Å lage saltbakte poteter er superenkelt og gir de saftigste og beste potetene. Slik lager du saltbakte poteter trinn for trinn.

Derfor bør du begynne å elske saltbakte poteter

Saltbakte poteter gjør faktisk ikke potetene spesielt salte! Men saltet gjør likevel underverker ...

– Du heller litt grovt havsalt i bunnen av en ildfast form, prikker potetene med en gaffel og plasserer dem sammen med hvitløk og urter oppå. Til slutt dekker du med mer salt, forteller matblogger Siv Melbye.

Etter 40-50 minutter i ovnen har du saltbakte poteter. Ekstremt enkelt, faktisk!

Det ser ut som en snål teknikk, men det finnes faktisk flere gode grunner til hvorfor du bør legge din elsk på saltbakte poteter.

– Aldri før har potetene vært saftigere, mørere og mer smakfulle. Rett og slett bedre, lover Siv.

👌 LYST TIL Å BAKE ANDRE TING I SALT?: Prøv saltbakt sjalottløk


LETTVINT: Potetene er klare når de er møre, sjekk med en gaffel, slik du gjør når du koker dem. 

– Her kan ingenting gå galt. Det eneste du må huske er å legge grovt havsalt i bunnen før du legger i potetene. I tillegg er det en fordel om potetene er cirka like store, slik at de blir ferdig samtidig. Dette kan med andre ord absolutt alle få til, sier Siv. 

Du kan saltbake både kokefaste og melne poteter.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak sprø søtpotetfries

SALTBAKING FORSTERKER POTETSMAKEN

Grunnen til at denne teknikken fungerer så godt, er at saltet trekker ut damp og fuktighet fra potetene. Det forsterker potetsmaken, forklarer matbloggeren.

– Når man koker poteter forsvinner mye av stivelsen og fuktigheten ut i vannet, mens ved saltbaking baker man poteten med sin egen damp.

Siv kan forsikre at potetene ikke kommer til å smake for salt – uansett hvor mye du tilsetter.

– Saltet kommer ikke til å trekke inn i potetene, og når de er ferdige er det bare å børste det av dem og nyte, smiler Siv. 

LES OGSÅ: Slik blir pølse og potet en WOW-middag!


KAN BRUKES FLERE GANGER: Saltet kan du spare på et tett norgesglass til neste gang. Gjerne med rosmarinen i glasset.  

PASSER TIL DET MESTE

Dette er en enkel og effektiv måte å tilberede potet på, som passer til de fleste retter. Saltbakte poteter er pefekt for eksempel både til tapas, buffet, fisk, og kjøtt.

– Du kan faktisk også bruke denne teknikken neste gang du skal lage bakt potet. Det går mye raskere enn om du baker de i folie, også smaker det så innmari godt, tipser Siv, som driver matbloggen Sensiblerie

Oppskrift på saltbakte poteter

DU TRENGER: 

10-12 små mandelpoteter, evt. annen potet
Ca. 0,5 kg grovt havsalt
Rosmarinkvaster
2-3 hvitløkfedd

SLIK GJØR DU: 

Forvarm ovnen til 200 ˚C.

Vask og tørk potetene.

Ha litt av saltet i bunnen av en ildfast form, og legg potetene oppå.

Prikk potetene med en gaffel.

Legg hvitløkfedd og rosmarinkvaster innimellom potetene, og hell over resten av saltet.

Sett inn i ovnen og bak i ca. 40 minutter til potetene er møre. Sjekk med en gaffel om potetene er klare før de tas ut av ovnen.

Børst vekk saltet og server. Men henger et igjen noen saltkorn, setter det bare en ekstra piff! Pesto og aioli passer nydelig til ...