Tom yum-suppe med laks i ekspressfart.

Dette er ekspressversjonen av Tom Yum

Den thailandske smaksbomba – Tom Yum – på under halvtimen? Med disse fem hurtigtriksene er det fullt mulig!

Brrr .... kjølige dager, gitt! Da må vi ta grep – også i matveien. Det betyr at vi er godt inne i suppesesongen, og gudskjelov for det. 

En av de aller mest smaksrike variantene vi finner i Thailand, er superpopulære Tom Yum. Her har vi brukt den som utgangspunkt for en norsk versjon med laks fullpakket med spennende smaker.

Denne varianten kaller vi ekspressversjonen av Tom Yum, selv om det er stor fare for at puristene ikke vil la det gå upåaktet hen ...

Uansett, smaken kommer det garantert ikke til å være noe å si på, så denne bør du prøve neste gang du trenger en bolle med flytende trøst. 

🐔 TIPS! Liker du kjappe supper, kan vi også anbefale kyllingsuppe i ekspressfart


SUPPEKJENDIS: Tom Yum er kanskje den mest kjente av de thailandske suppene. Det fins mange varianter, men kjennetegnet er at den skal være sterk og syrlig.

Her er hurtigtriksene:

For å kunne lage ekspressversjonen av Tom Yum-suppa, gjør du følgende: 

🍜 1. Bruk rød currypaste som base, ettersom den inneholder mange av de samme aromatene som brukes i originaloppskriften på Tom Yum. Men her trenger du kun å åpne boksen, så kan du hive alle de gode smakene rett i kjelen.

🍜 2. Ferdig buljong er din venn når du har dårlig tid. Har du hjemmelaget kraft liggende i fryseren, kan du naturligvis bruke det i stedet. Her er det brukt kyllingkraft, men skalldyrkraft vil også smake nydelig.

🍜 3. Grønnsaker som koker raskt er naturligvis også smart. Her er det brukt sopp, urter og løk. Andre grønnsaker som egner seg godt er for eksempel paprika, vårløk eller sukkererter. 

LES OGSÅ: Enkel blomkålsuppe med 3 ulike toppinger

🍜 4. Bruk små biter med laks. Disse er klare på et blunk. Superhurtig, rett og slett!

🍜 5. Husk å smake den til. Tom Yum-suppe skal være salt, sur og sterk på en gang. Her handler det om å finne en god balanse i smakene. Så prøv deg fram med limesaft og fiskesaus til du er fornøyd. Fiskesaus er det man bruker i Thailand for å få frem saltsmak.


VÆRSÅGOD: Vi har brukt laks i suppa, det funker også fint med scampi eller kreps.

LES OGSÅ: Hoisinsaus gjør deg nyforelska i laks

Oppskrift på enkel Tom Yum-suppe med laks

Til 4 porsjoner

DU TRENGER: 

1 rødløk
3 hvitløkfedd
1 ss finrevet ingefær
2 ss solsikkeolje
1 ss rød curry paste
250 g sopp (for eksempel aromasopp og sjampinjong)
1 l grønnsaks- eller kyllingbuljong (laget med buljongterning)
1 pk eggenudler
500 g laks
2 ss fiskesaus
1 lime
2 vårløk
Koriander til servering

🛍️  Hvis du lurte: Du finner alle ingrediensene til Tom Yum hos Extra.

SLIK GJØR DU:

1. Finhakk løk og hvitløk, og del sopp i skiver. Fres raskt i ei gryte med ingefær og olje til det er mykt. Ha i currypaste og fres videre i 1 minutt.

2. Hell over buljong og kok opp. La koke i 5 minutter.

3. Kok nudlene etter anvisning på pakken. Sil av vannet og skyll nudlene i kaldt vann. Del laks i biter på ca. 3 cm.

4. Rør inn fiskesaus, nudler og laksebiter og la trekke i ca 5 minutter, eller til fisken er gjennomkokt. Smak til med limesaft og server rykende varm med finsnittet vårløk og hakket koriander.

TIPS! Vil du ha en mer kremet versjon, kan du tilsette en halv boks med kokosmelk.