Budapestrullen fortjener å gjøre comeback

Vi snakker jo ikke om hvilken som helst rullekake. Budapestrullen ligner faktisk på kvæfjordkake. Nå våkna du, tenker vi!

Budapestrull er en gammel klassiker, og vi må for all del sørge for at den ikke går i glemmeboka!

– Budapestrull er en av mine favorittkaker. Deilig nøttemarengs med krem, aprikos og mandarinbåter – kan man be om mer, jubler matblogger Josefine Andersen-Eikeri.

Hennes forføreriske rullekake er luftig, porøs, sprø, myk, frisk og søt – alt på én gang. Mye mer spennende enn standardrullekaka med syltetøy. 

Og nei, den er ikke så mye vanskeligere å lage enn ei vanlig rullekake. Forskjellen er hovedsakelig at budapestrullen har en nøttemarengs som gir et sprøtt element, samt at kremen er en del av fyllet.

LYST PÅ NOE SKIKKLIG LETTVINT?: Prøv blåbærpai med smuldretopping

🍊 Josefines budapestrull med mandarinbåter 🍊

DU TRENGER: 

Nøttemarengsbunn:
6 eggehviter
3 dl sukker
100 g malte, ristede hasselnøtter 
1 pk. vaniljesauspulver (skal ikke kokes)
Melis (til å strø på kaka etter den er stekt)

Fyll:
Aprikossyltetøy
3 dl kremfløte
2 ss sukker
Ferske mandarinbåter skåret i biter (evt. klementin, appelsin)
60 g hakkede hasselnøtter til topping og fyll

SLIK GJØR DU – STEG FOR STEG

STEG 1: RIST HASSELNØTTENE OG FJERN SKALLET

Rist 160 g hasselnøtter i ca. 5-7 min. i ovnen på 200 ˙C varmluft. Dette gjør at skallet løsner, så det lett kan gnis av med et tørt kjøkkenhåndkle. Legg 60 g hasselnøtter til side til senere.

STEG 2: KVERN HASSELNØTTENE

Finmal hasselnøttene med en stavmikser eller i en blender. Ha over 1 pakke vaniljesauspulver (uten koking).

STEG 3: PISK MARENGS

Sukker og eggehviter må piskes til ordentlig stiv marengs. For å lykkes er det essensielt med helt rent utstyr (gni gjerne bollen inn med sitronsaft) og eggehviter uten spor av eggeplomme.

Vend vaniljesauspulver og de finmalte nøttene inn i marengsen med en slikkepott.

LES OGSÅ: 3 langpannekaker du kan lage av 1 røre

STEG 4: STEK BUNNEN

Forvarm ovn til 180 ˙C over- og undervarme. Bre nøttemarengsen i et jevnt lag over en bakepapirkledd langpanne og sett midt i ovnen i 25-30 min.

Blir kaka for stiv/brent, vil den lett brekke når du prøver å rulle den sammen, så følg nøye med. Men skulle den bli for godt stekt, er det ikke nødvendigvis krise! Kaka kan alltids reddes ved å dele bunnen i to og plassere den ene delen over den andre med fyll imellom.    

Ta kaka ut av ovnen og avkjøl noe. Strø litt melis over. Legg et bakepapir over kaka og legg undersiden av et annet stekebrett over det igjen. Ta tak i begge stekebrettene og snu kaka rundt. Fjern bakepapiret veldig forsiktig.

STEG 5: PISK KREM

Pisk 3 dl kremfløte stivt med 2 ss sukker. Easy peasy!

STEG 6: FORDEL FYLL 

La bunnen avkjøles noe, men ikke for mye, før fyllet tilsettes. Er bunnen for kald, kan kaka lett brekke når du ruller den. For varm bunn kan føre til at den piskede kremen smelter og renner utover.

Ha et lag aprikossyltetøy over kaka og topp dette med et lag pisket krem (ikke bre det for nær kantene på kaka). Grovhakk resten av hasselnøttene som ble lagt til side. Strø halvparten over fyllet.

STEG 7: RULL SAMMEN KAKA

Bruk bakepapiret kaka ligger på til å rulle den stram og fin (så den ikke blir for flat). Dryss resten av de hakkede hasselnøttene på toppen.  

OBS! For mye fyll gjør kaka vanskelig å rulle. Et lurt triks er derfor å ikke spre fyllet helt ut i kantene ettersom dette automatisk vil fordele seg under sammenrulling.

Settes i kjøleskap eller serveres umiddelbart. Kaka er vel så god – om ikke bedre – dagen etter. Endestykkene skjæres av før servering.

LES OGSÅ: Brownies og ostekake sammen? Det er godt, det ... 

ALTERNATIVT FYLL

Nå som vi er midt inne i julesesongen, er klementiner en selvsagt ingrediens i budapestrullen, men her er variasjonsmulighetene mange. 

– Sitrusfrukter som appelsin, mandarin og klementin tilfører et friskt og syrlig element, samt litt ekstra tekstur og tyggemotstand. Ekstra godt blir det om du tilsetter litt hakkede hasselnøtter i denne miksen, synes Josefine, som driver matbloggen josefinesmatgleder.