Karamellpudding skal være laget med med ekte vanilje, ha masse karamellsaus – og riktig konsistens. Her er oppskriften på ekte karamellpudding.

Alle bør oppleve Gundas karamellpudding

Når den er myk og dissende – da er den perfekt. Om bare hele verden hadde vært som Gundas karamellpudding, ville nok alle vært lykkeligere!

– Jeg har alltid elsket karamellpudding med karamellsaus. Det er fantastisk godt, spesielt når puddingen er har rett konsistens – myk og dissende, sier matblogger Gunda Djupvik.

Hun lager alltid karamellpudding i jula, og ellers i snitt fire-fem ganger i året.

– Men familien min mener nok at jeg burde lage det enda oftere. Det er i hvert fall alltid mye sukking og stønning rundt bordet, og den blir alltid spist opp, smiler karamellpudding-eksperten.

👇 Du finner Gundas oppskrift nederst i saken. Men her er noen tips å få med seg først:👇

KARAMELLPUDDING KREVER EKTE VANILJE

For å lykkes med Gundas oppskrift, er første bud at du koster på deg ekte vanilje.

– Det gir nemlig den beste smaken. De svarte, små prikkene i puddingen er beviset på at du virkelig bryr deg om dem du lager mat til, synes matbloggeren.

For øvrig er det essensielt at karamellpuddingen ikke er for fet, og at det blir nok karamellsaus.

– Det er faktisk kjempeviktig! For lite saus er alltid en nedtur, sier Gunda.

😋 MENS VI ER PÅ MYKE DESSERTER: Hvorfor er ikke alle hekta på fromasj?

PASS PÅ VARMEN

Et triks for å få den deilige myke og dissende puddingkonsistensen er å la den hvile litt før den settes inn i ovnen, slik at luftboblene får steget opp. Men aller viktigst er kontroll på varmen.

– Blir det for varmt kan puddingen nemlig begynne å «koke», noe som vil resultere i tørr, pipete og rar konsistens, forteller Gunda.

HMS-TIPS

Når du skal lage karamellpudding, er det en del HMS-utfordringer verdt å merke seg.

– For det første må du passe på så du ikke brenner deg når du skal glasere formen med karamell, advarer Gunda.

Vær også forsiktig med det varme vannbadet. Gunda pleier alltid å ta ut karamellpuddingen når den er ferdig, og la vannbadet stå igjen i ovnen til det har blitt kaldt.

– Å balansere ut ei diger langpanne med kokende vann kan bli en katastrofe, og medføre skåldede legger.

LES OGSÅ: Oreo-iskake med kun 3 ingredienser

BEGYNN I GOD TID 

Karamellpuddingen må du lage senest dagen før den skal serveres. Men om du vil at den skal være ekstra god, bør den være klar to-tre dager i forveien.

– Det er et supert triks å la den stå lenge, fordi det lar karamellsmaken trenge enda mer inn i puddingen. Pakket i plast holder den seg minst fire-fem dager i kjøleskapet, forteller Gunda, som står bak bloggen Alt godt.

Sausen blir til ved at det karamelliserte sukkeret smelter sakte sammen med fløtemelken i puddingen.

– Så om den får stå i flere dager vil du også få mer saus enn hvis den bare står over natta.

LES OGSÅ: Budapestrullen fortjener å gjøre comeback!

🍮 Oppskrift på karamellpudding 🍮

Hvis du ikke har kremfløte, går det fint å bytte den ut med helmelk, altså totalt 9 dl melk i stedet for 6 dl melk og 3 dl fløte. 

DU TRENGER: 

1,5 dl sukker
1 vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker) 
6 dl helmelk
3 dl kremfløte
6 ss sukker
8 egg

SLIK GJØR DU: 

1. Smelt 1,5 dl sukker i ei stekepanne. Ikke rør rundt før helt på slutten. Hell det i en 1,5 liter brødform og vend formen litt rundt, slik at det dekker bunnen og litt av veggene i formen. Bruk grytelapper, for formen blir veldig varm! La det avkjøle. 

2. Splitt vaniljestanga på langs, skrap ut de små svarte frøene og ha frø og stang i ei gryte sammen med melk, fløte og 6 ss sukker. Kok opp og la blandingen avkjøle litt. Pisk eggene lett sammen. Hell melkeblandingen over eggemassen mens du rører godt. 

3. Sil blandingen over i den glaserte formen. La formen stå i 10 minutter før du setten den i ovnen. 

4. Stek puddingen på 125 ˙C i vannbad på nederste rille. Formen skal stå i ei langpanne fylt halvt opp med varmt vann. Kok gjerne opp vann i vannkokeren eller en kjele, det tar lang tid å koke opp vann i langpanna. 

5. Stek puddingen i 1 1/2 time. Stikk en kniv inn i puddingen og sjekk at det ikke kommer melk piplende fram, da er puddingen ferdig stekt. La vannet i langpanna avkjøle i ovnen med døra åpen. 

6. La puddingen stå til dagen etterpå før du vender formen på et fint, avlangt fat. (Den kan godt stå lenger, så lenge den står kaldt. Karamellsmaken blir bare mer intens). Nå har væsken fra puddingen gjort karamellen om til karamellsaus, og det smaker himmelsk!

7. Pisk gjerne litt krem og server til.