Tilbehør til juletorsk er superviktig! Her er 3 typer deilig og lettvint tilbehør til juletorsk og oppskrifter på hvordan du lager dem.

3 tilbehør som gjør juletorsken uforglemmelig

Godt mulig at du må ha torsk tre ganger i jula for å prøve dem alle. Og enda en gang når du har funnet din favoritt!

Matblogger Nussara Guldberg er like stor fan av juletorsk og lutefisk som ribbe og pinnekjøtt. 

– Om ikke mer! Det er jo ekstra digg med de lette og friske fiskerettene blant alle julas kjøttretter, synes Nussara.

Som en ekstra bonus er de også mye enklere og kjappere å lage. Spesielt om du plukker ut en av matbloggerens tre lettvinte tilbehør.👇

POSJER TORSKEN I MELK 

Det finnes mange måter å tilberede selve torsken på. Selv sverger Nussara til posjering i melk. 

– Det er klart best! Melken gjør at fiskesmaken blir litt mildere og at kjøttet blir fastere og hvitere. Bruk helmelk, og tilsett gjerne litt salt, smør og laurbærblad for ekstra god smak, tipser hun.

For å lykkes med melkeposjeringen er det en fordel at torsken tilberedes skånsomt.

– La den trekke på lav temperatur, cirka 70 ˙C, til den akkurat flaker seg når du presser på den. Den skal fortsatt være fast og fin, ikke løs, tipser matbloggeren.

Foto: Nussara Guldberg. 

 🐟 FOR DEG SOM ELSKER FISK: 3 steg til fantastisk lutefisk 🐟 

HOLD ØYE MED GRØNNSAKENE

Alle tilbehørene er enkle å lage, uten å kreve for mye multitasking. Da har du muligheten til å gi torsken så mye oppmerksomhet at den blir helt perfekt. 

Men vær nøye med koke- og steketiden på grønnsakene.

– Ikke kok grønnsakene for lenge, ellers blir de vasne og mister den friske smaken sin, og ikke minst farge og tekstur, sier Nussara, som står bak matbloggen Just Another Food Story.

Klar for Nussaras tre favoritttilbehør til juletorsken?

1. ROTMOS MED BETER

Beter går veldig godt til torsk. Her kombinert med den klassiske rotmosen.

Foto: Nussara Guldberg. 

DU TRENGER: 

1 kg ulike rotgrønnsaker (f.eks. gulrot, kålrot, jordskokk og bete) 
0,5 dl fløte 
0,5 dl crème fraîche 
2 ss smør, usaltet
Salt og pepper etter smak

SLIK GJØR DU: 

1. Skrell alle rotgrønnsakene, skyll dem lett med vann og del i biter.

2. Legg alt i en kasserolle og hell i vann så det akkurat dekker grønnsakene. Kok til de er akkurat møre.

3. Sil av vannet og mos grønnsakene til ønsket konsistens, enten med en blender eller med en stavmikser. Rør godt inn fløte, crème fraîche, smør, og smak til med salt og pepper. 

2. ERTER- OG PASTINAKKMOS MED BACON

Her har Nussara slått sammen tre gode torskevenner til et supert tilbehør. Nam!


Foto: Nussara Guldberg. 

DU TRENGER: 

1 pose fryste erter
300-400 g pastinakk
1-2 ss smør, usaltet
400 g bacon
Salt og pepper etter smak 

SLIK GJØR DU: 

1. Sett ovnen på 220 ˙C. Skrell pastinakk og del i staver eller i biter. Dryss olje og strø salt over, og stek dem i ovnen i 20-30 minutter eller til de er møre.

2. Stek baconet sprøtt og fint i ei panne på høy varme, og sett til side.

3. Når pastinakk og bacon er ferdig, kan du til slutt legge fryste erter i kokende vann, sil av vannet når de flyter til overflaten. Ha erter og bakt pastinakk i en blender, tilsett smør og kjør til ønsket konsistens. Jeg synes det er best at det er litt tekstur i mosen.

4. Server med sprøstekt bacon.

🌮 NÅR DU FÅR NOK JULEMAT: Prøv luksustaco med skrei

3. HODEKÅL MED CHORIZO OG LIME

Med chorizo og lime utfordrer Nussara litt de vante og klassiske norske julesmakene. Perfekt for alle som trenger noe litt annerledes midt i jula!


Foto: Nussara Guldberg. 

DU TRENGER: 

1 hodekål
1 ss smør
100 g chorizo 
1 lime
Salt og pepper etter smak 
Evt. gressløk til pynt

SLIK GJØR DU: 

1. Fjern de ytterste bladene dersom de ikke er så pene, og del spisskålen først i to for å fjerne stilken, og del så de halve kålene i fire båter.

2. Fjern skinnet på chorizoen, kutt den i små biter og sprøstek i ei panne over middels varme. Sett til side.

3. Kok opp vann i stor kasserolle og tilsett ca. 1 ss smør og ts salt. Kok spisskålen kjapt i 1-2 minutter, så den beholder både sprøheten, fargen og smaken.

4. Server med sprøstekt chorizo og litt limesaft over. Pynt gjerne med frisk gressløk.

EN HELT RÅ VARIANT: Slik lager du ceviche med skrei