De ultimate «Netflix-kjeksene» til seriehøsten

House of Cards-fan? Da trenger du en mørk, forførende kjeks med en syndig overraskelse i... Her er kjeksoppskriftene som matcher Netflix-favoritten din!

Endelig er seriehøsten i gang! Når vi skal krølle oss under pleddet og bruke et uanstendig antall timer i Netflix sitt mangfoldige univers, trenger vi noe skikkelig godt å kose oss med. 

Med «skikkelig godt» mener vi kjeks. Og vil du gjøre litt mer ut av det enn å slenge en pakke ferdigkjeks på bordet, kan kanskje matblogger Maria Bondesons skreddersydde «Netflix-kjeks» gjøre tv-kvelden enda bedre?

Hun har nemlig laget det perfekte følget til tv-kvelden: Fire ulike kjeks inspirert av forskjellige Netflix-serier. Her er det samme grunnoppskrift til alle kjeksene, så kan du tilsette all godisen du vil, alt etter hvilken serie du elsker. 

Hvilken serietype er du? 🎬 

FINN DIN KJEKS

1. ORANGE IS THE NEW BLACK-KJEKS

Denne kjeksen er for deg som følger dramaet i kvinnefengselet i serien Orange is the new black. Med tittelen som utgangspunkt har Maria laget en appelsinkjeks dyppet halvveis i appelsinkrokan-sjokolade.


LA DEG FENGSLE: Noen «synder» er heldigvis ikke straffbare. Bare utrolig gode. 

– Dette er definitivt en av favorittkjeksene mine. Jeg elsker å kombinere appelsin og sjokolade. Rett og slett en udødelig klassiker.

Orange is the new Black-kjeks

DU TRENGER (cirka 16 stk.): 

125 g Melange
125 g sukker
1 egg
1 ss vaniljesukker
185 g hvetemel
½ ts natron
Finrevet skall fra 1 appelsin
100 g mørk sjokolade, hakket
150 g appelsinkrokansjokolade (eller annen sjokolade du liker)

SLIK GJØR DU: 

1. Forvarm ovnen til 200 °C og gjør klar et stekebrett med bakepapir.


2. Ha margarin og sukker i en bolle, og miks til det er godt blandet. Miks inn egget, og deretter vaniljesukker, hvetemel og natron. Rør inn finrevet appelsinskall og hakket, mørk sjokolade.


3. Lag spiseskjestore kuler av deigen, og legg dem utover bakepapiret med litt mellomrom mellom hver. Trykk dem litt flatere.


4. Stekes på midterste rille i ca. 10 minutter. Avkjøles helt på rist.


5. Smelt appelsinkrokansjokoladen i mikrobølgeovn eller over et vannbad. Dypp halvdelen av hver avkjølte kjeks i den smeltede sjokoladen, og sett dem i kjøleskapet eller et kjølig sted til sjokoladen har stivnet.

2. STRANGER THINGS-KJEKS

Den andre kjeksen er for fans av den overnaturlige grøsserserien Stranger Things.


SKREMMENDE GODE: Litt barnslige, deilig seige og søte. 

– Denne foregår i barnas univers, og hva passer vel bedre da enn kjeks fulle av fargerikt og barnslig godteri, type smågodt? Noen vil smelte og få rar form under steking, slik at kjeksene rett og slett blir seende ut som en «strange thing».

Der stopper imidlertid likheten med serien. Det er nemlig ingenting som er skrekkelig med disse søte, seige og deilige kjeksene, lover matbloggeren.

Stranger Things-kjeks

DU TRENGER (cirka 16 stk.): 

125 g Melange
125 g sukker
1 egg
1 ss vaniljesukker
185 g hvetemel
½ ts natron
To store håndfuller fargerikt godteri (se tips)

SLIK GJØR DU: 

1. Forvarm ovnen til 200 °C og gjør klar et stekebrett med bakepapir.


2. Ha margarin og sukker i en bolle og miks til det er godt blandet.


3. Miks inn egget, og deretter vaniljesukker, hvetemel og natron. Tilsett godteriet og bland det inn.


4. Lag spiseskjestore kuler av deigen, og legg dem utover bakepapiret med litt mellomrom mellom hver. Trykk dem litt flatere med hendene.


5. Stekes på midterste rille i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

3. HOUSE OF CARDS-KJEKS

Den tredje kjeksen er for alle som tiltrekkes av den mørke spenningen i den politiske thrilleren House of Cards. Her følger vi et ektepar med en tilsynelatende perfekt fasade, men under lurer det alt fra skjulte allianser og hemmeligheter til drap og svik.


