Bakt potet med skagenrøre smaker himmelsk! Med majones, lakserogn, reker, rømme, løk og dill renner det bokstavelig talt over av godsaker.

Lyst på het potet med havsmak? Prøv bakt potet med skagenrøre

Det fins faktisk ingen grenser for hva du kan fylle bakt potet med. Deilig skagenrøre med reker, majones og lakserogn får definitivt pallplass!

Du skulle kanskje tro at skagenrøre kommer fra selve Skagen i Danmark, omkranset av måkeskrik, sandstrender og lune, danske vertshus. Men neida.

Skagenrøre er faktisk oppfunnet av en svenske, og spør du etter skagenrøre i Danmark, er det ikke sikkert at de skjønner hva du mener ...

Slik ble skagenrøre til

I 1956 seilte den svenske kokken Tore Wretman regatta utenfor Skagen, og han smelte sammen et måltid av det han fant ombord i båten: Egg, olje, reker, løyrom, dill, sitron og brød. Han vispet sammen en majones, blandet i resten og danderte på et ristet brød. 

Da noen av mannskapet spurte hva han ville kalle denne lekre retten, skuet han utover havet og så konturene av nordspissen på Jylland. 

– Det er jo en typisk Toast Skagen, utbrøt han, ifølge Aftonbladet.

Så takk til den svenske kokken for oppfinnsomheten!

PRØV OGSÅ: Kald avokadosuppe med krabbe 🍵


GOD SOM PÅLEGG: Blir det noe til overs, kan du bruke det som pålegg eller dipp. 

Varianter av skagenrøre

Skagenrøre er kanskje mest vanlig å bruke på ristet brød, men du kan også bruke den som dipp, eller som fyll i bakt potet. Og selv om den originale skagenrøren ble laget med reker, er det lov å leke seg litt og bruke andre av havets beboere. 

For en litt mer eksklusiv variant kan du for eksempel bruke hummer, kreps eller krabbe. 

🍣TIPS! Hjemmelaget sushi med krabbe 🍣

Bakt potet – med eller uten folie?

Bakepoteter skal det være litt størrelse på. Hvor lenge de skal stå i ovnen kommer an på hvor store de er (våre poteter tok ca. 1 time og 20 min). Sjekk med en skarp kniv eller strikkepinne om de er møre. 

Du kan bake poteter både med og uten aluminiumsfolie. Baker du i ovnen (og ikke rett på glør) er det egentlig ikke nødvendig med folie. Uten folie blir skallet sprøtt, så gni det med litt olje og guff gjerne opp varmen litt mot slutten.

🦀FRISTELSE: Krabbekaker med asiatisk vri 🦀

Et tips til ekstra god smak og sprøtt skall, er å strø masse grovsalt på stekebrettet. Da trekker du væske ut av skallet og gjør det ekstra sprøtt.

Uansett om du bruker folie eller ikke, bør du prikke poteten med en gaffel først slik at skallet ikke blåser seg opp og sprekker.

Skjær et kryss i poteten, klem litt på den fra undersiden så den åpner seg, og hell i deilig skagenrøre. Nam! 

Kilde: aftonbladet.se, nrk.no


MYE DILL: Dill er vesentlig i skagenrøre, både finhakket i selve røra og som pynt. 

Bakt potet med Skagenrøre

DU TRENGER (til 4 personer): 
100 g rensede reker, grovhakket
1/2 rødløk, finhakket
2 ss finhakket dill
Salt og pepper
2 ss majones
1 skvis sitronsaft
4 ss rømme
4 ts lakserogn (eller annen oransje rogn)

SLIK GJØR DU:  

1. Forvarm ovnen til 225 ˚C. Prikk potetene med en gaffel. Pakk dem i folie om du foretrekker det, men for å få sprøtt skall kan du gni dem med litt olje og bake uten folie. 

2. Bak potetene i ca. 1 time og 20 minutter (kommer an på størrelsen).

3. Bland majones, rømme, dill, rødløk, sitronsaft og grovhakkede reker. Salte og pepre etter smak.

4. Snitt bakepoteten i toppen og klem den åpen. Scoop ut litt av fyllet og fyll poteten med deilig Skagenrøre. På toppen legger du en klatt rogn.

Oppskrift: Helle Øder Valebrokk