Grillsjefens ABC: Dette er forskjellen på marinade og rub

Hva i huleste er egentlig forskjellen på rub og marinade? Grillsjefen gir deg svaret på spørsmålet du har båret med deg hele livet.

Men hva er egentlig rub? Når er det lurest å marinere? Hva gjør det med kjøttet, og hvorfor bør du kort sagt gidde å bry deg? 

Alt dette og mer til skal Grillsjefen sjøl, Petter Gullikstad, her gi deg svar på:

– Det vi i hvert fall kan slå fast først som sist er at rub og marinader krydrer grillmaten og gjør den mer spennende, innleder han.

Petter Gullikstad fra det velrennomerte cateringfirmaet Grillsjefen skal i en serie artikler her på Extra gi deg basiskunnskapen du trenger for å bli en bedre griller.

LES OGSÅ: Dette er ditt viktigste grillutstyr

 

RUB DEG TIL LYKKE

– Rub er, kort og godt, grillkrydder. Jeg bruker det hele tiden til svin- og oksekjøtt. Det gir masse deilig smak, forteller Grillsjefen.

Kjøttstykkene pleier han først å gni inn med sennep før han ruller de i rub, pakker de inn, og lar godgjøre seg i kjøleskapet natten over. Neste dag er det bare å grille i vei!

– Når jeg vil ha en skikkelig smaksbombe glaserer jeg kjøttet med BBQ-saus de siste 10-15 minuttene av grilltiden, tipser han.

Vil du lage din egen personlige rub, har Grillsjefen følgende råd:

– Smak deg fram til en kombinasjon av dine favorittkrydder til det du skal grille – enten det er fugl, fisk, svin eller okse.

LES OGSÅ: Marias kylling satay er uimotståelig!

MARINER DEG TIL HIMMELS

Marinade lager du gjerne av urter, krydder og syre, som regel fra sitrus, eddik eller alkohol, forteller Grillsjefen.

– Det tilfører både ekstra smak og gjør kjøttet mørere, men her snakker vi primært om fileter. Store, seige kjøttstykker blir ikke mørere, presiserer Petter.

Han marinerer først og fremst fisk og fugl, men du kan naturligvis også marinere kjøtt:

– Hvor lenge de ulike råvarene bør ligge i marinaden varierer. Fisk, kyllingfilet og små stykker kjøtt trenger neppe mer enn et par timer, mens store seige kjøttstykker blir best om de får ligge natten over i kjøleskapet. 

LES OGSÅ: Du griller vel i soner?