Den geniale salaten på glass som du kan ta med deg i parken

Hiv deg på «mason jar»-trenden, så kan du lage salater «to go» som holder seg friske i timevis.

Det er ikke alltid så enkelt å spise sunt når du er på farten om sommeren. Enten du skal i parken, på stranden eller på pikniktur, er det som oftest lett å gripe til grillpølsene, lompene, potetsalaten og engangsgrillen.

I prinsippet er ikke salat ideell piknikmat. Det tar ikke lang tid før den mister piffen når den ligger som en sausete grøt i en boks. Salatbladene blir ofte sleipe, tomatene blir slappe, kyllingen klistrer seg inntil kanten – og dressingen er over alt.  

Men nå har en ny trend kommet susende inn for å få en slutt på slappe og grisete salater over hele verden. Si hallo til «mason jar salad» – eller salat på Norgesglass på godt norsk. 

Se også: Øl-trikset er genialt for å få skikkelig saftig grillpølser.

Holder salaten superfrisk 

Å fordele salaten lagvis i et Norgesglass – i stedet for å blande den sammen og helle den i en matboks – er det som er greia. Det er Norgesglassenes egenskaper som gjør dem spesielt godt egnet for å oppbevare salat i.  

Norgesglass er glasskrukker som er laget for konservering, og har en spesiell evne til å holde maten frisk og fin, ifølge Wikipedia. Ideen bak Norgesglasset var å lage et glass som egnet seg for hermetisering, med lufttette skrulokk. Da vi fikk Norgesglassene her til lands i 1902, revolusjonerte de mulighetene for lagring av mat, står det videre på Wikipedia

I et Norgesglass holder salaten seg frisk, saftig og sprø helt frem til du skal spise den, og i tillegg holder ingrediensene seg også bedre på plass.    

Ikke gå glipp av: Du lager sushi 12 ganger raskere med isbittrikset.

Legg ingrediensene lagvis

Salaten skal ikke blandes sammen før du har den på glass, men skal fordeles lagvis i glasset. Og rekkefølgen på ingrediensene teller.

I bunnen bør du alltid ha i dressingen, slik du kan fordele dressingen over salaten først når du skal spise den. Over dressingen bør du legge grønnsaker eller frukt som ikke så lett blir bløte – som for eksempel gulrøtter eller hele cherrytomater. Deretter kan du stable ingrediensene lagvis oppå hverandre etter tyngde – slik det tyngste blir liggende øverst. På toppen legger du salatblader og friske urter.

Salaten bør stå oppreis for å unngå at dressingen fordeler seg før du skal spise. Den holder seg best når glasset er godt fylt opp, og du må passe på å lukke lokket skikkelig. Da kan salaten holde seg godt i flere dager om den står kjølig. 

Se også: 8 sunne erstatninger for godteri-crawings.

Rist eller snu 

Når du skal spise salaten, er det bare å riste på glasset slik dressingen fordeler seg rundt grønnsakene. Du kan også helle salaten over i en bolle, og blande den sammen.

Her er tre salatoppskrifter som du kan ha på Norgesglass neste gang du skal ut på farten: 

Cæsarsalat

Dette trenger du (2 personer):  

2 kyllingfileter
smør og olivenolje til steking
2 fedd hvitløk
100 g bacon
2 hoder hjertesalat
10 cherrytomater
1 dl krutonger
50 g parmesan, i tynne skiver 
Salt og pepper
1 dl ferdig cæsarsalat-dressing  

Dette gjør du:

1. Del kyllingfiletene i biter, krydre dem med salt og pepper og stek dem i en varm panne med smør, olivenolje og hvitløk.

2. Del baconet i  biter og sprøstek dem i en tørr panne.

3. Vask salatbladene og riv dem i biter. Del tomatene i to. 

4. Ha dressingen i bunnen av et Norgesglass, legg så lagvis kylling, bacon, tomater, krutonger og parmesan. Salatbladene legges på toppen før du skrur igjen glasset.  

Foto: Hanne Stensvold / Sentralen 

Quinoasalat med avokado, laks og fetaost

Dette trenger du (2 personer): 

2 dl quinoa
200 g laks
salt og pepper
1 stor avokado eller 2 små
½  mango
150 g fetaost
3 vårløk
½ isbergsalat
1 potte koriander 

Dressing:

4 ss olivenolje
2 ss hvitvinseddik
1 ts honning
½ ts sterk sennep, for eksempel dijon
salt og pepper 

Dette gjør du:

1. Kok quinoaen som anvist på pakken. Avkjøl og sett til side.

2. Krydre laksen med salt og pepper og bak den ved 180 grader i 10-15 minutter. Avkjøl.

3. Del avokado, mango og vårløk i biter. Riv salaten og  grovhakk korianderen. 

4. Visp sammen ingrediensene til dressingen.

5. Ha dressing i bunnen av glasset, og legg lagvis laks, quinoa, avokado, mango, salat og koriander.

Sommersalat med reker og avokadodressing

Dette trenger du (2 personer): 

250 g reker uten skall
1 isbergsalat
2 dl hvite bønner (hermetiske)
1 dl mais (hermetiske)
8 cherrytomater, delt i to
1 dl gulost, revet eller i små terninger
3 ss ristede pinjekjerner 

Avokadodressing:

1 moden avokado
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1,5 dl vann
2 ss sitronsaft
½ ts salt 

Dette gjør du: 

1. Lag dressingen: Ha alle ingrediensene i en hurtigmikser eller bruk stavmikser og bland til dressingen er jevn. Ha i litt og litt vann til du får ønsket konsistens.

2. La mais og bønner renne av og skyll godt.

3. Ha dressingen i bunnen av glasset og fordel reker, bønner, mais, cherrytomater, ost, pinjekjerner og revne salatblader lagvis i glasset.

>> Se alle våre oppskrifter på grillmat.