Disse enkle pyntetriksene setter pepperkakehuset ditt på kartet

Med noen enkle triks kan pepperkakehuset ditt bli til tømmerhus eller mursteinshus med snø og istapper på taket.

De fleste pepperkakehus som bygges rundt omkring i landet, er pyntet med Nonstop og seigmenn.  Selv om det er mye sjarme i det, har du kanskje lyst til å prøve en ny måte å pynte pepperkakehuset på i år?

Men selv om du har lyst til å prøve noe nytt, har du sannsynligvis ikke lyst til å stå i timevis i kjøkkenforkleet. Da er det jo veldig beleilig å kunne høre at du kan lage et enkelt pepperkakehus som likevel vil sette huset ditt på kartet? 

Alt starter med å kjøpe et ferdig byggesett for pepperkakehus i dagligvarebutikken (les: EXTRA), så slipper du unna å bake delene som trengs til pepperkakehuset. 

Neste steg er å pynte både vegger og tak FØR du setter sammen huset. Da er det en milliard ganger enklere å få på plass detaljene enn om du skal pynte huset når det er ferdig montert. Eneste unntak er istappene, som er det siste du gjør etter huset er satt sammen.

Til pynten som vi har funnet frem til, trenger du kun fire ting: kokosmasse, mandler, saltstenger og melisglasur.

Foto: Eirik Solheim 

Melisglasuren er sementen til huset ditt, så det er viktig å passe på at den ikke blir for rennende. Samtidig skal den ikke være for tørr, siden den skal kunne smøres utover pepperkakene. 

Med disse få ingrediensene kan pepperkakehuset ditt bli til mursteinshus eller tømmerhus med snø og istapper på taket.

Er du i humør for mer lynrask julebakst, kan du også sjekke julens enkleste pyntetriks for pepperkaker eller vår enkleste julekalender.  

1. Tømmerhus

Du trenger: saltstenger og melisglasur (se oppskrift nederst i saken)


Foto: Eirik Solheim 

1. Legg langsiden av pepperkakehuset flatt på en fjøl, og bruk sprøyteposen med melis til å lage to firkanter til vinduene.  

2. Finn frem en kniv, og smør et jevnt lag med melisglasur over resten av pepperkake-delen.  

3. Legg saltstenger tett i tett etter hverandre ned i glasuren. La dem ligge horisontalt under vinduene, og vertikalt mellom vinduene. Knekk saltstengene i riktig størrelse slik at hele flaten blir fylt helt ut til kantene. 

4. Gjør det samme på kortsiden av huset.

5. Legg kakene til tørk under lett press, så ikke saltstengene bøyer seg i tørkeprosessen.

2. Steinhus

Du trenger: Skivede mandler og melisglasur (se oppskrift nederst i saken) 


Foto: Eirik Solheim 

1. Legg alle sidene av pepperkakehuset flatt på en fjøl. 

2. Sprøyt ut to firkanter til vinduer på langsidene av huset, og en sirkel til vindu på kortsidene.  

3. Bruk en kniv eller slikkepott til å smøre et jevnt lag med melisglasur over resten av flatene.

4. Fordel skivede mandler tett i tett på glasuren, til det dekker helt ut til kantene.

5. Legg kakene til tørking.

3. Snø på taket  

Du trenger: Kokosmasse og melisglasur (se oppskrift nederst i saken) 


Foto: Eirik Solheim 

1. Legg de to delene til taket flatt på en fjøl.

2. Bruk en kniv til å smøre et jevnt lag med melisglasur på begge flatene.

3. Dryss på rikelig med kokosmasse til det dekker godt helt ut til kantene.

4. Legg taket til tørking. 

4. Istapper fra taket 

Du trenger: Melisglasur (se oppskrift nederst i saken) og ferdig montert hus


Foto: Eirik Solheim 

1. Når du har satt sammen huset med smeltet sukker, er det tid for å lage istapper.

2. Hold sprøyteposen vertikalt. Press ut cirka 1-2 cm. lange striper med glasur mot kanten av taket, og la glasuren renne nedover slik de henger og stivner i løse luften.  

3. Fortsett til hele taket er dekket. La gjerne stripene ha forskjellige lengder, og la dem ligge litt over hverandre. 


Foto: Eirik Solheim 

Slik lager du melisglasur

Du trenger:

Ca. 5 dl melis
1 eggehvite
2 ts sitronsaft

Slik gjør du:

1. Rør melis, eggehvite og sitronsaft sammen i en bolle til en jevn og fyldig glasur. Juster konsistensen med melis. Hvis den blir for tykk, tilsetter du en dråpe vann.

2. Fyll halvparten av glasuren i en sprøytepose, som du lager enkelt ved å klippe et lite hull i enden av en frysepose med en saks. Resten av glasuren beholder du i bollen og bruker til resten av dekoreringen. 

Lurer du på hvordan du monterer huset? 

Gry fra matbloggen «Grys kjøkkenskriverier» har laget en grundig guide som viser deg alle stegene.