Det er ikke vanskelig å få saftige, gode koteletter! Trikset er å steke dem riktig. Her er steketips, og tre spennende oppskrifter med koteletter.

Aldri mer kjedelige koteletter!

Vi har testet tre måter å tilberede koteletter på som ble oppsiktsvekkende vellykka, om vi skal si det sjøl.

Koteletter har fått et ufortjent dårlig rykte som kjedelig og tørre. Det er synd, for koteletter er både mørt og godt kjøtt som er enkelt og kjapt å tilberede. Og steker du dem riktig, blir de alt annet enn tørre!

Kjapp oversikt over kotelettene

Det fins flere typer koteletter. Hvis du ikke er en kotelettkjenner, kommer det et minikurs her:

Du kan få koteletter av svin, storfe eller lam, og kjøttet er altså hentet fra kamstykket på dyret.

Vi har prøvd oss fram med koteletter av svin, siden de er så innmari gode å grille! Også her fins det flere varianter i kjøledisken: svinekoteletter, sommerkoteletter og nakkekoteletter.

🐷 LES OGSÅ: Slik griller du grisegode spareribs! 🐷


GAFFELTRIKSET: Skal du marinere koteletter, er det lurt å prikke hull i dem med en gaffel. Da får de kryddersmaken godt inn i kjøttet. 

Både svinekoteletter og sommerkoteletter er ytrefilet med fettrand og litt av ribbeina. Forskjellen er at sommerkoteletter er lettsaltet og røkt. På grunn av saltbehandlingen har sommerkotelettene bedre holdbarhet i kjølebagen, så de er perfekte å ta med om du skal grille i parken eller skal på båttur. 

Nakkekoteletter har mer fett i selve kjøttet, og er dermed saftigere enn den magrere svinekoteletten. 

🐔 LES OGSÅ: Her er noe av det beste du kan lage med kylling på grillen 🐔


LA FETTET VÆRE: Fettet har mye å si for smaken på kjøttet, så la fettranden være på mens du steker koteletten.

Slik unngår du tørre koteletter

Nakkekoteletter er enkelt å lykkes med, nettopp på grunn av fettmarmoreringen i kjøttet. Når du steker en nakkekotelett på høy varme, nærmest smelter fettet inn i kjøttet og gjør det ekstra saftig og godt. 

Steker du en svinekotelett eller sommerkotelett på samme måten, kan du bli skuffa ... Varmen presser væsken ut av kjøttet, og koteletten blir tørr.

DEILIG TILBEHØR: Slik lager du perfekt coleslaw

Derfor bør svinekoteletten stekes eller grilles på samme måte som magert biffkjøtt. Det vil si et par minutter på direkte varme på hver side for å lage stekeskorpe, så kan den ettersteke på indirekte varme i noen minutter (eller lav varme om du steker i panna). 

Om du vil gjøre en ekstra kreativ vri ut av kotelettmiddagen din, kan du ta en titt på oppskriftene under.

(Kilder: SNL, matprat.no, mattips.org)

1. Kotelett cordon bleu

DU TRENGER (til 4 porsjoner):
4 tykke nakkekoteletter av svin
2 ss Dijon-sennep eller vanlig sennep
4 skiver tykk ost
4 skiver tykk, røkt skinke
Salt og pepper
1 dl hvetemel
2 egg
1,2 dl brødrasp/griljermel
2 ss olje/smør til steking
1 sitron

SLIK GJØR DU: 
1. Skjær et snitt i hver kotelett inn til beinet. Brett koteletten åpen og smør på et lag med sennep. Legg inn ost og skinke, ha på salt og pepper og klem koteletten sammen. 

2. Visp sammen egg med salt og pepper i en dyp tallerken, ha mel i en annen og brødrasp i en tredje. 

3. Bruk en panne med litt over middels varme, ha i litt smør eller olje.

4. Ha først mel på koteletten, så eggeblandingen og til slutt brødrasp/griljermel. 

5. Stek koteletten gyllen, ca. 4 minutter på hver side. De kan gjerne etterstekes i ovnen på 180 ˚C i 5-10 minutter, alt etter hvor store og tykke kotelettene er. 

2. Sommerkotelett med indisk vri

DU TRENGER (til 4 porsjoner): 
4
sommerkoteletter
1 pakke sjampignon
6-8 små løk
2 fedd hvitløk
1 rød chili
2 ss rød currypasta, garam masala eller tørket karri
3 dl kokosmelk
1 lime
1 ts salt

Tilbehør:
Yoghurt naturell med salt, finhakket agurk og sitron
Sukkererter og grønne bønner, blansjert og vendt i olje og sitron

SLIK GJØR DU: 
1. Bruk en gaffel og stikk mange hull gjennom hver kotelett, da blir de raskere gjennomstekt. Ha på salt og pepper. 

2. Bruk en varm grill eller panne og stek kotelettene, sopp, hvitløk, chili og løk gylne. Bruk ei gryte og fres krydderet i litt olje. Tilsett koteletter og grønnsaker. Hell over kokosmelk. La putre under lokk til kjøttet er mørt og slipper beinet, ca. 1 time. 

3. Smak til med lime og salt. 

3. Svinekotelett med eple, fennikel, salat og urteolje

DU TRENGER (til 4 porsjoner): 
4
svinekoteletter

Marinade:
Salt og pepper
3 ss olje
1 ss balsamicoeddik (lys eller mørk)
1 fedd hvitløk

Salat:
2 epler
2 hele fennikel
Salt og pepper

Urteolje:
4 ss olivenolje
1 ss sitron
1 fedd hvitløk
1 ss estragon, fint hakket
1 ss persille, fint hakket
Salt og pepper

SLIK GJØR DU: 
1. Bruk en gaffel og stikk mange hull gjennom kotelettene. Bland ingrediensene til marinaden og ha den sammen med kjøttet i en pose. La det hvile et par timer om du har tid, eller minst 15 minutter om det er litt travelt. 

2. Bland ingrediensene til urteoljen.

3. Skjær eple og fennikel i tynne strimler (bruk hele fennikelen). Ha litt av urteoljen over salaten. 

4. Grill kotelettene på direkte varme. 3-4 minutter på hver side til de er gylne, la dem hvile noen minutter før servering. 

5. Server de ferdiggrillede kotelettene med deilig eple- og fennikelsalat. 

PS: Kotelettene kan også stekes i panne.