Asiatisk blåskjellgryte. Blåskjell med kokosmelk, lime, chili og koriander er herlig eksotisk, og med ris til blir det en mettende gryte med fantastiske smaker.

Blåskjell med asiatiske smaker er genial mat når det er kaldt ute

Blåskjell er luksusmat! Og med dette tilbehøret tar blåskjellgryta steget opp på himmelsk nivå.

Blåskjell er typisk sommermat for mange. Det skal være måkeskrik og sol og saltvannsprøyt, og så snart høsten kommer glemmer vi blåskjellene og setter over høstgryta i stedet. 

Blåskjell med østlige smaker

Høstgryte kan imidlertid være så mangt. Faktisk burde blåskjellgryte være både typisk høstgryte og vintergryte. Det er nemlig i den kalde årstida at blåskjellene er aller best, så her er det bare å meske seg!

🐟Tips! Fristende fiskesuppe på fransk vis🐟

Blåskjellene skal bare dampes i noen minutter til de åpner seg, så er de ferdige. Så enkelt er det! Så er spørsmålet hva du skal dampe dem i. Det er her alle variasjonsmulighetene ligger. 

Denne gangen har vi valgt en liten flørt med smaker fra Østen, med blant annet kokosmelk, lime, soyasaus og chili. Med ris til blir dette en mettende gryte som godt kan bli en gjenganger utover vinteren!

🦀PRØV OGSÅ: Krabbekaker med asiatisk vri 🦀


LIVSTEGN: Legg blåskjellene i en sil og skyll dem i kaldt vann. De som ikke klapper igjen av det kalde vannet, går i søpla.

Slik behandler du blåskjell

1. Kjøp gjerne vakuumpakkede blåskjell i butikken. De holder noen dager i kjøleskapet og du trenger ikke engste deg for at skjellene skal kveles. Kjøper du blåskjell i nett og legger dem i en pose, må du huske å pakke dem ut når de skal i kjøleskapet. Riktignok tåler de å holde pusten litt lenger enn oss (det er ikke derfor de er blå!), men de bør få ligge åpent i nettet sitt i kjøleskapet.

2. Skyll skjellene i kaldt vann. De som ikke lukker seg, eller som har knust skall, er døde og må kastes. 

3. Blåskjellene skal dampe i noen minutter (se full oppskrift og framgangsmåte nederst i saken), og hvis det er noen skjell som ikke åpner seg når de blir dampet, skal de også kastes. 

Forhåpentligvis er de fleste skjellene spiselige, og da er det bare å hogge inn!

PRØV OGSÅ: Blomkålsuppe med kamskjell og chorizo


AKKURAT PASSE: Når blåskjellene har åpnet seg, er de ferdige. Ikke la dem dampe lenger enn nødvendig, da blir de bare seige. 

Asiatisk blåskjellgryte

DU TRENGER (til 4 personer):
2 nett
blåskjell
2 bokser kokosmelk
2 lime
2 gulrøtter
1 rød paprika
1 ss solsikkeolje (eller soyaolje)
2 sjalottløk, finhakket
1 rød chili, skåret i tynne skiver
2 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
3 ss Ketjap Manis (soyasaus)
Frisk koriander
2 ts fiskesaus (kan sløyfes)
1 lime
Jasminris

SLIK GJØR DU:

1. Sørg for å ha posen med blåskjellene åpen slik at skjellene får luft. Legg blåskjellene i kaldt vann. Kast de som er knust eller skadet.

2. Kok ris som anvist på pakken.

3. Skrell gulrøttene og skjær dem i tynne staver. Finhakk løk og hvitløk. Skjær paprika i biter.

4. Finn frem en tykkbunnet gryte. Mykne løk og hvitløk i oljen på medium varme. Tilsett paprika og gulrøtter. Hell på fiskesaus, Ketjap Manis (soyasaus) og kokosmelk. Kok opp.

5. Legg i blåskjellene og chili. Sett på lokk. Når skjellene er åpne (etter ca 5 minutter), er gryta klar. Skjellene som ikke åpner seg, spiser du ikke.

6. Dryss over frisk koriander. Server med limebåter og ris.

OPPSKRIFT: Helle Øder Valebrokk