MØRKE HEMMELIGHETER: Kjeksversjonen av Frank og Claire Underwood ...

– Disse kjeksene har et perfekt, mørkt og forførende ytre, men inni lurer det en syndig overraskelse – nemlig deilig salt karamell, smiler Maria.

Oppskrift på House of Cards-kjeks

DU TRENGER (cirka 16 stk.): 

125 g Melange
125 g sukker
1 egg
1 ss vaniljesukker
185 g hvetemel
½ ts natron
50 g kakao
Ca. 16 Smørbukk-karameller
½ ts flaksalt

SLIK GJØR DU: 

1. Forvarm ovnen til 200 °C og gjør klar et stekebrett med bakepapir.


2. Ha margarin og sukker i en bolle og miks til det er godt blandet. Miks inn egget, og deretter vaniljesukker, hvetemel, natron og kakao.


3. Lag spiseskjestore kuler av deigen, og trykk en Smørbukk-karamell inn i hver sammen med en liten klype flaksalt. Pass på at karamellen ikke «titter ut» noen steder.


4. Legg kulene utover bakepapiret med litt mellomrom mellom hver. Trykk dem litt flatere.


5. Stekes på midterste rille i ca. 10-12 minutter. Avkjøles på rist. 

4. KJEKSEN SOM HAR ALT

Den fjerde kjeksen er for deg som liker alle serier, og kort sagt er altetende.


JA TAKK TIL ALT: Det er utrolig hvor mye som går an å stappe inn i én kjeks ...

– Denne er perfekt for alle som vil ha litt av alt. Den er nemlig fylt med popcorn og saltstenger – OG Smarties! Salt og søtt på én gang, altså, smiler matbloggeren bak Marias Salt & Søtt.  

Oppskrift på kjeksen som har alt

DU TRENGER (cirka 16 stk.): 

125 g Melange
125 g sukker
1 egg
1 ss vaniljesukker
185 g hvetemel
½ ts natron
Popcorn, saltstenger, M, Non Stop/Smarties – omtrent to store håndfuller tilsammen

SLIK GJØR DU: 

1. Forvarm ovnen til 200 °C og gjør klar et stekebrett med bakepapir.


2. Ha margarin og sukker i en bolle, og miks til det er godt blandet. Miks inn egget, og deretter vaniljesukker, hvetemel og natron. Tilsett popcorn, saltstenger (brekk dem i litt mindre biter først), M og Non Stop/Smarties og rør alt forsiktig inn.


3. Lag spiseskjestore kuler av deigen, og legg dem utover bakepapiret med litt mellomrom mellom hver. Trykk dem litt flatere.


4. Stekes på midterste rille i ca. 10 minutter. Trykk eventuelt litt ekstra popcorn, saltstenger, M og Non Stop/Smarties inn i de nystekte kjeksene. Avkjøles på rist.

TRE TING Å PASSE PÅ 

Alle kjeksene tar utgangspunkt i den samme grunnoppskriften.

– Den er gjort så enkel som overhodet mulig – både når det kommer til ingredienser og fremgangsmåte. Denne kan alle lykkes med, forsikrer bakeentusiasten. 

Det er likevel noen små ting å passe på. Her er Marias viktigste tips for å lykkes:

🍪 Vær nøye med oppmålingen av ingrediensene. Bruker du for eksempel for mye mel vil kjeksene bli tørre og kjipe, mens for lite mel vil føre til at de flyter utover som tynne pannekaker.

 🍪 Pass på at det du velger å tilsette blir godt blandet inn i deigen, slik at alle kjeksene får litt av alt.

🍪 Ha god avstand mellom kjeksene på brettet, ellers vil de flyte over i hverandre under stekingen.

OPPBEVARING

Kjeksene smaker aller best samme dag som de er bakt, men de kan fint holde seg en ukes tid, forteller Maria.

– Oppbevar helst kjeksene i en tett boks. Orange is the new black-kjeksene er dyppet i sjokolade, så disse bør stå i kjøleskapet for å unngå at de blir klissete. De resterende typene kan oppbevares i romtemperatur, forteller Maria.

Det er også mulig å fryse kjeksene, selv om det nok vil endre konsistensen og føre til at de mister litt sprøhet.

Kos deg!

ALLE FOTO: Maria Bondeson.