Dette er norgesmesterens hverdagsburger

Også vinnere av burger-NM spiser hverdagsburgere. Se norgesmesterens fristende burger som hun nyter midt i uka!

Norsk-amerikanske Ann Vestgren gikk til topps i burger-NM med sin fantastiske burger. Men hun spiser ikke bare prisvinnende burgere – hun lager gjerne enklere burgere til hverdags også. 

– En burger er jo så enkel å spise, du kan ta den i hendene og spise mens du går, og den går fort å lage, forteller Norgesmester i burgerlaging Ann Vestgren. 

Hun forteller at burgere er en stor del av den amerikanske kulturen hun har vokst opp med. Ann kommer fra det store USA, og i møtet med Norges matkultur fikk hun seg et lite burger-sjokk: 

– Alle gjorde det samme når de lagde burgere; de pøste på med salatdressing, majones, og store brød. Jeg syns det var leit, for hvis du putter for mye så vil dette bare kamuflere kjøttsmaken. Jeg ville vise at du kan lage en fantastiskburger med færre ingredienser.

Følger du disse tre retningslinjene, er du garantert en så deilig hverdagsburger at du skulle ønske hver dag var mandag!

1. Keep it simple

En prisvinnende burger skal være stappfull av ingredienser, tror vi. Men Ann Vestgren påstår det motsatte.

– «Always keep it simple», sier Ann.

– Det er alltid vanskeligere å holde det enkelt når man lager burger, for da blir det plutselig mer fokus på hver ingrediens, og du må være sikker på at hver ingrediens smaker kjempegodt.
Foto: Maria Bondeson. 

2. Kjøttet er stjernen

Det viktigste i en hverdagsburger – eller en hvilken som helst burger – det er kjøttet. 

– Vi bruker ikke mye salat på burgerne i USA, sier norsk-amerikaneren. 

– Det viktigste er smaken av kjøttet, og at burgerens andre smaker komplementerer kjøttet. 

Ann bruker høyrygg til sin kjøttkarbonade, men du kan også bruke vanlig kjøttdeig.

Foto: Maria Bondeson. 

– Noen tror de må blande inn brødbiter eller egg i kjøttdeigen i håp om å gjøre karbonaden mer spennende. Ikke gjør dette, pass heller på at karbonaden består av godt, ferskt kjøtt, sier Ann.

LES OGSÅ: 3 smaksrike toppinger til burgeren du neppe har prøvd før

3. Følg med 

Hvis du har kvernet kjøttet ditt selv, kan du servere burgeren medium stekt. Det bør du kun gjøre om du kverner kjøttet selv. Ved bruk av ferdig kjøttdeig bør du ifølge Mattilsynet alltid gjennomsteke burgeren. 

– Jeg anbefaler å servere kjøttet medium stekt. Hvis du bruker elektrisk grill burde du aldri ha på høyeste varme, da blir fort utsiden brent og innsiden rå. Hold den på nivå 6-7.

Usikker på om kjøttet er medium stekt? Finn ut ved å klemme litt på karbonaden. Om det pipler ut litt rosa saft så er burgerkjøttet perfekt.

– En karbonade som er «well done», altså stekt lenger enn til medium, vil ikke slippe ut noe saft fordi stekingen tørker ut kjøttet, sier NM-mesteren.

Hun påpeker at færre ingredienser aldeles ikke betyr færre smaker. Målet er å finne en god balanse av smaker og tekstur. 

– En burger må være saftig, med litt krønsj. Den burde ha noe søtt, noe salt, og noe surt. Det handler om å finne balansen mellom de forskjellige smakene. Hvis du fokuserer på å få med disse smakene og holde burgeren enkel, så vil du ende opp med den perfekte burgeren.


Foto: Maria Bondeson. 

PRØV NORGESMESTERENS HVERDAGSBURGER:

DETTE TRENGER DU: 

300 g kjøttdeig (helst kvernet selv av storfebryst og høyrygg) 
1 skive Norwegia 
2 tykke baconskiver
5-6 jalapeños (oppkuttet på glass)

Coleslaw: 

Rå, strimlet kål og strimlet gulrot (lag selv eller kjøp ferdig) 
1 grønt eple
1 dl
creme fraiche
2 dl majones
1 sitron (juicen fra)
Litt salt 

SLIK GJØR DU: 

1. Bland sammen dressingen til colesalwen, og skjær eplet i tynne skiver. Bland dressingen og epleskivene sammen med strimlet kål og gulrot.

2. Ta salt og pepper på kjøttet og legg den på grillen eller en stekepanne. Hvis du kvernet kjøttet selv: Stek kjøttet ca. 3 minutter på den ene siden, til du ser at kjøttet er halvstekt. Hvis du bruker ferdig kjøttdeig, steker du burgeren på begge siden til den er gjennomstekt. 

3. Flipp kjøttkarbonaden, og legg en skive Norwegia oppå kjøttet med en gang så osten får smelte på kjøttet. Legg så to stekte skiver bacon oppå osten, og fem til seks jalapeños.

5. Til slutt tar du en stor skje med coleslaw på toppen. Burgerbrødet skal ikke være større enn burgeren, det skal passe akkurat og du skal nesten se tilbehøret tyte ut under brødet.

6. Server og nyt – en helt vanlig hverdag!