Yoghurt-panna cotta og bringebærsurprise er to friske og gode juledesserter.

2 friske juledesserter som alle har plass til!

Her er to juledesserter som godt kan bli kveldens høydepunkt. Og midt i jula sier det jo litt ...

Hvis du vil prøve noe annet en riskrem og multekrem i jula, har vi prøvelaget to deilige utfordrere for deg.

Og ja – både yoghurt-panna cotta og bringebærsurprise er verdig å kunne serveres etter ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller kalkun.

– Disse dessertene kler stundens alvor. De er friske og skikkelig gode, enkle å lage, og er lett å servere til mange, forteller kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang, som driver Kampen Bistro i Oslo.

Yoghurt-panna cottaen kan du lage lang tid i forveien, mens bringebærsurprisen er så rask at du rekker å tromme den sammen mens gjestene fordøyer hovedretten. 

– Du kan fint knuse kjeks og vispe krem på forhånd. Gjør du det, er det mulig å montere desserten på kun få minutter, tipser oppskriftsutvikleren.


Ann Kristin Møsth Wang. FOTO: Per Sollerman.  

NÅR DET IKKE BLIR JUL UTEN RISKREM: Denne riskremen kan skape en ny tradisjon

LAG DIN EGEN VARIANT

Begge dessertene kan varieres i det uendelig, så her skal det være mulig for enhver å leke seg fram til sin egen favorittvariant.

– Det er bare å bytte ut fyllet i begge dessertene. Her kan du i prinsippet bruke all slags bær og frukt. Prøv for eksempel med multene fra i høst. Det vil selvfølgelig også smake nydelig med sjokolade, nøtter og karamell, sier Ann Kristin.

TØR DU?: Ikke tull med riskremen. Tull med sausen!

Oppskrift på yoghurt-panna cotta med marinerte svisker

DU TRENGER (4 porsjoner):

Marinerte svisker:

1 dl vann
2 ss eplejuice
2 stjerneanis
1 kanelstang
200 g svisker
1 ss maizenna

Panna cotta:

2 gelatinplater
3 dl kremfløte
1 dl sukker
1 vaniljestang
2 dl yoghurt naturell

SLIK GJØR DU:

1. Kok opp vann, eplejuice og krydder. Ha i svisker og la det trekke ved svak varme i ca. 10 minutter.

2. Fjern krydder.

3. Rør ut maizennamel i litt kaldt vann, og tilsett litt etter litt i sviskeblandingen til passe tykkelse. Det skal ikke være en tykk kompott, så vær forsiktig!

3. Fordel sviskefyllet i porsjonsglass. Avkjøl.

4. Legg gelatin i bløt i kaldt vann i 5 minutter.

5. Kok opp fløte med sukker og en splittet vaniljestang.

6. Klem vannet ut av de bløtlagte gelatinplatene, og rør platene ut i den varme fløten. Rør inn yoghurt.

7. Hell på fløtemassen. For å unngå at yoghurt- og fløteblandingen blander seg med de marinerte sviskene når du monterer, er det lurt å helle den via baksiden av en spiseskje – det vil føre til at selve yoghurt-panna cottaen legger seg jevnt og fint over fyllet.

8. Sett i kjøleskap for å stivne i minst fire timer – gjerne over natta.

TIPS!: Ta gjerne glassene ut fra kjøleskapet rundt 30 minutter før servering, slik at desserten blir temperert og smakene kommer bedre fram.

Oppskrift på bringebærsurprise

DU TRENGER (4 porsjoner):

500 g bringebær
1 dl sukker
10 Bixit-kjeks, eller annen kjeks
1 dl kremfløte
2 dl vaniljeis
10-15 fryste bringebær til pynt

 SLIK GJØR DU: 

1. Bland sukker og bringebær. Knus kjeksen. Pisk fløten, men ikke for fast.

2. Legg et lag kjeks nederst i hvert glass, så et lag med bringebær, en kule med vaniljeis og dekk med krem.

3. Knus de fryste bringebærene grovt og dryss dem på toppen.