Handleliste til jul er viktig i julestria! For at du skal huske alt, har vi fått butikksjef Magne til å sette opp handleliste med alt du trenger til jul.

Den ultimate handlelista til jul

Lytt til erfarne butikkfolk! Med butikksjef Magnes fullstendige handleliste har du alt du trenger til jul. Kryss av det du trenger!

– Jula er preget av tradisjoner, så da skal folk ha det samme som de har kjøpt i alle år, forteller butikksjef i Extra Algarheim på Jessheim, Magne Jordbekken.

Han ramser opp noen av tingene han selger mest av om dagen – og det er ikke lite:

– Pinnekjøtt, ribbe, lutefisk, medisterkaker og julepølse til ribba, vossakorv til pinnekjøttet, sosisser, kalkun, kokosmasse, mandler, sukat, Delfia-fett, Non Stop, gelétopper, melis, julebrus, juleøl, grov sennep, Edamer-ost, pynteting. Lista er lang!

🍞 LES OGSÅ: Slik lager du eltefritt julebrød


BESTSELGER: «Same procedure as every year, James». Ribba skal på bordet i ganske mange tusen hjem. FOTO: Istock

Frykten for å glemme essensielle ting er ikke uten grunn ekstra stor når det er snakk om selveste julehøytiden. Men fortvil ikke! Magne har nemlig laget en komplett liste over alt du trenger å handle inn til jul.

Meningen er ikke at du skal kjøpe alt, men at du med denne skal kunne sjekke at du har husket det du trenger til det dere har planlagt i jula. 

🎄 DEN ULTIMATE HANDLELISTA TIL JUL🎄 🗒️

Ved hjelp av denne lista unngår du at noe havner i glemmeboka! Hopp elegant over det du ikke trenger, selvsagt.

Så i stedet for å skrive handleliste fra bånn sjøl, kan du heller hake av på denne lista hva du skal ha: 


HUSKET ALT? Problemet med handlelister, er at det som som regel alltid er noe du glemmer å skrive opp... FOTO: Istock

 Til frokost og buffeter

▪️ Edamer-ost – her snakker vi juleosten framfor noen!
▪️ Sylte – kommer i mange varianter, alle perfekte i en lefse med sennep.
▪️ Julesild – et must til frokostbordet.
▪️ Juleansjos – dekorativ og fin boks som hører med på frokostbordet i jula.
▪️ Egg – til mange ulike eggeretter, samt karamellpudding og bakst.
▪️ Julepostei – mange liker å varme den litt og server med stekt bacon og sopp.

    • GJEVT: Juleskinke er lekkert å ha på bordet. Rester etter middag kan fint brukes som pålegg til frokost neste dag. FOTO: Istock

▪️ Jule- og bayonneskinke – hel til middag eller i skiver som pålegg, for eksempel med waldorf-salat.
▪️ Kabaret – lag selv eller kjøp ferdig.
▪️ Waldorfsalat – til frokostbuffet og kalkunmiddagen.
▪️ Reker – til frokostbuffeten.
▪️ Potetsalat – deilig til spekematen.
▪️ Lefser – til alt fra rakfisk og annet pålegg, ribbe og lutefisk.
▪️ Flatbrød – noen bruker flatbrød i stedet for lefse.
▪️ Loff – til julefrokosten.
▪️ Sylteagurk – på frokostbordet og til ribba.
▪️ Sennep – et must til de fleste julemiddager, og viktig tilbehør til sylte.
▪️ Sennepsaus – til gravlaksen.
▪️ Gravlaks – med kokt egg og sennepssaus. Nam!

LES OGSÅ: Sennep er den glemte juleingrediensen


LAKS: Hva er vel jula uten røkelaks? For noen går det helt fint uten, for andre er det krise. Er det krise for deg, er du herved påmint å kjøpe laks. FOTO: Istock

▪️ Røkelaks – med eggerøre og loff.
▪️ Kjøttpålegg – som spekemat, roastbiff og ribberull.
▪️ Rømme – til det meste på frokostbordet og viktig til rakfisken.
▪️ Majones – til salater, som eggesalat og waldorfsalat.
▪️ Remulade – et must til roastbiffen.
▪️ Smør – godt smør må man ha i jula. Til skiva, bakst, sauser og moser.

Middagsmat

▪️ Rakfisk – til forrett, fingermat eller som egen middag.
▪️ Lutefisk – husk spesielt bacon, sennep og erter.
▪️ Ribbe, medisterkaker, julepølser – du kan også bruke innmatpølse og sosisser.


VIKTIG: Du vil ikke være den som har glemt å kjøpe bacon når lutefisken står på bordet! FOTO: Istock

▪️ Bacon – tilbehør til veldig mye, og må definitivt med til lutefisken.
▪️ Pinnekjøtt og vossakorv – obligatorisk for mange i jula.
▪️ Syltelabber

LES OGSÅ: Den idiotsikre guiden til perfekt pinnekjøtt


FULLSTAPPA: Det fins mange forskjellige stuffinger å velge i, for eksempel brødstuffing, eple og sviskestuffing eller løk- og selleristuffing. FOTO: Istock


▪️ Kalkun – husk ingredienser til stuffing!
▪️ Torsk og kveite – juletorsk og kveite er en tradisjon for mange. Husk tilbehør!
▪️ Viltfilet og hel indrefilet – typisk festmat i jula.
▪️ Grøt eller grøtris – lag selv eller kjøp ferdig – både til julegrøten og riskremen.

