Lammefrikassé er klassikeren som er enkel å lage og perfekt som søndagsmiddag om høsten. Her er tipsene som garanterer suksess!

7 steg til fantastisk lammefrikassé

Lammefrikassé er søndagsmiddagen som stort sett putrer seg i mål sjøl. Prøv deg nå som lammekjøttet er ferskt!

– Dette er virkelig enkelt å lykkes med, lover matblogger Edel Randgaard.

Hun kan knapt tenke seg bedre mat enn ei gryte med lammefrikassé, særlig ikke denne årstida.

– Ferskt lammekjøtt, høstens rotgrønnsaker og en god frikassesaus med en liten fløteskvett. Det skal mye til for å slå dette, altså, slår matbloggeren fast.

Nå bugner kjøttdiskene av billig, ferskt lammekjøtt, så trenger du et alternativ til fårikålgryta, er lammefrikassé definitivt en vinner på middagsbordet.

🐑 TIPS: Vil du også lage den gode, gamle fårikålen, kan vi kanskje friste med en ny vri?

TRADISJONSMAT

For Edel er ikke lammefrikassé bare nydelig høstmat, det er også tradisjoner og historie.

– Klassisk husmannskost som dette, laget akkurat på samme måten som bestemor og mor, bringer fram så mange gode barndomsminner. Det er noe trygt med denne typen tidløse retter, sier Edel, som står bak bloggen Edels mat & vin.

Ettersom det tar en stund å koke kjøttet, er dette spesielt godt egnet som søndagsmiddag. Og følger du Edels tips, skal det godt gjøres å tulle det til! 


KLASSIKER: Dette er sesongmat så det holder. Bruk rotgrønnsaker som er i sesong nå, så får du virkelig smaken av høst. 

EDELS LAMMEFRIKASSÉ-TIPS

1. FERSKT KJØTT
Bruk ferskt lammekjøtt av god kvalitet, gjerne litt store stykker av bog, side eller lår. Dropp billig fårikåkjøtt som inneholder masse bein og fett.

2. SKUM AV
Etter at du har kokt opp vannet, lagt i kjøttet og kokt opp, vil det komme masse skum til overflaten. Dette bør fjernes slik at du unngår usmak og et grumsete utseende.

3. AROMATER
Litt laurbærblad, løk, gulrot og pepper i kokekraften vil høyne smaken betraktelig. Ekstra godt blir det med litt frisk timian i tillegg.

4. LA TREKKE
Kjøttet skal kun trekke, ved cirka 90 grader under lokk, til kjøttet slipper beinet. Det tar rundt halvannen time. Ta en titt under lokket innimellom for sikkerhets skyld. Kjøtt kokt på for sterk varme blir tørt og hardt.

5. HOLD KJØTTET VARMT
Mens du koker grønnsakene og lager sausen, kan du holde kjøttet varmt i aluminiumsfolie, aller helst på svak varme i ovnen, for eksempel 70 grader.

6. BRUK SESONGENS ROTGRØNNSAKER
Bruk ferske grønnsaker i sesong, som gulrøtter, blomkål, persillerot og purre. Ikke overkok grønnsakene, de er best med litt tyggemotstand.

LES OGSÅ: Pannestekte gulrøtter er helt nydelig

7. LAG EN NYDELIG SAUS
Lag saus av smør, hvetemel og kraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter så du blir kvitt den rå melsmaken. Ikke glem å tilsette en skvett fløte og smake til med salt og pepper.


HVA ER DET?: Definisjonen på frikassé er kjøtt og/eller grønnsaker delt opp i middels store biter kokt i buljong eller saus og jevnt med smør, fløte og eggeplomme, ifølge Wikipedia. 

LES OGSÅ: Den idiotsikre guiden til ekstra sprø og saftig lammestek

Oppskrift på lammefrikassé

4 porsjoner

DU TRENGER: 

Kjøttkraft:
1,5 kg lammekjøtt, f.eks. bog eller lår m/ bein
1 løk
2 gulrøtter
1 laurbærblad
1 ts hel pepper
2 ts salt
Vann, ca. 2 liter

Frikassé:
2 rødløk
2 gulrøtter
1/2 kålrot
1 purre
50 g smør
50 g hvetemel
1 l kjøttkraft – fra kokingen av kjøttet
1 dl fløte
250 g grønne erter
Persille

SLIK GJØR DU: 

1. Del kjøtt, løk og gulrot i biter. Ha i en kjele, og fyll på med vann til alt er dekket. Ha i laurbærblad, pepper og salt, og kok opp. La syde på svak varme under lokk i ca. 2 timer. Skum gjerne av de urenhetene som samler seg på toppen etter ca. 30 minutter.

2. Sil av kraften og sett til side. Avkjøl kjøttet og del i biter. Fjern bein.

3. Del rødløk, gulrøtter, kålrot og purre i biter, og fres i ei gryte med smør i ca. 2 minutter.

4. Dryss over mel, rør raskt rundt og hell i kjøttkraft. Rør godt, kok opp og la småkoke i ca. 20 minutter. Rør underveis.

5. Tilsett fløte, erter og lammekjøtt. Kok videre i ca. 5 minutter. Server med persille.