Hvor lenge varer maten i en åpnet hermetikkboks? Er det farlig å la maten ligge i boksen? Slik tar du best tar vare på restene – uten å kaste.

Slik tar du vare på åpnet hermetikk

Er det farlig å oppbevare maten i en åpnet hermetikkboks? Her får du svaret.

Hermetikk er en genial måte å oppbevare mat på, som gjør at du alltid kan ha bønner, mais, tomat og masse annet tilgjengelig i skapet uten å bekymre deg for holdbarheten.

Men hva bør du gjøre med restene om du for eksempel åpner en boks hermetiserte tomater og bare bruker opp halvparten? Vi spurte mataktivist og forfatter av boken Kunsten å ikke kaste mat Thomas Horne om råd.


INGEN VEI TILBAKE: Åpner du boksen, er dagene til innholdet talte. Men det holder gjerne en god stund, da. Foto: Istock

ALT ENDRES NÅR BOKSEN ÅPNES

– Hermetisert mat har nærmest ubegrenset holdbarhet fordi alt av mikroorganismer er blitt tatt knekken på og luft ikke slipper til. Men når boksen åpnes, forandrer alt seg, sier Horne.

Maten du ikke bruker med én gang vil naturligvis få mye dårligere holdbarhet. Dessuten kan ulike metaller i boksen, som tinn, reagere med luft og avgis til innholdet i boksen.

– Derfor er den aller beste måten å ta vare på åpnet hermetikk i en plastboks eller liknende. Om du dekker med plastfolie kan du ha restene i kjøleskapet i flere dager.

🍞 TIPS: Derfor bør du alltid ha brødskiver i fryseren 🍞


KAN KUNSTEN: Mataktivist Thomas Horne lærer mer enn gjerne bort triksene for å kaste mindre mat. Foto: Ida Hveem

GOD HOLDBARHET

Holdbarheten vil variere, så lukt og smak på alt før du spiser, råder Horne.

– Jeg vil anta at kjøtt og fisk fint kan holde seg i fire-fem dager i kjøleskapet, grønnsaker og frukt enda lenger, sier Horne.

Dette vil vel og merke reduseres betraktelig om du behandler hermetikkmaten grisete, for eksempel om redskapene du bruker ikke er helt rene eller om du stikker fingrene oppi maten.

– Da vil nemlig mikroorganismer infisere den og holdbarheten bli dårligere, sier Horne.

🥒 TIPS! Nei, ikke kast enden på agurken! 🥒


SPAR PÅ RESTEN: Legg eventuelle rester over i en plastboks, heller enn å oppbevare dem over lenger tid i den åpne hermetikkboksen. Foto: Istock

IKKE KAST UTEN GRUNN

Mataktivisten mener at vi kaster altfor mye halvbrukt hermetikk.

– Det er nok mye ubegrunnet frykt for at restene i boksen raskt blir dårlig, men det er ingen grunn til å kaste maten om den ikke viser noen sykdomstegn. Det er klart at om du finner mugg skal du være forsiktig og kaste alt for å være på den sikre siden. Hvis maten lukter veldig surt etter noen dager, bør den også kastes, sier Horne.

Et triks for å forlenge holdbarheten til restene er å varmebehandle dem.

– Har du for eksempel rester med hermetiske tomater som du ikke får brukt opp, går det fint an å koke tomatene til en sterk saus og fryse ned. Denne kan siden spes inn i tomat- og kjøttsauser eller brukes på pizza, tipser Horne.

Tips: Slik holder fisken seg mye lenger i kjøleskapet 🐟

KAN VÆRE FARLIG Å OPPBEVARE I BOKSEN

Ettersom det er strenge regler for emballasje i Norge, antar Horne at det også går an å oppbevare maten i hermetikkboksen en dag eller to etter at den er åpnet.

– Det skal ikke brukes metaller i boksene som kan være farlige for mennesker. Dessuten skal boksene lakkeres innvendig med et tynt plastbelegg slik at det ikke kommer metaller i direkte kontakt med maten, men om reglene alltid følges er jo ikke like sikkert, legger han til.

Og om du kjøper boksemat i utlandet, kan det hende boksene har metaller i seg som ikke er tillatt her til lands.

– Dessuten brukes det tinn i noe av hermetikken i Norge, som kan overføre dårlig smak til maten. Hvis du oppbevarer restene fra hermetikkboksen i en annen beholder slipper du å tenke på alt dette, bemerker Horne.