tallerken med arabisk gryte

Arabisk gryte er dømt til å bli en klassiker

Arabisk gryte oppfyller alle krav til en middagsklassiker. Denne blir garantert en ny favoritt!

Det er lett å gå seg bort i vante middagsrutiner. Fortvil ikke, denne gryten er dømt til å bli en ny favoritt i husholdningen.  

 

Den «norske» klassikeren arabisk gryte oppfyller nemlig alle de syv kriteriene til en hverdagsmiddag (synes vi): 

1. Få ingredienser 

Du trenger kun syv ingredienser for å lage arabisk gryte. Sannsynligvis har du mesteparten av dem liggende i skapene fra før. 

2. Billig 

De syv ingrediensene blir til sammen en billig middag: Karbonadedeig (eller kjøttdeig), poteter, løk, tomatpuré, buljongterning, salt, pepper. That's it! 

3. «Alle» liker den 

Arabisk gryte er i utgangspunktet bare krydret med salt og pepper, og vil ikke skremme vekk kresne ganer. 

Her er det naturligvis en åpning for å tilsette krydder etter ønske. Hvis du vil kan du for eksempel smake den til med malt koriander, paprika, spisskummen og tørket oregano.

4. Den er rask 

Mange gryteretter må koke i evigheter. Men arabisk gryte trenger kun å putre i 25-30 minutter før den er klar for servering. 

5. Den er allergivennlig 

Tove Johansen, som driver bloggen Uten alt med fokus på god allergivennlig mat, stiftet bekjentskap med arabisk gryte for første gang da hun var på besøk hos en kollega. Hun falt umiddelbart for den smakfulle retten og har siden delt den med sine lesere på bloggen.

- Den er kjapp å lage, og har enkle, lett tilgjengelige ingredienser man ofte har i huset. Dessuten er den super med tanke på allergier! I alle fall de allergiene vi har i familien vår, som er gluten, melk, soya, nøtter, fisk, skalldyr og hvitløk, forteller Johansen, som har servert den til både små og store med stort hell.

6. Like god (eller bedre) dagen etter 

Gryteretter smaker som vanlig alltid enda bedre dagen etter, så ikke nøl med å lage en ekstra stor porsjon når du først er i gang.

7. Den er såre enkel å lage  

Å lage gryta er lett som en lek. Bare se her:

   > Dette er middagene bloggerne ALDRI blir lei av

Steg 1

Gjør klart ingrediensene: Del poteter og løk i skiver.

Steg 2

Brun karbonadedeigen og legg den lagvis i en kjele sammen med potet og løk. Start med kjøtt og avslutt med løk. Fortsett å legge lagvis til alle ingrediensene er brukt opp.

Steg 3

Varm opp buljongen og rør inn tomatpureen. Hell dette over i kjelen. Kok opp og la det småputre på lav varme i 25-30 minutter, eller til potetskivene er møre.

Steg 4

Ferdig! Server gjerne med en frisk salat. 

Arabisk gryte (4-6 porsjoner)

Dette trenger du:

500 g karbonadedeig (eller kjøttdeig) 
1 kg poteter
2 løk
Salt og pepper
5 dl varm buljong (vann med 1 buljongterning eller tilsvarende mengde konsentrert fond)
2-3 ss tomatpuré

Slik gjør du:

1. Brun karbonadedeigen i en stekepanne. Skrell og skjær opp poteter og løk i skiver.

2. Legg et lag karbonadedeig i en kjele, og legg så et lag potetskiver og løk på toppen. Fortsett å legge kjøtt og potet/løk lagvis i kjelen helt til alt er brukt opp. Salte og pepre mellom lagene.

3. Rør tomatpureen inn i den varme buljongen, og tøm den over innholdet i kjelen. Kok opp, legg på lokk og la gryta småkoke på lav varme i 25-30 minutter, eller til potetskivene er møre.

4. Server gjerne sammen med salat eller dampede grønnsaker.

Tips: Du kan tilsette krydder som for eksempel malt koriander, paprika og spisskummen, og/eller litt tørket oregano.