Lun eplekake med vaniljeis smaker himmelsk og er enkelt å lage. Her er triksene til en saftig og mørk eplekake med dype og friske smaker.

3 triks til høstens saftigste eplekake

Klar for en krydret, fruktig og lun eplekake til høstkosen? Selvsagt med noen spennende og velsmakende hemmeligheter bakt inn ...

– Det er noe grunnleggende nostalgisk og koselig med eplekake, sier matblogger Marie H. Roald. Hun har funnet sin spesielle måte å lage denne høstfavoritten på.

Nå deler hun eplekakehemmelighetene sine med oss!

1. Yoghurt-trikset

– Det er noen ting ved denne eplekaka som skiller seg litt ut. Det ene er at jeg har brukt yoghurt i deigen, avslører Marie. 

– Yoghurten gjør kaka ekstra myk og saftig, og gir det ekstra syrlige hintet som komplimenterer høstens epler så godt, frister hun. 

Hvilke epler passer best til eplekake?

Apropos epler, så er det best å bruke litt faste epler til matlaging, siden de holder fasongen bedre også selv om de blir varmebehandlet. 

– Til denne kaka kan du bruke faste epler med god syre, som samtidig er søte og aromatiske, sier Marie. 🍎

Eplesesongen er lang, også her i Norge, og avhengig av sorten finner du modne epler fra august til desember. Allerede i august kommer Julyred, som Marie gjerne anbefaler.

– De er søte og aromatiske og passer ypperlig når du klør etter å lage eplekake tidlig på høsten, tipser hun. 

PRØV OGSÅ: Elsker du kanelboller? Prøv kanelbollekake!


MED SKALL: Faste og syrlige epler passer fint i eplekake, og beholder du skallet på får du både ekstra fiber, vitaminer, farge og tekstur. FOTO: Istock

2. Sukkerhemmeligheten

Det andre som er litt annerledes, er at Marie har brukt både hvitt og brunt sukker i oppskriften. Du kan selvsagt bruke bare hvitt sukker, da blir kaken litt lysere og får et søtere smaksbilde. 

– Brunt sukker gir både en litt mørkere farge, og ikke minst en rik krydderkakesmak, røper matbloggeren. 

KAKETIPS: 3 langpannekaker du kan lage av 1 røre 

3. Ekstra smak og farge

Men det brune sukkeret skal ikke ta all æren for dyp smak og farge! En annen kuriositet ved denne kaka er at Marie har brukt natron i stedet for bakepulver.

Natron reagerer med syre, så bruk det gjerne som hevemiddel i oppskrifter med syrnede meieriprodukter som yoghurt, rømme, sitron eller eddik. 


TILBEHØR: Det er lite som slår vaniljeis til lun eplekake! Pisket krem med litt lønnesirup er også nydelig til. FOTO: Marie H. Roald

Glutenfri versjon

Ja, du kan lage denne kaka uten gluten også, bare prøv deg fram med glutenfrie meltyper. 

– Jeg liker å bruke halvparten havremel og halvparten mandelmel når jeg baker glutenfritt. Eventuelt kan du bruke glutenfri melblanding for fin bakst og tilsette vanilje og kanel. Det blir nok ikke samme tekstur og smak, men det blir en eplekake! lover Marie. 

GLAD I BLÅBÆR?: Dette er (kanskje) verdens enkleste kake

Spennende varianter

Det er lov å improvisere, så vær gjerne litt eventyrlysten! Er du for eksempel ekstra glad i kryddersmaken, kan du prøve med 1 eller 2 ts malt ingefær. Da får du et ekstra krydret kick!

Et annet tips er å bruke rabarbra i stedet for epler. Avhengig av eplesort og hvor moden rabarbraen er, vil rabarbra ofte være litt mer syrlig enn epler. 

– Pærer fungerer også fint, og en blanding av epler og pærer kan være en fin kombinasjon, spesielt sammen med litt ingefær eller pepperkakekrydder, tipser matblogger Marie, som er dama bak matbloggen The Vanilla Monologues.

 
HOLDER SEG: Eplekaka holder seg fint i tildekket kjøleskapet en ukes tid, og den kan også fryses. Varm den lun i ovnen før servering. FOTO: Marie H. Roald.

Oppskrift på eplekake med yoghurt og mandler

DU TRENGER: 
En springform på ca. 22 cm

Deig:
150 g
hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/4 ts salt
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker, eller frøene fra en vaniljestang 
200 g usaltet smør
80 g hvitt sukker
80 g brunt sukker
100 g yoghurt naturell
2 egg, str. L

TIPS! Finner du ikke usaltet smør, kan du bruke vanlig meierismør, men da kan du sløyfe saltet i oppskriften. 

Fyll:
2
epler, middels store
1 ss hvetemel
1-2 ts kanel

Topping:
2
epler, middels store
50 g hvitt sukker
1 ss kanel
1 håndfull skivede mandler

SLIK GJØR DU: 

1. Kle bunnen av en springform med bakepapir og smør springformen med smør. Dryss over mel og rist ut det som ikke fester seg til smøret.

Deig:

2. Sikt sammen hvetemel, bakepulver, natron, salt, kanel og vaniljesukker. Sett til side.

3. Pisk sammen romtemperert smør, hvitt sukker og brunt sukker til det lysner og blir luftig. Pisk inn eggene ett og ett. Rør inn yoghurt.

4. Tilsett melblandingen i to omganger, rør til en jevn deig.

Fyll:

5. Skrell eplene og skjær i mindre biter. Vend eplene i kanel og 1 ss mel, dette for at de ikke skal synke til bunnen av kaken.

6. Ha eplebitene over i kakedeigen, og vend forsiktig inn med en slikkepott. Ha deigen over i springformen.

Topping:

7. Skjær eplene i skiver, og vend dem i sukker og kanel. Strø skivene over kaka, eller legg dem i mønster. Ha til slutt over de skivede mandlene.

8. Stek kaka på 175 ˚C i ca. 60 minutter.

9. Ta kaka ut av ovnen og la den avkjøle ca. 10 minutter i formen. Avkjøl så helt på rist.