Høst er grytetid! Nå er naturens spiskammer proppfullt av godsaker, og her oppskrift på fire høstgryter med storfe, kylling, rein og lammekjøtt.

4 herlige høstgryter som er umulige å motstå

Det er ikke høst før det putrer! Om du går for lam, kylling, okse eller rein – her er høstgryter for alle smaker.

Det er nå naturens spiskammer er på sitt aller fulleste og beste. Grønnsakene er ferske og proppfulle av smak og vitaminer, skogen byr på sopp og bær, og dyra – ja, de byr vel rett og slett på seg sjøl. 

Aller best blir det når vi setter alt sammen slik at smakene får framheve hverandre, og det får du i ei velsmakende, velduftende høstgryte.

Og det beste av alt er at gryta stort sett putrer seg avgårde på egen hånd, mens du kan gjøre andre ting. Eller ingenting i det hele tatt ...

Her er fire fantastiske høstgryter, vi anbefaler at du prøver alle etter tur for å finne din favoritt!

Alle oppskrifter: Ann Kristin Møsth Wang

1. Lammegryte med rotgrønnsaker og dill


LAMMEGRYTE: Norsk lammekjøtt er lyst og mildt på smak – benytt deg nå i den norske lammesesongen, for bedre lam finnes knapt ...

Til: 4 personer
Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: 1,5 time

DU TRENGER: 
1 kg
lammekjøtt, for eksempel grytekjøtt av lam, eller bogstek i biter
1 liter vann
1 løk
1,5 ts salt
2 gulrøtter
2 persillerøtter
4 ss hvetemel (blandet ut i litt kaldt vann)
2 ss seterrømme
Salt og pepper
Sitron
Frisk dill

SLIK GJØR DU: 

1. Del kjøttet i grove stykker.

2. Kok opp vannet og tilsett salt. Legg i kjøttstykkene. La kjøttet trekke i ca. 45 min. og skum godt av mens det koker. Det skal være helt mørt.

3. Rens og del grønnsakene i passe biter. Ha dem over i gryta og la grønnsakene småkoke videre i ca. 10 min. eller til de er møre. Hell kraften over i et litersmål og lag sausen i en ny kjele.

4. Saus: Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 min.

5. Tilsett rømme. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

6. Bland sausen med resten av gryten.

7. Ha i finhakket dill rett før servering.

🐑TIPS: Derfor bør du tilsette (masse) hvitløk i fårikålgryta! 🐑

2. Finnbiff


ENDA SUNNERE: Vil du ha flere grønnsaker til finnbiffen, er gulrot og brokkoli perfekt. 

Til: 4 personer
Vanskelighetsgrad:
Lett
Tid:
40 min.

DU TRENGER: 
400 g reinsdyrskav
2 ss smør til steking
250 g frisk sjampinjong eller annen sopp
150 g bacon i biter eller skiver
1 dl vann
3 dl seterrømme
1 dl melk
4 skiver ekte geitost
5 knuste einebær
1⁄2 ts tørket timian
8 små rødløk eller 2 store
400 g rosenkål

SLIK GJØR DU:

1. Ta reinsdyrskav ut av fryseren og legg det noen minutter på kjøkkenbenken. Det er best å steke skavet halvtint.

 2. Del sopp og løk i båter og bacon i små terninger, og brun det raskt i en panne med litt smør. Ha det over i en gryte.

3. Varm stekepanna på nytt og ha i litt mer smør. Stek skav i flere omganger på høy varme til det begynner å få farge. Ha det over i gryta etter hvert.

4. Tilsett vann, kok opp og senk varmen. La det hele småkoke i 10 minutter.

5. Rens og kok rosenkålen mør i saltet vann.

6. Tilsett rømme, melk, geitost, knuste einebær og timian, og la gryta trekke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Ha i rosenkål rett før servering.

7. Dryss over litt frisk timian og server med potetmos eller kokte poteter og rørte tyttebær.

PRØV OGSÅ: Rask og god kebab til middag med lammeskav eller reinsdyrskav

3. Biff Bourguignon


SMAKSRIK: Denne franske klassikeren er kraftfull og smaker aldeles nydelig. Server med potetmos og ferskt brød til. 

Til: 4 personer
Vanskelighetsgrad: Lett
Tid: 2-3 timer 

Dette trenger du:
1 kg grytekjøtt fra storfe (f. eks renskåret høyrygg eller mørbrad)
150 g bacon
2 ss hvetemel
2 ss tomatpuré
2 fedd hvitløk
Frisk timian
1 gul løk
2 gulrøtter
1 laurbær
5 dl rødvin (kan byttes med 5 dl grønnsaksbuljong og 1 ss rødvinseddik)
2 dl oksekraft
300 g sjampinjong
300 g småløk
Persille
Salt og pepper
Olje og smør til steking 

SLIK GJØR DU: 

1. Skjær kjøttet i grove biter. Skjær baconet i strimler. Grovhakk løk og hvitløk og skrell og skjær gulrøttene i jevne biter.

2. Varm ei gryte med litt olje. Sprøstek baconet og løft det ut av gryta.

3. Krydre kjøttet godt med salt og pepper og brun det i flere omganger, slik at alt kjøttet blir skikkelig brunet. Tilsett litt mer olje underveis om nødvendig.

4. Ta alt kjøttet ut av gryta, tilsett litt smør og fres løk, hvitløk og gulrøtter. Tilsett tomatpuré, timian og laurbær. Ha kjøtt og bacon tilbake i gryten. Dryss over melet, rør godt og tilsett kraft og vin.

5. La gryta få et oppkok under omrøring. Legg på lokk, la gryta småputre i ca. 1 1/2 time (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. La gjerne lokket sitte litt løst på den siste halvtimen.

6. Stek småløk og sopp gyllent i en panne med litt smør, smak til med salt og pepper og ha det i gryta. La det putre videre til løken blir mør.

7. Smak til med salt og pepper. Server med raust med hakket persille.

TIPS: Stroganoff kan bli sunn hverdagsmat

4. Kyllinggryte med epler og poteter


VARM OG SMAKFULL: Salat eller dampede aspargesbønner er perfekt tilbehør til kyllinggryta. Og godt brød, selvsagt. 

Til: 4 personer
Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: 2 timer

DU TRENGER: 
1 hel kylling eller kyllinglår
1 løk
2 stangselleri
150 g bacon, i biter
3 dl tørr usøtet eplecider eller juice
3 dl grønnsaksbuljong
2 epler
400 g små poteter
2 dl crème fraîche
Frisk estragon eller persille

SLIK GJØR DU: 
1. Sett ovnen på 180 °C.

2. Bruk ei stor gryte eller dyp panne med lokk.

3. Skjær løk og selleri i biter.

4. Varm gryta med litt olje og fres bacon, løk og selleri. Ta det ut av gryta.

5. Ha i litt mer olje, og stek kyllingen gyllen på alle sider.

6. Ha grønnsakene tilbake i gryta, hell over cider og kraft og ha på lokket. Sett gryta i ovnen og la den stå i 50 minutter.

7. Tilsett poteter og eplebåter og la den stå 20 minutter til i ovnen (kyllingen er ferdig når det kommer klar kraft ut når du stikker en kniv inn).

8. Rør inn crème fraîche, smak til med salt, pepper og frisk sitron. Server med friske urter.

🐔DÅRLIG TID? Lindas kyllinggryte er klar på et kvarter! 🐔