lenge spinaten ligger i tett plast, kan den ligge inntil hva som helst. Men om den ligger åpent, vil den påvirkes av etylengass fra for eksempel eple, banan og tomat, og bli fortere dårlig.
🍃 Unngå for all del: Spinaten tåler dårlig luft og høye temperaturer, så det verste du kan gjøre er nok å oppbevare den i en skål på kjøkkenbenken.
🍃 Holdbarhet: Så lenge spinaten ligger i en tett plastpose i kjøleskapet, vil den normalt kunne holde seg fint en ukes tid.
🥕 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du gulrøtter 🥕
ISBAD: Kaldt vann kan gjøre underverker for litt dvask spinat.
🍃 Sykdomstegn: Om spinaten blir litt dvask eller tørker ut, kan den reddes ved å legges i iskaldt vann en stund. Da trekker den til seg fuktighet og blir spenstigere igjen. Om den lukter tydelig surt, kan du prøve å skylle den i kaldt vann og sjekke om den sure lukten forsvinner.
Har spinaten tydelige mørke og klissete områder, betyr det at den har begynt å råtne, og da skal den kastes. Sjekk imidlertid alle bladene hver for seg. De som fortsatt er fine og grønne kan brukes.
🍃 Før bruk: Før du bruker spinat i matlaging, må du skylle den godt, og gjerne flere ganger, for å få bort sand og jord.
LES OGSÅ: Slik oppbevarer du koriander
KAN OGSÅ FRYSES
🍃 I fryseren: Det går helt fint å fryse spinat. Bare skyll den nøye først, så du får bort all sand og jord. Det kan også være lurt å fjerne stilken ettersom dette er vrient å gjøre fra frossen tilstand.
🍃 Emballasje: Bruk plastpose eller en tett plastboks. Husk å skrive på hva det er.
🍃 Holdbarhet i fryser: Spinat har svært god holdbarhet i dypfryseren, antakelig minst ett år.
🍃 Bruk fra frossen tilstand: Frossen spinat trenger ikke å tines. Bare ha den rett i gryta eller i en kjele med vann for å forvelle den. Merk at den ikke blir seg selv igjen når den tines opp, men svært dvask og myk, så den fungerer ikke i salat eller liknende etter å ha vært fryst.
🥔 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du poteter 🥔
Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boken Kunsten å ikke kaste mat.
😂 🍃 Hva er vitsen? 😂
Fra barnemunn:
– Musklene er noen små ballonger som er fylt med spinat. (minbestevits.no)