Etter en lang romjul med julemat og timevis av slit på kjøkkenet, går matbloggerne for enkle festmåltider på nyttårsaften.

Nyttårsaften er det siste av en lang rekke av festmåltider i julen. Men selv matbloggerne liker å gjøre det enkelt for seg selv på nyttårsaften. 

Etter en lang romjulstid med julemat og timevis av kokkelering på kjøkkenet, er nyttårsaften dagen for å lage et enklere festmåltid.

Flere av matbloggerne har også huset fullt av gjester på nyttårsaften, og vil heller bruke tiden på dem enn på kjøkkenet. 

Hvis du er i samme båt som disse matbloggerne, kan du ta en titt på hva som står på menyen hos disse i år – og kanskje finner du ut hva du kan servere til middag på nyttårsaften? 

Mat på bordet: roastbiff med fløtegratinerte poteter og grønne bønner

Foto: Ina / Mat på bordet 

Ina fra matbloggen «Mat på bordet», liker å gjøre det enkelt for seg selv på nyttårsaften når huset er fullt av gjester.

På nyttårsaften planlegger hun derfor å servere roastbiff med fløtegratinerte poteter og grønne bønner.

– Dette er et festmåltid som faktisk er lettere å lage enn mange hverdagsmiddager. Kjøttet brunes og settes i ovnen, og det er i grunnen det, skriver hun på bloggen sin.

For å få et perfekt resultat på roastbiffen, er det helt essensielt å bruke steketermometer. Da er du garantert å ta ut kjøttet av ovnen på riktig tidspunkt.

Fløtegratinerte poteter kan du lage på forhånd, og varme opp igjen når gjestene ankommer. Da trenger du kun å steke bønnene raskt på høy varme i 2-3 minutter, så er nyttårsmiddagen klar.

>> Se oppskriften på roastbiff, fløtegratinerte poteter og grønne bønner på matbloggen Mat på bordet 

Kvardagsmat: Hjortegryte med potetstappe  

Foto: Anita / Kvardagsmat 

Anita fra matbloggen «Kvardagsmat» skal sette hjortegryte med potetstappe på middagsbordet på nyttårsaften.

Som Ina liker Anita å gjøre det enkelt for seg selv på nyttårsaften. Hjortegryten skal stå å småkoke i en til tre timer, og lager seg praktisk talt av seg selv.

-  På nyttårsaften vil jeg gjerne ha tid til å være sosial med de rundt meg, og da passer denne gryten perfekt, skriver Anita på bloggen sin.

I hjortegryten til Anita finner du mye snadder – kantareller, bacon, brunost, gulrot, sellerirot og tyttebær – i en deilig, kremet saus. Som tilbehør serverer hun en enkel potetmos, og den lager du raskt rett før gjestene kommer.

Til dessert skal Anita servere hjemmelaget crème brûlée, og toppen skal karamelliseres foran gjestene.

>> Se opppskriften på hjortegryte med potetmos og crème brûlée på matbloggen Kvardagsmat

Mias Mat: Torsk med bacon, kålrabistappe og persillesmør

Mia fra matbloggen «Mias mat» planlegger å servere torsk til middag på nyttårsaften.   

 – I min familie er ikke torsk en del av maten vi serverer i forbindelse med julefeiringa, og fiskeglad som jeg er, ønsker jeg å kompensere for dette på nyttårsaften, forklarer hun. 

Torsken trekker hun i 8 til 12 minutter, og serverer den sammen med kålrabistappe, sprøstekt bacon, mandelpoteter og skiver av persillesmør. 

– God torsk med godt tilbehør er rett og slett noe av det beste jeg vet! sier Mia.

>> Se oppskriften på torsk med kålrabistape og persillesmør på matbloggen Mias mat 

Snikgjest: Røkt ørret med fennikkelsalat og pepperrotsaus

Foto: Renate / Snikgjest 

Renate fra matbloggen «Snikgjest» planlegger også å servere fisk til middag på nyttårsaften. 

- På nyttårsaften er jeg som regel rimelig mett av ribbe, pinnekjøtt, medisterkake og julepølse, så jeg serverer aller helst fisk på nyttårsaften, forteller hun.

I år server hun røkt ørret med fennikelsalat og pepperrotsaus. Det er en enkel rett, for som de andre matbloggerne synes hun at hun har tilbrakt nok timer på kjøkkenet i førjulstiden og romjulen.

– Dette måltidet er en perfekt symfoni av smaker og farger uten de store anstrengelsene, sier bloggeren.

Siden middagen ikke gjør deg stappmett, har du fortsatt plass til en dessert.

>> Se oppskriften på røkt ørret med fennikelsalat og pepperrotsaus på matbloggen Snikgjest 

Kokkhelene: Andeconfit med eple- og potetkrem, beter og kantarell

Foto: Helene / Kokkhelene 

Kokken Helene som er kvinnen bak matbloggen «Kokkhelene», skal sette konfitert and på menyen på nyttårsaften.

- Dette er en rett som er verdig nyttårsaften, og samtidig enkel å lage, forteller Helene.

Å konfitere vil si å koke i fett, og er en gammeldags konserveringsmetode. Et par dager før nyttårsaften koker hun andelårene i et par timer, og på nyttårsaften trenger hun kun å lage tilbehøret.  

- Den søte og syrlige eple- og potetkremen kompletterer andekjøttet veldig godt, og det er veldig enkelt å lage, forklarer Helene.

>> Se oppskriften på andeconfit med eple- og potetkrem på matbloggen Kokkhelene

Lei av slappe grønnsaker? Se hvordan du oppbevarer frukt og grønt for lengre holdbarhet.