Hvor i kjøleskapet bør kjøttet ligge for å holde lengst mulig? Hvor bør egg oppbevares, og hva kan stå øverst i kjøleskapet? Her er gode oppbevaringstips!

Slik organiserer en mataktivist kjøleskapet sitt

Slenger du alt litt tilfeldig inn i kjøleskapet, eller vet du hvor ting bør plasseres for å holde lengst mulig? Det gjør du etter å ha lest dette!

– Mitt kjøleskap er nokså uperfekt, må jeg innrømme. Det bugner, og det er jo hyggelig, men det rekker som regel å bli ganske kaotisk i løpet av uka, forteller mataktivist og forfatter av boka Kunsten å ikke kaste mat, Thomas Horne.

Hans løsning er å ta en liten ryddeøkt i kjøleskapet hver helg, slik at det er et minimum av orden i all maten.

HYLLEPLASSERING ER VIKTIG 

Ettersom kjøleskap normalt er kaldest i den nederste hylla og blir gradvis varmere jo høyere opp du kommer, organiserer Thomas Horne kjøleskapet slik:


SÅNN: Slik er det lurt å organisere de ulike råvarene i kjøleskapet – grønnsaker nederst og glass øverst.

✅ I den nederste grønnsakskuffen (som gjerne holder litt høyere temperatur): Alt av rotgrønnsaker, poteter, løk og andre grønnsaker. 

✅ I den nederste hylla: Lettbedervelige varer som kjøtt, fisk og pålegg. 🍖 🐟

✅ I hylla over: Som regel ost, melk, egg og andre meierivarer. 🧀 

✅ Øverst: Alskens diverse glass.

✅ Kjøleskapsdøra: Mer glass, samt juice, og for så vidt melk.

– Melka ville nok holdt seg bittelitt bedre et annet sted, siden det gjerne er litt varmere i døra, men vi drikker så mye av det, at det ikke er noe problem, utdyper Thomas Horne.

LES OGSÅ: Ikke kast mat for å rydde!


I DØRA: Drikkekartonger og glass passer fint i kjøleskapsdøra. 

TREND MED PERFEKTE KJØLESKAP

Horne har fått med seg trenden #fridgegoals på Instagram, der folk deler bilder av sine perfekte kjøleskap. Her er det blant annet grønnsaker sortert etter farger, bokser med navn på, og alt ser veldig ryddig ut.

– Dette er en trend jeg ikke forholder meg til, men jeg kan forstå at man kan få en viss glede ut av det. Det jo gøy med farger og systemer, og det ser unektelig imponerende ut, innrømmer han.

LES OGSÅ: Sjekk den geniale påleggsboksen!


FORT GJORT: Thomas Horne har peiling på oppbevaring av mat, men selv i hans kjøleskap kan det bli kaos, innrømmer han. FOTO: Oda Hveem

TENK FØRST OG FREMST TEMPERATUR

 Men det viktigste er imidlertid ikke om kjøleskapet tar seg godt ut.

– Fokuser heller på å oppbevare maten på riktig temperatur om du vil at den skal holde seg godt, råder han.

Til slutt minner Horne om at det er en del frukt og grønt som ikke skal i kjøleskapet, som for eksempel tomat, agurk, avokado, banan, jordbær og melon.

LES OGSÅ: Kjøl ned middagsrestene raskt