6 tips for å lage en knakende god restebowl

Ikke kast matrestene, lag heller en fristende restebowl! Følg kokkens råd, så får du smakene til å passe perfekt sammen.

Bowls har vært en av de store mattrendene de siste årene – fra frokostbowl til smoothiebowl og sushibowl.

Og nå som stadig flere er opptatt av å ikke kaste mat, mener vi den nye trenden bør bli restebowl.

– Alt smaker godt i en restebolle, så lenge du ikke bare putter alt mulig oppi på en gang. Det er nemlig noen regler som er nyttig å følge, sier kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang, som driver Kampen Bistro.
Ann Kristin Møsth Wang. FOTO: Per Sollerman. 

Her forklarer hun deg alt du trenger å vite for å lage en god restebowl.

👇 Nederst finner du Ann Kristins oppskrift på restebowl med egg. 👇


FINT DANDERT: Legger du hver ingrediens fint hver for seg, blir det lekkert og se på også. Gull!

6 TIPS FOR EN GOD RESTEBOWL

1. HARMONI I SMAKENE
Første bud er naturligvis at smakene passer sammen. Logisk, men ikke desto mindre viktig.

2. SMAKSBALANSE
Kombinasjon av ulike smaker er veldig viktig – spesielt syrlig, søtt og salt. Sleng gjerne på noe sterkt og litt god olje også.

🍲 Syre fra for eksempel sitron, lime, eddik og vin.
🍲 Sødme fra grønnsaker som løk, rotgrønnsaker, frukt og bær, eller gjerne litt tørket frukt.
🍲 Salt fra for eksempel salt mat, saltede nøtter eller saltbøssa.
🍲 Hete fra for eksempel pepper, chili eller pepperrot.
🍲 Fett fra for eksempel olje eller smør. 

🐟 LES OGSÅ: Tunfisk på boks kan bli en lekker middag 🐟

3. ULIKE TEKSTURER
Det er viktig å passe på at du får en god miks av teksturer, som mykt, bløtt og knasende. Det gjør det mer interessant å spise.

4. SAUS ELLER DIPP
Unngå at maten blir tørr. Bruk god kraft, olje, smør, sauser og dipper av alle slag.

5. GOD MIKS AV RÅVARER
Et eksempel på en god miks av råvarer: Bruk mest grønnsaker, litt protein, som for eksempel fisk eller skalldyr, god kraft, gjerne litt korn, nøtter og spirer for krønsj.

6. ANRETT PENT
Vi spiser også med øynene, og om du legger alt pent opp i boller vil restene se mye mer innbydende ut.

Nyt maten – til siste rest!

LES OGSÅ: Gammelt brød kan kurere saltsuget ditt! 🍞


DET LILLE EKSTRA: Et lett parmesandryss på toppen gjør utrolig mye for smaken. 

Oppskrift på restebowl med egg

DU TRENGER (til 4 porsjoner): 
3 dl
byggryn/ris
2 ss olivenolje
2 sjalottløk, skrelt, delt tynne skiver
3 fedd hvitløk, revet
Rester av kjøtt eller kylling
1 avokado
4 egg
Grønnsaker som grønnkål, kål, spinat, brokkoli, finsnittet
Parmesan
Evt. chilisaus

SLIK GJØR DU: 

1. Kok grynene «al dente» i lettsaltet vann/buljong. Sil av og sett til side.

2. Stek løk i olje på middels varme i 4-5 minutter. Ha i hvitløk og la det surre med i 1 minutt til.

3. Tilsett grønnsaker og la det surre videre i noen minutter.

4. Fordel gryn i fire boller, legg i grønnsaker og det som er av restekjøtt/kylling.

5. Stek eller posjer egg og legg på toppen av kjøttet/kyllingen. Dryss over revet parmesan og evt. chilisaus.