Med tortillas kan du lage uendelige varianter av tex-mex. Enchiladas, quesadillas og nachos med dipp, for eksempel. Her er 3 deilige retter av tortillas.

3 tex-mex-retter med tortillas

Har du tortillas, har vi tre strålende ideer til hva du kan bruke dem til!

– Jeg elsker meksikansk mat. Det er så friskt og godt med en flott balanse mellom sterkt, salt, søtt og syrlig, sier kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang.

Hun understreker at meksikansk mat er mye mer enn taco, og oppfordrer til å prøve noen av de andre variantene også.

– I tillegg til å være sunt, grønt og godt er dette også enkel mat å lage, som selv de yngste kan mestre, lover Ann Kristin.

Ann Kristin Møsth Wang. FOTO: Per Sollerman. 

ENDA EN UTFORDER: Fajitas kan faktisk konkurrere med taco!

Klar for en meksikansk aften, eller tre? 🇲🇽

1. Enchiladas med kjøttdeig, løk og ost


GODE: Beregn to enchiladas per person. Men lag gjerne tre til hver, for de er veldig gode...

DU TRENGER: 

2 ss
vegetabilsk olje
1 løk, hakket
2 fedd hvitløk, knust
5-600 g kjøttdeig
1-3 grønne chili, hakket
1 boks kidneybønner
8 tortillas
Revet ost
1 potte koriander
Evt. 2-3 vårløk, hakket
Rømme til servering

SLIK GJØR DU: 
1. Sett stekeovnen på 180 ˚C. Mens ovnen blir varm kan du lage salsa, hvis den skal være hjemmelaget.

2. Ellers, gjør klar enchiladas: Varm olje i en kjele til middels varme. Ha i kjøttdeig og hakk den godt.

3. Når kjøttdeigen er halvstekt, ha i løk, hvitløk og chili og la det surre i 5-6 minutter mens du rører.

3. Ha et par spiseskjeer salsa på hver tortilla og smør utover. Fordel den stekte kjøttdeigen i en rad på hver tortilla og drypp over litt saus. Dryss så over litt av osten.

4. Rull sammen tortillaene og legg dem i en smurt form. Fordel resten av salsaen over, og resten av osten til slutt.

5. Stek i ovnen i 20 minutter, gjerne med litt ekstra grill de siste minuttene for å få en deilig og gyllen osteskorpe.

6. Server med et dryss av hakket koriander og vårløk. Server rømme ved siden av.

Hjemmelaget salsa 


SALSA: Litt hakking først, med veldig enkelt å lage.

DU TRENGER: 
1 ss
olivenolje
3 fedd hvitløk, knust/finhakket
1 sjalottløk, finhakket
½ ts tørket oregano
½ ts tørket basilikum
2 ts chilipulver
¼ ts kummin
1 klype pepper
1 klype salt
1 boks hakkede tomate
Ca. 3 dl vann

SLIK GJØR DU: 
1. Varm opp olje i ei gryte på middels varme og ha i alle ingrediensene.

2. Bland sammen og tilsett vann. Kok opp, skru ned varmen og la det putre i 15-20 minutter.

3. Kjør eventuelt med stavmikser til en glatt saus.

2. QUESADILLAS MED SOPPFYLL


FRISTELSE: Quesadillas er tortillas stekt i panne med godt fyll og masse deilig smeltet ost. Bare sjekk denne herligheten her ...

Fyllet i quesadillas kan varieres i det uendelige. Her er det bare å bruke det man har for hånda – fra en skinkebit til mer forseggjorte varianter.

Ekstra god og fristende blir quesadillas med litt frisk topping. Her er noen av Ann Kristins favorittoppinger:

❤️ Avokado hakket i små terninger
❤️ Finsnittet salat
❤️ Småbladet salat
❤️ Agurkterninger
❤️ Koriander
❤️ Dipp

DU TRENGER:

5 ss olivenolje
15-20 sjampinjonger, delt i biter/skiver
1 pakke fersk spinat (evt. babyspinat), snittet 
1 potte koriander, hakket
1-2 grønne chilier, hakket
8 tortillas
Revet ost 

SLIK GJØR DU: 

1. Varm opp 1 ss olje i ei stekepanne på middels varme og stek soppen godt. Smak til med salt og pepper.

2. Ha i spinaten og la den surre sammen med soppen til den faller sammen.

3. Ha blandingen over i en bolle og ha i hakket koriander.

4. Tørk av stekepanna med et kjøkkenpapir og varm opp med 1 ss olje. Legg i en tortilla og dryss på revet ost.

5. Legg sopp- og spinatblandingen på halve siden av tortillaen, og la osten smelte litt før du bretter ostesiden over fyllet. Stek gyllen på begge sider.

LES OGSÅ: – Quesadillas er det faktisk umulig å bli lei av

3. HJEMMELAGET NACHOS MED 7-LAGSDIPP


SMART: Tortilla-restene er perfekte å bruke til å lage hjemmelaget nachos. Bare pensle dem med olje, klipp opp i mindre biter og stek i ovnen til de er sprø.

– Det eneste du må passe på når du lager nachos av tortillas, er at ovnen ikke er for varm, ellers brenner tortillaene seg.

Til nachosene har Ann Kristin laget en deilig dipp i syv lag. Her får du bønner, guacamole med rømme, tomatsalsa, revet ost, salat, syltet rødløk og koriander. Du kan selvsagt variere lagene med hva du har eller liker.

– Server gjerne litt lime og noen syltede jalapenos til, så blir det ekstra godt! sier kokken.

PS! Å hurtigsylte rødløk er enkelt. Bare skjær den i tynne skiver, ha på litt salt og kna litt slik at den blir myk. Ha i en bolle og press en lime over, og la stå en liten stund.

DU TRENGER: 

Lag 1: 1 boks knuste kidneybønner
Lag 2: 1,5 dl guacamole blandet med rømme
Lag 3: 1 dl tomatsalsa, gjerne hjemmelaget
Lag 4: 1 dl revet ost
Lag 5: grønn, finstrimlet salat
Lag 6: 3 ss syltet rødløk
Lag 7: 1 neve koriander

SLIK GJØR DU: 
1. Legg lag på lag på et fat.

Hjemmelagde nachos:
1. Sett ovnen på 180 ˚C.
2. Pensle tortillalefser med olje. Del/klipp dem i to, så i fire, så i åtte.
3. Legg dem utover et stekebrett med bakepapir i ett lag. Stek i 10-15 minutter, til de er sprø.
4. Dryss eventuelt litt salt over.

LES OGSÅ: 3 tex-mex-snacks som kan utkonkurrere chipsbollen