Til riskremen kan du bytte ut den røde sausen med salt karamell og hasselnøtter. Her er oppskriften på julas nye og spennende variant av riskrem!

Denne riskremen kan skape en ny tradisjon

Med salt karamell og hasselnøtter til riskremen bør kanskje den røde sausen ta juleferie ...

Noen ting er hellige, og dem er det mange av på matbordet i jula... Riskremen er nok en av dem!

Men om du tør å lansere en utfordrer til den røde sausen denne jula, så har kjendisbaker og matblogger Fredrik Andersen et meget godt forslag: En fantastisk salt karamellsaus og ristede hasselnøtter.

GODT MOTTATT

Det var i adventstida i fjor at Fredrik kom på den innovative riskremoppskriften.

– Jeg hadde noen rester med karamellsaus etter å ha laget konfekt, så da farmor senere på kvelden fant fram riskremen, fikk jeg ideen. Flere prøvde kombinasjonen, og alle likte det svært godt, smiler han.

Kjendisbakeren synes det er gøy å modernisere klassiske oppskrifter med en ny vri.

– Det skal sies at dette er en ganske mektige saker, men det er også utrolig godt! lover Fredrik.

Og det smaker ikke så søtt som man kanskje skulle tro. 

– Jeg tror mange innbiller seg at dette er søtere enn det faktisk er. Så lenge du ikke tar altfor mye melis i selve riskremen og putter litt salt i karamellsausen, så kommer desserten til å oppleves balansert.

🍮 APROPOS KARAMELL: Alle bør oppleve Gundas karamellpudding 🍮


KARAMELLIFISERT: Hell litt karamell nederst i glasset også, så blir desserten bare komplett lykke ...

4 TIPS FOR Å LYKKES

🎄 Ikke pisk kremen for mye, da vil konsistensen bli kornete. Om uhellet er ute, kan du prøve å røre inn litt helmelk eller fløte i kremen.

🎄 Bruk gjerne frø fra vaniljestang for å få den deilige, kraftige vaniljesmaken i kremen.  

🎄 Til karamellsausen er det viktig å karamellisere sukkeret nok, men ikke for mye. La sukkeret ligge i ro i kjelen til det har begynt å smelte til karamell. Beveg rolig på panna, slik at sukkeret ikke krystalliserer seg. Etter hvert får du en gyllen karamellsaus, men pass på så den ikke blir for mørk og begynner å smake bittert. 

🎄 Tilsett fløten til karamellsausen litt etter litt. I denne karamellsausoppskriften har Fredrik bevisst brukt mer fløte enn normalt. Det er for å få en litt tynnere saus, slik at den fordeler seg bedre i riskremen. 

LES OGSÅ: Juledesserten barna kommer til å elske

NØTTE-CRUNCH

Karamellsausen toppes med ristede hasselnøtter.

– Det er alltid godt med noe sprøtt tilbehør. Det gjør at man får et ekstra element som bryter opp konsistensene. I tillegg er hasselnøtter og karamell en god smakskombinasjon i seg selv, forklarer Fredrik, som driver bakebloggen Let’s Bake.

Hvis du likevel vil ha rød saus på riskremen: Her er en ny vri!


DET LILLE EKSTRA: Lag en karamellrand rundt glasset og fest finhakkede nøtter i karamellen, så blir det eksta ekstravagant.

Oppskrift på riskrem med salt karamellsaus

TIL RISKREMEN TRENGER DU: 

5 dl ferdig risgrøt
5 dl fløte
1 vaniljestang
Melis

SLIK GJØR DU:

1. Skrap ut frøene av vaniljestangen og pisk dem sammen med fløten og valgfri mengde melis til løs krem. Smak deg fram med melisen. Husk at du skal ha karamellsaus på, og at det fort kan bli søtt.

2. Bland risgrøten sammen med kremen. Ikke pisk for mye, da vil konsistensen bli kornete.

3. Sett riskremen i kjøleskapet. 

TIL KARAMELLSAUSEN TRENGER DU:

200 g sukker
70 g lys sirup
100 g meierismør
200 g kremfløte
Noen gode klyper havsalt

SLIK GJØR DU: 

1. Ha lys lys sirup og sukker i en tykkbunnet kjele.

2. Smelt dette på lav/middels varme til karamell. Det kan være vanskelig å se når den begynner å karamellisere seg, men det tar litt tid. I tillegg begynner det å lukte karamell etterhvert.

3. Tilsett fløten litt etter litt, og la koke noen minutter.

4. Tilsett havsalt og smør, og rør til alt er godt blandet.

TIL SERVERING: 

200 g hasselnøtter

SLIK GJØR DU: 

1. Fordel nøttene utover et stekebrett med bakepapir, og stek i ovnen på 180 ˙C i ca 10 minutter. Når de er avkjølt, tar du av skallet og hakker nøttene. Det skal være jevnt store biter på størrelse med en halv hasselnøtt.

3. Server riskrem med karamellsaus og dryss nøttene over.