Appelsin kan du bruke til rengjøring, til å putte i skoene – og selvsagt kan du spise og drikke den på mange forskjellige måter. Her 10 tips om appelsin!

10 gode grunner til å elske appelsin

Smaken og utseendet, selvsagt! Men vi har gravd litt dypere i appelsinens fortreffeligheter og funnet ti grunner til å hive seg over appelsinskåla.

1. Appelsin er fantastisk i salat

En litt døll salat trenger bare noen biter med appelsin for å bli spennende. Spesielt godt sammen med fennikel og god olivenolje. 

2. Appelsinsmoothie

Appelsin er utrolig friskt, og egner seg godt til smoothie. Ta for eksempel to fryste bananer og to fryste appelsiner i båter, og blend til smoothie. Miks eventuelt inn litt fløte. Supersmooooth!


ALT KAN BRUKES!: Skallet også. Bare pass på å ikke få med det hvite under ... FOTO: Istock

3. Appelsindryss
Hive appelsinskallet? Å nei, det trenger du ikke! Tørket appelsinskall kan du for eksempel bruke i sauser, supper eller desserter:

Skrell av det oransje laget av skallet (ikke det hvite under, det smaker bittert!) med en potetskreller. Kutt skallet i tynne strimler, og tørk i ovnen på 200 ˚C i 20-30 min (evt 170 ˚C i 3-4 timer), til strimlene krøller seg og blir tørre. Oppbevares i  lufttett glass.


DRINK: Et lite dryss med knust appelsinskall her nå, så tenker vi den sitter. FOTO: Istock

Du kan også knuse skallstrimlene til pulver. Da har du jo nesten gyllent tryllestøv! Det kan du bruke som smakstilsetning når du baker, til desserten eller til drinken, for eksempel.

4. Appelsinsprut!
Du kan faktisk lage en rengjøringsspray til vinduer og kjøkkenbenk med appelsinskall. Tar litt tid, bare, men til gjengjeld får du en spray som dufter frisk og deilig av appelsin. 

Ha appelsinskall i et glass med lokk, hell over 7 % eddik til det dekker og la stå i to uker. Ta ut skallet og ha i vann (1:1 vann/eddik). Ha gjerne i litt natron, og hell over på sprayflaske.


APPELSINTRE: Slik ser det ut. Og i middelhavslandene er det flust av dem. FOTO: Istock

5. Mot tåfis
Ha tørket appelsinskall i en tøypose og legg i skoene (når du ikke bruker dem, selvsagt). Da forsvinner vond lukt, og du trenger ikke grue deg til å ta av deg på beina… Utrolig anvendelig frukt, denne appelsinen!

6Appelsinen er en sunnhetsbombe
Appelsin er sprengfull av C-vitamin, som holder immunforsvaret oppe. Det vet de fleste. Den er også rik på kalsium og kostfiber, som er bra for fordøyelsen.


SUNT: Denne dama har skjønt det! Hun får nemlig i seg C-vitaminer, samtidig som både hud og tannkjøtt får litt ekstra pleie. Alt på grunn av appelsinen. FOTO: Istock

Men noe kanskje ikke alle vet, er at den også hjelper kroppen å produsere kollagen, noe som gir oss sunn hud og friskt tannkjøtt, ifølge frukt.no.

7. Appelsin er kalorifattig
Spiser du 100 gram appelsin, får du i deg bare 37 kalorier. Så her er det bare å kose seg!

8. Nydelig i saus, desserter og kaker
Appelsinsmak kan du få gjennom hele måltidet, fra appelsinsalat til forrett, via appelsinsaus til hovedrett og et utall av muligheter for desserter med appelsin i. Her 7 velsmakende forslag.


VÆRSÅGOD: Enklere godistips skal du faktisk lete litt etter. Appelsinbåter dyppet i mørk sjokolade med pistasjenøtter. Godsaker! FOTO: Istock

9. Orange is the new black
Har du først fått smaken på appelsin sammen med sjokolade, er det ingen vei tilbake. Da er du like fengslet som Piper fra tv-serien (den referansen tok du hvis du har sett Orange is the new black, hvis du ikke har sett den spiller det ingen rolle, appelsin og sjokolade er makaløst sammen, det er alt du trenger å vite).

HER ER BEVISET: Appelsinkjeks dyppet i appelsinkrokansjokolade


LYSER OPP: Sitrusfrukter er i toppsesong når det er som mørkest og kaldest her. Bra for oss! FOTO: Istock

10. Høysesong om vinteren

Appelsiner får du året rundt, men den største sesongen er fra desember til rundt påsketider, altså midt på svartaste vinteren her nord. Det er altså nå de har mest saft og smak. Passer fint da, at det er om vinteren vi trenger dem mest!

LES OGSÅ: Appelsinrester? Her er et forslag til hva du kan gjøre med dem

🍊 BONUSOPPLYSNING:
Hva heter appelsin på ....
Ikke sikkert du noen gang får bruk for ordet «appelsin» på swahili, men man vet aldri.

Engelsk: Orange
Tysk: Apfelsine
Fransk: Orange
Spansk: Naranjo
Kinesisk: Zhi shi
Italiensk: Arancia
Ungarsk: Narancs
Albansk: Portokall
Sudanesisk: Jeruk
Swahili: Machungwa
Tsjekkia: Oranžový
Nederlansk: Oranje
Katalansk: Taronja