Denne daimkaken i langpanne tar faktisk kaka

Denne daimkaken i langpanne kan du ta med i alskens anledninger – med garantert suksess. «Alle» elsker nemlig Maries nye favorittkake!

– Det er ingen overdrivelse: Alle elsker denne kaken, absolutt alle jeg har servert den til! lokker Marie H. Roald, dessert- og kakeeksperten bak bloggen The Vanilla Monologues.

Hennes nye favorittkake er en skikkelig ‹‹hit›› på kakebordet, og danker greit ut ferdigkaken du finner i frysedisken. Den bør absolutt prøves – bare hør her:

  • Himmelsk nøttebunn som er sprø utenpå og seig inni – og med hakket Daim-sjokolade
  • Fløyelsmyk gul krem med vanilje fra ekte vaniljestang – slik du kjenner den fra suksessterte
  • Topping av smeltet sjokolade og knust Daim  

Kjenn godt etter nå... Klarer du virkelig å motstå denne kaken?

– Den er så innmari god! jubler Marie.

LES OGSÅ: Fru Timians teknikk garanterer perfekt gul krem

– IKKE VANSKELIG Å LAGE DAIMKAKE


Foto: Marie Roald.

Marie lover at daimkaken hennes ikke er spesielt vanskelig å lage, men innrømmer at den er litt mer tidkrevende enn de aller enkleste kakene: 

– Du må tross alt både finhakke nøtter, piske marengs, koke krem og piske smør inn i kremen, så du bør helst skal ha litt god tid, forteller hun – og legger til:

– Men, om du får pisket en fin og stiv marengs til bunnen og laget en vellykket basis for suksesskremen, er du så godt som i mål. 

Kaken kan praktisk nok lages opptil tre dager i forveien, og oppbevares tildekket i kjøleskapet.


Foto: Marie Roald. 

REN OG TØRR BOLLE

For å få stiv marengs er det helt avgjørende at bollen du bruker er 100 prosent ren. Tørk gjerne over med noen dråper sitronsaft eller eddik – for sikkerhets skyld.

 – Pass på at eggehvitene er uten skall eller eggeplomme. Piske de deretter litt mer enn halvstive før du begynner å tilsette melisen litt etter litt – helt til du har en blank og hvit marengs, forteller Marie.


Foto: Marie Roald.

Når marengsen er ferdig, vender du inn hakkede nøtter og Daim-sjokoladen.


Foto: Marie Roald.

– Variér gjerne med de nøttene du liker best. Valnøtter vil for eksempel smake nydelig her, tipser Marie.

Smør deretter marengsen ut på en bakepapirkledd stekeplate.


Foto: Marie Roald.

Nå gjenstår det bare å steke bunnen. Dette tar cirka 30 minutter, men vær nøye med å ikke oversteke marengsen –­ den blir raskt tørr!

FORLAT ALDRI KREMEN

– Suksesskremen må aldri kokes på for høy varme eller for lenge, slik at den skiller eller klumper seg, sier Marie.

Derfor: Bruk lav varme. Og: forlat aldri kremen mens du lager den, advarer Marie.


Foto: Marie Roald.

Rør kontinuerlig, helt til konsistensen ligner litt på tykk yoghurt. Kremen vil dessuten tykne enda litt mer under avkjøling.

Deretter skal den overføres til en bolle for kjøling.

– Følgende er kjempeviktig på dette stadiet: Huske å sile kremen. Det er nemlig silingen som gjør kremen så fløyelsmyk og herlig. Her vil du også kunne luke bort eventuelle klumper eller snerk, forteller kakefantasten.


Foto: Marie Roald.

Suksesskremen blir ekstra fyldig og deilig ved å piske inn smør. 

Her er det særlig to ting som er viktig å huske på:

– Kremen må være romtemperert når du gjør dette. Og du bør bruke romtemperert smør for å være sikker på å unngå små smørklumper i kremen, forklarer bakebloggeren.


Foto: Marie Roald.

PYNT KAKEN!

Da gjenstår det bare å bre suksesskremen på bunnen, og pynte kaken!


Foto: Marie Roald.

– Du bestemmer selv hvor mye Daim du vil ha på toppen, samt om du vil knuse den i bittesmå biter eller i store deilige chunks, avslutter Marie.


Foto: Marie Roald.

LES OGSÅ: Denne sjokoladekaken i langpanne er supersaftig!

DAIMKAKE I LANGPANNE MED NØTEBUNN OG GUL KREM 

DETTE TRENGER DU:

Til 1 langpanne, 30x40 cm.

Bunn: 

6 eggehviter
250 gram melis
120 gram mandler
80 gram hasselnøtter
1 ts bakepulver
150 gram Daim

Suksesskrem: 

6 eggeplommer
150 gram hvitt sukker
2 dl kremfløte
1 vaniljestang, frøene
125 gram meierismør

Pynt:

100 gram kokesjokolade
100 gram melkesjokolade
1 ss Delfiafett
250 gram Daim


Foto: Marie Roald. 

SLIK GJØR DU:

Bunn:

1. Pisk eggehviter stive, og tilsett melis litt etter litt – til du har en blank og hvit marengs.

2. Hakk opp mandler og hasselnøtter, og vend dem sammen med bakepulveret. Rør inn nøttene og bakepulver i marengsen.

3. Grovhakk Daim og vend inn.

4. Bre utover en bakepapirkledd langpanne og stek på 175 grader i ca. 30 minutter. Ikke bre marengsen helt ut til kanten, den kommer til å vokse litt under steking.

5. Avkjøl i pannen.

Gul krem: 

1. Ha eggeplommer, sukker, kremfløte og frøene fra en vaniljestang (del vaniljestangen i to og skrap ut frøene) i en kasserolle.

2. Varm opp under omrøring, til kremen såvidt bobler. Du vil ikke at kremen skal koke, men småboble slik at kremen tykner. Rør kontinuerlig til du har en krem med konsistens som litt tykk yoghurt. Kremen vil tykne mer under avkjøling.

3. Sil kremen over i en stor bolle, og la den kjøle til romtemperatur på kjøkkenbenken. På denne måten får du luket vekk rusk og eventuelle eggebiter, og kremen blir fløyelsmyk.

4. Når eggekremen er romtemperert, tilsetter du smør i små terninger mens du pisker. Pass på at smøret også er ved romtemperatur slik at det enkelt blandes inn. Fortsett til alt smøret er pisket inn og du har en glatt krem. 

5. Bre over den avkjølte bunnen. 

Pynt:

1. Brekk opp sjokoladen i mindre biter og smelt sammen med Delfiafett på lav varme over vannbad eller i mikrobølgeovn. Hvis du bruker mikrobølgeovn er det viktig å smelte i korte intervaller på cirka 5 sekunder av gangen.

NB: Rør godt mellom hver gang for å unngå at sjokoladen brenner seg.

2. Ringle smeltet sjokolade over kaken.

3. Knus Daim i mindre biter, og strø over kaken.

Sett gjerne herligheten i kjøleskap en time eller to, hvis du ønsker en litt fastere kake. 

Kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 3 dager.