Ribbe med sprø svor får du til med denne enkle trinn for trinn-guiden. Her er tipsene til ribbe med knasende sprø svor.

– Denne metoden funker alltid for ribbe med sprø svor

Blir du nesten sprø av å holde på med den svoren? Her er trinn for trinn-guiden som gir ribbe med svor så sprø at knasingen overdøver Sølvguttene ...

Like sikkert som at Sølvguttene synger på julaften (for det gjør de, enten du hører det eller ikke), er det at alle hvert år lurer på hvordan de «nailer» ribba – og får knasende sprø svor.

Ei dame som virkelig har testet og prøvd mange oppskrifter på ribbe, er kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang.


Ann Kristin Møsth Wang. FOTO: Per Sollerman.  

Etter intet mindre enn 30 års ribbeerfaring har hun poppet store mengder svor opp igjennom.

Her får du hennes enkle steg for steg-guide til perfeksjon.

LES OGSÅ: 3 steg til fantastisk lutefisk

RIBBE MED SPRØ SVOR – STEG FOR STEG 

– Det finnes mange måter å få sprø svor. Denne metoden funker alltid, lover Ann Kristin.

DU TRENGER: 

1 kg tynnribbe (beregnet til 4 personer)
Aluminiumsfolie
Salt og pepper

SLIK GJØR DU: 

1. KRYDRE RIBBA

Gni ribba rikelig inn med salt og grovkvernet pepper dagen før den skal stekes, slik at det får trekke godt inn i kjøttet.

Du har nå tatt ditt første steg mot knasende sprø svor.

– Ifølge Hobbykokken aka Olav Birkeland bryter saltet ned det kraftige bindevevet i svoren, slik at fuktigheten slipper ut under stekeprosessen og danner små luftbobler som fører til knallsprø svor, forklarer Ann Kristin.

Du kan også gjøre som Hobbykokken og ta dette enda et steg lenger, ved å legge ribba i saltlake. Det vil føre til enda bedre fordeling av saltet. 

2. DAMP RIBBA

Legg ribba med svoren opp i ei langpanne fylt med 2-3 dl vann.

Lag en liten forhøyning i midten ved å legge aluminiumsfolie, en asjett eller en rist under ribba. På denne måten vil fettet renne ned fra ribba etter hvert som det smelter.

Dekk med aluminiumsfolie og stek ribba i ovnen ved 190-200°C i ca. 50 minutter.

– Vannet i formen gjør at svoren blir dampet myk, som gjør det enklere å skjære ruter i svoren, forklarer ribbeeksperten.

🐑 LES OGSÅ: Den idiotsikre guiden til perfekt pinnekjøtt

3. SNITT SVOREN OG STEK DEN SPRØ

Ta ut ribba og snitt rutemønster i svoren. Ha gjerne på litt ekstra salt og pepper før du setter ribba tilbake i ovnen og steker videre på 200 °C varmluft i cirka en time.

Sett opp temperaturen til 225 °C de siste 20-30 minuttene for en sprø og luftig svor.

– Hvis svoren fortsatt ikke er sprø: Sett ribba på nederste rist i ovnen, og bruk grillelementet de siste minuttene.

Om det begynner å bli brent enkelte steder på svoren før den er ferdigpoppet andre steder, kan disse dekkes med aluminiumsfolie.

🐟 BLIR DET MYE KJØTT I JULA?: 3 typer tilbehør som gjør juletorsken uforglemmelig

4. LA RIBBA HVILE

Husk å la ribba hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp.

TIPS! Hvis dere vil ha med dere Sølvguttenes sang uten lyden av høytknasende svor, bør dere kanskje vente med middagen til ca. kl. 17.40, da skal jula være behøring sunget inn. :) 

LES OGSÅ: Slik unngår du mandelpotet-krise på julaften