Tomat trives ikke der det er for kaldt, og de bør ikke ligge ved siden av epler og bananer. Her er tipsene for å oppbevare tomat riktig.

Slik oppbevarer du tomater

Tomater er litt som folk. De har det best når de ikke er for kalde, og de lar seg påvirke av hverandre.

Visste du at tomat faktisk ikke er en grønnsak, men en frukt – eller strengt tatt et bær? Men siden den ikke er dessertsøt og har en mer urteaktig lukt og smak, gir det mening å omtale den som en grønnsak. 

Uansett hva vi kaller den – her får du oppbevaringstipsene du trenger for å ta best mulig vare på tomatene:

OPPBEVARINGSTIPS FOR TOMAT

🍅Hvor: Oppbevar tomatene på kjøkkenbenken. De skal ikke inn i kjøleskapet, der kan de få kjøleskader. Dessuten stopper modningsprosessen opp, og de smaker mye mindre når de er kalde.

🍅Ideell temperatur: Mellom 10 og 14 ˚C er optimalt. Det er imidlertid bedre med romtemperatur enn kjøleskap.

🍅Emballasje: Dropp emballasjen! Skyll tomatene og legg dem i en bolle på kjøkkenbenken. Der trives de godt og ser dessuten fine ut.

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du poteter 🥔
LES OGSÅ: Slik oppbevarer du gulrøtter 🥕


SJEKK NABOEN: Mange tomater sammen påvirker hverandre. Hvis én er overmoden, kan den speede opp prosessen hos de andre også. FOTO: Istock

🍅Vær oppmerksom på: Tomater inneholder etylengass. Så om du har mange tomater i en bolle og ønsker at de skal holde seg lenge, bør du ta bort de mest overmodne – ellers vil de fremskynde modningsprosessene til de andre tomatene. Hold tomatene også unna annen etylenproduserende frukt som eple og banan.

🍅Unngå for all del: Tomater tåler støt dårlig. Da får de sprekker og bløte områder som raskere vil råtne eller mugne.

🍅Sykdomstegn: Kast alltid mugne tomater, og vær oppmerksom på at mugget lett kan smitte over på de andre. Men sjekk «nabotomatene» godt før du kaster dem, for så lenge det kun er mugg på utsiden av skallet som lett lar seg børste og skylle vekk, kan du fortsatt spise dem. Har tomatene fått brune og råtne områder, skjær bort med litt margin så kan du spise resten.

🍅Holdbarhet: Holdbarheten varierer veldig med hvor modne tomatene var da du kjøpte dem, og om de oppbevares korrekt.  Men de kan holde seg fint i en ukes tid, og ofte lenger enn det også.

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du agurk 🥒
LES OGSÅ: Slik oppbevarer du basilikum 🌿


TOMATSAUS: Godt modne tomater er gull å bruke i tomatsausen! FOTO: Istock

🍅Oppskriftstips: Skrumper tomatene inn og blir triste og litt udelikate, kan de fortsatt brukes. Da er de gjerne overmodne, noe som betyr at de har masse smak. Sleng dem på pizzaen, eller kjør dem i stavmikseren og bland i tomatsausen.

🍅 Oppbevaring av oppdelt tomat: Tomater blir svært fort dårlige når de er delt opp. De skrumper inn og tørker ut i kantene. Selv om du pakker dem inn i plast vil de bli veldig udelikate bare i løpet av dagen, eller i hvert fall til dagen etter. En tommelfingerregel er derfor å spise opp så fort som mulig.

Kilde: Thomas Horne, mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat

😂Hva er vitsen? 😂

🍅🍅 To tomater gikk over en vei. Så ble den ene påkjørt. Da ropte den andre come on, ketchup! 🍅🍅