Sjokoladekringle – gjærbakst med ekstra luksus.

Slik lager du en uimotståelig sjokoladekringle

Sjokoladekringle! Bare navnet sier vel alt. Et spektakulært bakverk som egentlig er enkelt å lage, og som får vanlig kringle til å se litt ut som ei pingle ...

Gjærbakst i seg selv er jo nok til å få tennene til å løpe i vann, men her er det virkelig et ekstra luksuselement bakt inn!

Matblogger Nussara Guldbergs fantastiske sjokoladekringle – eller sjokoladestjerne om du vil – er verdt et forsøk.

– Det skal faktisk bare noen få enkle grep til for å gi bolledeigen en ny vri både i teknikk og smak, frister matbloggeren.

🍪 LES OGSÅ: Kjeksene som er skreddersydd til Netflix-favoritten din!

Hun garanterer at alle kan få til den enkle teknikken bak den fristende sjokoladekringla.

 

SLIK LYKKES DU MED DEIGEN

For å lykkes med selve bolledeigen, har Nussara tre enkle tips:

  1. Vær nøye med å elte deigen til den blir smidig og elastisk, om du bruker en kjøkkenmaskin vil dette ta cirka 10 minutter.
  2. Tilsett smørterninger helt til slutt i elteprosessen.
  3. Pensle gjerne med litt melk før steking for å få en fin og gyllen farge.

HER ER DEN MORSOMME TEKNIKKEN

For å lage sjokoladekringla, må du utføre tre enkle steg:

STEG 1

Form fire boller som kjevles ut til runde leiver og fordel smeltet sjokolade på tre av dem.

STEG 2

Stable leivene oppå hverandre og plasser en kopp eller et glass midt på leiven. Bruk en stor og skarp ​kniv til å skjære igjennom deigen og lagene med fyll. Først i fire, så hver kvart i fire like tykke strimler.

STEG 3

Bruk begge hender til å tviste endene på deigen fra hverandre tre til fire ganger, og klem tilslutt sammen til en fin spiss.

– Om du vil pynte kringla med melisglasur, er det viktig at glasuren er tykk nok, slik at den ikke renner utover. Husk også å avkjøle bakverket helt før du heller melisen over, ellers blir det bare masse kliss, advarer matbloggeren.

LES OGSÅ: Siv fryser ned cookie dough i isbitformer

VARIER MED FYLLET

Om du har lyst til å fylle den med andre smaker enn sjokolade, er det naturligvis fritt fram.

– Den jeg er inspirert av het opprinnelig Nutella-stjerne. Jeg har også laget stjerner med syltetøy, vaniljekrem, sukker og kanel, karamellfyll og revet ost og skinke. Sistnevnte smaker helt nydelig sammen med litt dijonsennep og oregano, forteller Nussara som driver matbloggen Just Another Food Story.  


FRISK FINISH: Friske bær på toppen gjør seg både visuelt og smaksmessig. FOTO: NUSSARA GULDBERG. 

Oppskrift på Nussaras sjokoladekringle

DU TRENGER: 

600 g hvetemel 
20 g fersk gjær, smuldret
80 g sukker
Liten klype med salt 
1 egg, lett pisket
3,5 dl lunken melk
80 g smør kuttet i små terninger 
2 plater melkesjokolade
1 plate melkesjokolade med hasselnøtter 

SLIK GJØR DU:

1. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha i alle ingrediensene, bortsett fra smørterningene, i bollen og sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet. Juster med melk dersom deigen blir for kompakt og hard, eller mel dersom den er for våt.

2. Tilsett smørterningene til slutt, sett opp hastigheten på kjøkkenmaskinen og elt deigen i ca. 10 minutter for å få en fin og elastisk deig å jobbe med. Dekk bakebollen med plastfolie, og sett den på et lunt sted. Hev deigen til dobbel størrelse. 

3. Smelt sjokoladeplatene i en bolle over et vannbad, mens deigen hever. 

 4. Strø litt mel på bakebenken, og del deigen i fire like store deler. Form delene til runde boller. Dekk dem til med et kjøkkenhåndkle for å unngå tørre flater på deigen.

5. Legg et bakepapir på stekebrettet. Begynn med å kjevle ut en bolle til ca. 30 cm i diameter og overfør den til stekebrettet. Bruk enten en bolle eller stor tallerken og skjær rundt kanten.

6. Fordel smeltet sjokolade midt på leiven, og spre fyllet jevnt utover. Stopp ca. 2-3 cm fra kanten. Gjenta med de to neste deigbollene, den siste skal være uten fyll. Altså fire lag tilsammen, tre lag med sjokoladefyll. 

7. Sett en kopp eller et glass opp-ned midt på leiven og skjær den opp med en skarp kniv, først i fire deler. Skjær deretter opp kvartdelene i fire deler igjen. Bruk begge hendene og tvist endene på deigen fra hverandre 3-4 ganger og klem dem til slutt sammen til en fin spiss.  

8. La sjokoladekringla etterheve i 30 minutter før den pensles med egg eller melk. Stek på midterste rille ved 200 grader i 12-15 minutter, eller til den er gjennomstekt og har en gyllen overflate. 

9. Pynt med melisglasur eller melisdryss.