🐟 TORSKEMIDDAG?: 3 tilbehør som gjør juletorsken uforglemmelig 🐟

 Drikke


GLØGG: En obligatorisk del av julekosen for mange. Mens vi ser «Grevinnen og hovmesteren», for eksempel. FOTO: Istock

▪️ Melk – i glasset, i sauser, til grøten, riskremen, karamellpuddingen, for å nevne noe ...
▪️ Juice – forfriskende til all den fete og smaksrike frokostmaten.
▪️ Farris – tørsteslukker til all den fete maten.
▪️ Brus og julebrus – hører med til julemiddagene.
▪️ Juleøl – kraftig øl passer ekstra godt til julematen.
▪️ Kaffe og te – til frokost og kakefatet.
▪️ Gløgg – til kos eller som aperitif.

Søtt og dessert


GODIS: Det du ikke rekker eller orker å lage sjøl før jul, er uansett å få kjøpt i butikken. FOTO: Istock

▪️ Julekaker – mange vil ha sju slag, men har ikke anledning til å bake så mange. Plukk med deg alt fra smultringer til krumkaker og julebrød.
▪️ Julesjokolade – det finnes mange forskjellige julevarianter. Husk marsipangris til den som får mandelen i grøten!
▪️ Konfekt – fint å gi bort eller å by på til kaffen.
▪️ Godteri – til julestrømpa og kos.
▪️ Snacks – hører med til tv-kosen sammen med litt god drikke.
▪️ Vaniljestang – til karamellpudding, riskrem og multekrem.
▪️ Rød saus – til riskremen.
▪️ Multer – til multekremen. Husk å kjøpe ekstra krumkaker til å servere ved siden av.
▪️ Iskake – en populær ferdiglaget dessert i jula.

NY INSPIRASJON?: 3 julekaker du kan lage av kokosmasse 🌴

Tilbehør


DET LILLE EKSTRA: Jul uten kanel? Det er ikke helt det samme ... FOTO: Istock

▪️ Julekrydder – spesielt kanel og karve.
▪️ Rødkål – til ribba.
▪️ Surkål – til ribba. Kjøp ferdiglaget, om du ikke vil lage det selv, da. I så fall kjøper du hodekål, karve og eddik.
▪️ Kålrot – til kålrabistappa. Et must til pinnekjøttet.
▪️ Poteter – de vanligste typene i jula er definitivt mandelpotet og ringerikespotet.
▪️ Grønne erter – kokes til mange middagsretter eller moses til ertekrem, som mange liker til lutefisken.
▪️ Tørkede erter – mange bruker ertestuing laget av tørkede erter til lutefisken.
▪️ Gulrøtter – kokte grønnsaker til middagsrettene eller i kålrabistappa.
▪️ Rosenkål – til viltkjøtt eller kalkun.
▪️ Blomkål – kokt til de fleste julemiddagene.
▪️ Rødbeter – til rakfisken og frokostbordet.
▪️ Rødløk – til rakfisken og frokostbordet.
▪️ Stangselleri, druer og valnøtter – til waldorfsalaten.
▪️ Urter – kruspersille, dill og gressløk er de mest populære i jula.
▪️ Svisker – til å pynte fatet med og et must til kalkunen.

👩‍🍳 LES OGSÅ: Kokkens beste tips for å lykkes med juletilbehøret


TYTTEBÆR: Fin smakskontrast til kjøttmiddagene. FOTO: Istock

▪️ Tyttebærsyltetøy – godt med noe bittert og friskt til middagene.
▪️ Snøfrisk – til rakfisk eller lefser med for eksempel røkelaks og dill.
▪️ Sukker – til bakst, desserter, grøt, med mer.
▪️ Fløte – kjøp store mengder! Her trengs det til kremer, tilbehør og sauser.
▪️ Gløggmiks – ferdigblanding av rosiner og mandler.

Diverse


LYS: Det går gjerne unna en haug med både telys og andre stearinlys i jula. Og har du sjekket at juletrelysene funker? FOTO: Istock

▪️ Julehefter – et must til ungene, og kanskje de voksne også.
▪️ Lys – stearin- og telys til å dekke bordet og annen pynt.
▪️ Servietter – til alle måltider.
▪️ Juletrelys – om du ikke finner esken fra i fjor.
▪️ Julepynt – i tilfelle du mangler noe til pyntingen.
▪️ Julegavepapir, gavebånd og til og fra-lapper – alltid lurt å ha på lur når det nærmer seg julekvelden.
▪️ Fakkelbokser – for å lage en fin ramme i høytiden.
▪️ Gravlys

Alt du trenger til jul finner du selvfølgelig hos Extra - til extra lave priser. Velkommen til en hyggelig julehandel! 

LES OGSÅ: Slik får du brukt alle julerestene