Foto: Hampus Lundgren

«Alle» julerestene passer i denne potetvaffelen

Ble det noen mandelpoteter igjen etter de digre julemiddagene, og kanskje noe pinnekjøtt, røkelaks, spekemat eller ribbe? Her får du brukt opp alt!

I jula lager vi gjerne for mye mat i frykt for å ha for lite. Og da blir det som regel en del rester igjen. Men vi kan jo ikke kaste all den digge restematen!

Heldigvis har kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang et knalltips til hvordan du kan trylle om restene til en fantastisk spennende middagsrett eller juletapas.


Ann Kristin Møsth Wang. FOTO: Per Sollerman. 

– Lag potetvafler av kokte mandelpoteter, litt rømme eller crème fraîche, egg, melk, mel og bakepulver, så er det bare å toppe med det du har av rester, tipser Ann Kristin. 

Her vil det for eksempel smake helt ypperlig med alt fra ribbe og pinnekjøtt til røkelaks, spekemat og rømme.

LES OGSÅ: Du kan også lage søte potetkaker av potetrestene

👇 Du finner Ann Kristins suverene oppskrift på potetvafler lenger ned. 👇


FAVORITTOPPING 1: Fenalår, rømme, rødkål og vårløk er perfekt blanding av salt, syrlig og litt krønsj.

ENKELT Å LAGE POTETVAFLER

Røra til potetvaflene lager du ved å mose mandelpotetene, røre inn resten av ingrediensene, for så å la det svelle et kvarters tid.

– Bruk helst en håndvisp, og pass på at du ikke rører eller visper for mye luft ut av røra, ellers kan vaflene bli flate og harde, advarer Ann Kristin.

Deretter er det bare å fyre opp vaffeljernet og steke tjukke, gylne og lekre potetvafler.

😮 LES OGSÅ: Den populære pinnekjøttsuppa fra restaurant LOKK


FAVORITTOPPING 2: Røkt laks, rødløk og dill er noe mange av oss har i kjøleskapet.

TOPP MED RESTER AV JULEMAT

Til potetvaflene fungerer alle mulige slags smakskombinasjoner du liker med typisk julemat.

– Det er det som er så genialt med disse. De smaker nydelig til alt det salte i jula, enten det er middagsrester eller pålegg. Kanskje utenom lutefisk da, ler kokken, som driver Kampen Bistro i Oslo.

LES OGSÅ: Lag Hitcchikers steambuns til ribberestene

ELSKER RESTER

Ann Kristin er ydmyk over at hun er så heldig å ha så mye godt på bordet i jula, og har stor respekt for arbeidet som ligger bak råvarene.

– Derfor er jeg veldig opptatt av å bruke alle restene til noe godt. Heldigvis elsker jeg rester! Andre gode ting jeg lager med restematen i jula er ragu av pinnekjøtt til pastaen i januar, saltlapskaus av pinnekjøttkraften og pulled pork av ribben, tipser kokken.

LES OGSÅ: Se alt du kan hive i vaffelrøra!


FAVORITTOPPING 3: Revet pinnekjøtt, Snøfrisk, eplebiter og gressløk. Original og veldig god kombo!

Oppskrift på potetvaffel til julerestene

DU TRENGER: 

300 g skrelt og kokt mandelpoteter
1 ss smør
1 dl rømme eller crème fraîche
2 egg
100 g hvetemel
1 ts bakepulver
1,5 dl melk

 SLIK GJØR DU: 

1. Mos potetene forsiktig, og ha potetmosen over i en bolle.

2. Rør inn smør, rømme, egg, mel og bakepulver. Spe røra med litt melk til du får en tjukk «vaffelrøre». Smak til med salt og pepper, og evt. litt revet muskatnøtt. La røra svelle 15-20 min.

3. Stek tjukke og gylne potetvafler i et godt smurt vaffeljern.

4. Legg på det du måtte ha av rester, som pinnekjøtt, ribbe, røkelaks, fenalår, rømme, potetsalat, etc.