10 pannekaketriks som gir deg heltestatus

Du tror kanskje du kan alt om å lage pannekaker? Matblogger Maria avslører ti triks som gjør pannekakene enda bedre.

Pannekaker har matblogger Maria Bondeson peiling på. Hun har nemlig fått servert dem fra øverste hylle helt siden hun var liten.

– Det var pappa som pleide å steke pannekaker, og til tross for at non-stick-stekepanner var ukjent på den tida, klarte han alltid å steke perfekte, supertynne pannekaker i den gamle støpejernspanna, forteller matbloggeren.

I dag er det hun som er den store pannekakehelten for sine barn. Det er ikke så rart, for Maria kan noen lure triks. Og de deler hun med deg her!

👇 Du finner Maria Bondesons oppskrift på pannekaker nederst i saken. 👇

MARIAS 10 PANNEKAKETRIKS 

1. MASSE EGG

For å kunne steke supertynne pannekaker uten at alt bare blir «grøt», er det viktig å bruke mye egg i forhold til væske.

– Eggene fungerer som et bindemiddel i pannekakerøra. Den blir mer stabil slik at det blir lettere å unngå at pannekakene revner når du skal snu dem, forteller Maria.

2. BRUK VANILJESUKKER 

Når Maria skal lage søte pannekaker, dropper hun sukkeret. Hun bruker nemlig kun vaniljesukker. 

– Den vage duften av vanilje gir pannekakene mer sødme uten at du trenger å bruke masse sukker. Dette gir naturligvis sunnere pannekaker, men du unngår også at pannekakene blir så fort brune under steking.

3. FLYTENDE MARGARIN I RØRA 

– Bruk Flytende Melange i røra. Det sparer både tid og oppvask, fordi du slipper det ekstra steget i oppskriften hvor man skal smelte margarinen. Dessuten gir det mindre sjanse for at pannekakene setter seg fast i pannen, forklarer hun.

4. GROVT MEL

– Om du vil ha litt grovere pannekaker, kan du bytte ut halvparten av melet med sammalt hvete eller annet litt mer fiberholdig mel, forteller Maria.

5. TILSETT KUN HALVPARTEN AV MELKEN 

Hold igjen halvparten av væsken i første omgang. 

– Da får du en tykk røre som blir enklere å vispe kraftig. Bruk helst en stavmikser eller håndmikser om du vil være sikker på å få ut alle klumper. Deretter kan du røre inn resten av væsken gradvis til du får en passe tynn konsistens.

6. GI RØRA TID TIL Å SVELLE

Etter at røra er blandet sammen, bør den få svelle i minst en halvtime.

– Røra binder seg bedre og blir lettere å håndtere om den får stå en stund, slik at melet kan trekke til seg væsken. Du kan forresten fint lage røra dagen i forveien, men da må den stå tildekket i kjøleskapet over natta, tipser Maria.

7. STEK PÅ MIDDELS HØY VARME

Sett plata på ca. 7-8 på en skala fra 1-10. Bruker du Flytende Melange, er det enkelt. Flytende Melange har nemlig et «innebygd steketermometer», og fargen på margarinen forteller deg når temperaturen er perfekt. 

– Når margarinen er gyllenbrun, er det tid for å øse i røren. Er margarinen blitt nøttebrun, er temperaturen for høy, og du bør skru ned plata, forteller Maria.   

Maria anbefaler å tilsette litt margarin før hver pannekake, selv om du bruker non-stick-panne.

– Med riktig temperatur vil du faktisk unngå at den første pannekaka blir slapp og mislykka, lover Maria.

8. SNU PÅ STEKEPANNEN IDET DU ØSER I 

Når du skal helle i røra, bør du holde panna i den ene hånda og øsen i den andre. Da kan du dreie panna i det samme røra helles i, og du får fordelt røre i et tynt lag slik at pannekakene blir jevnere stekt.  

9. SNU PANNEKAKA TIL RIKTIG TID 

Når pannekaka er gyllen under, begynner å bli tørr på oversida og ytterkantene begynner å brunes, er det på tide å snu den.  

– Skulle undersiden bli for mørk før oversiden har begynt å bli tørr, har du for høy varme. 

– Ei perfekt stekt pannekake for meg har en gyllenbrun farge. Er den for mørk, får den lett en brent smak. Er den for bleik, blir konsistensen litt deigete, mener matbloggeren.

10. LØSNE SIDENE FØRST

For å unngå at pannekakene henger fast i et «hjørne» i panna og dermed revner når du skal snu den, er det et triks å alltid løsne litt langs kanten med stekespaden først.

– De ferdigstekte pannekakene kan du holde varme ved å dekke dem til med en bolle som settes opp ned over tallerkenen, tipser pannekakeeksperten.

🥞 SERVERINGSTIPS

I tillegg til det obligatoriske sukkeret og syltetøyet, fins det også mye annet godt å ha på pannekakene. 

– Det er godt med et par skiver ost og skinke, cottage cheese toppet med blåbær eller friske bær kuttet i mindre biter, forteller Maria, som står bak matbloggen Marias Salt & Søtt.  

Oppskrift på verdens beste pannekaker

DU TRENGER (20 mellomstore pannekaker):

6 egg
5 dl melk
½ ts salt
325 g hvetemel (ca. 5 ½ dl)
2-3 ts vaniljesukker (valgfritt)
½ dl Flytende Melange til røren
Flytende Melange til steking

SLIK GJØR DU: 

1. Ha egg i en bolle og visp dem godt sammen. Tilsett halvparten av melken og visp den inn.

2. Tilsett salt, hvetemel, vaniljesukker og Flytende Melange, og visp kraftig. Bruk gjerne en stavmikser eller håndmikser for å bli kvitt alle klumper.

3. Visp inn resten av melken.

4. Dekk til bollen med et lokk eller kjøkkenhåndkle, og la røra svelle i en halvtimes tid.

5. Rør godt i røra før du begynner å steke. Rør inn mer melk om den er for tykk. Tykk røre gjør det vanskelig å steke tynne pannekaker. 

6. Varm opp stekepanna høy middels varme (7-8 på en skala fra 1-10). Ha i noen dråper Flytende Melange, la margarinen bruse i panna til fargen skifter til gyllenbrun, og hell i røre. Drei/snu stekepanna umiddelbart for å få røra til å bre seg utover i et tynt, jevnt lag.

7. Når undersiden er gyllenbrun og oversiden begynner å bli tørr, snur du den. Løsne gjerne litt på pannekaka rundt kantene før den snus, da er det mindre sjanse for at den revner. 

8. Hold de ferdige pannekakene varme ved å dekke dem til med en tallerken eller bolle som settes opp ned over tallerkenen.

Rester til overs? 

Skulle det faktisk bli noe til overs, kan du fylle dem med litt ost og skinke eller annet godt pålegg i matpakka neste dag. 

– Eller gjør som min mormor og fyll pannekakene med litt stekt kjøttdeig og grønnsaker, rull dem sammen, legg i en ildfast form, dryss på litt revet ost og gratiner i ovnen. Det er helt magisk godt! avslutter Maria.