Spinat liker ikke luft og høy temperatur. Her får du alle de gode tipsene til hvordan du oppbevarer spinat, slik at den holder seg lengst mulig.

Slik oppbevarer du spinat

Med disse tipsene lever spinaten lenger!

Det er viktig å vite hvordan du oppbevarer matvarer. Da holder maten lenger, og risikoen for at du må kaste den blir mindre. 

Fersk spinat har en lei tendens til å bli fort dårlig. Her er tipsene som kan øke holdbarheten.


KJØLESKAP: Originalemballasjen funker helt fint til å oppbevare spinaten i. 

OPPBEVARINGSTIPS FOR SPINAT

🍃 I kjøleskap: Spinat holder seg helt klart best i kjøleskap.

🍃 Ideell temperatur: Ligger den for varmt vil den tørke ut raskere, bli slapp og mer utsatt for råte. Det beste er om spinaten får ligge i den delen av kjøleskapet der det er kaldest, altså så langt nede det lar seg gjøre. Kjøleskapet er nemlig som regel varmere jo lenger opp du kommer.

🍃 Emballasje: Originalemballasjen fungerer helt fint. Har du åpnet posen og brukt halvparten, for eksempel, kan du bare folde posen en gang og legge den i kjøleskapet med bretten ned. Du kan også bruke en strikk, men den bør være nokså slakk, siden spinaten ikke bør ligge i klem/press. Da blir den fortere dårlig, siden den blir fuktig når den blir knust, og begynner å råtne.

Du kan også oppbevare spinaten i en tett plastboks eller en vanlig fryse- eller ziplock-pose. 

🍃 Bør ikke i nærheten av: Så lenge spinaten ligger i tett plast, kan den ligge inntil hva som helst. Men om den ligger åpent, vil den påvirkes av etylengass fra for eksempel eple, banan og tomat, og bli fortere dårlig.

🍃 Unngå for all del: Spinaten tåler dårlig luft og høye temperaturer, så det verste du kan gjøre er nok å oppbevare den i en skål på kjøkkenbenken.

🍃 Holdbarhet: Så lenge spinaten ligger i en tett plastpose i kjøleskapet, vil den normalt kunne holde seg fint en ukes tid.

🥕 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du gulrøtter 🥕


ISBAD: Kaldt vann kan gjøre underverker for litt dvask spinat. 

🍃 Sykdomstegn: Om spinaten blir litt dvask eller tørker ut, kan den reddes ved å legges i iskaldt vann en stund. Da trekker den til seg fuktighet og blir spenstigere igjen. Om den lukter tydelig surt, kan du prøve å skylle den i kaldt vann og sjekke om den sure lukten forsvinner.

Har spinaten tydelige mørke og klissete områder, betyr det at den har begynt å råtne, og da skal den kastes. Sjekk imidlertid alle bladene hver for seg. De som fortsatt er fine og grønne kan brukes.

🍃 Før bruk: Før du bruker spinat i matlaging, må du skylle den godt, og gjerne flere ganger, for å få bort sand og jord.

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du koriander

KAN OGSÅ FRYSES

🍃 I fryseren: Det går helt fint å fryse spinat. Bare skyll den nøye først, så du får bort all sand og jord. Det kan også være lurt å fjerne stilken ettersom dette er vrient å gjøre fra frossen tilstand.

🍃 Emballasje: Bruk plastpose eller en tett plastboks. Husk å skrive på hva det er.

🍃 Holdbarhet i fryser: Spinat har svært god holdbarhet i dypfryseren, antakelig minst ett år.

🍃 Bruk fra frossen tilstand: Frossen spinat trenger ikke å tines. Bare ha den rett i gryta eller i en kjele med vann for å forvelle den. Merk at den ikke blir seg selv igjen når den tines opp, men svært dvask og myk, så den fungerer ikke i salat eller liknende etter å ha vært fryst.

🥔 LES OGSÅ: Slik oppbevarer du poteter 🥔

Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boken Kunsten å ikke kaste mat.

😂 🍃 Hva er vitsen? 😂
Fra barnemunn:
– Musklene er noen små ballonger som er fylt med spinat. (minbestevits.no)